Hava Durumu

Gökhan Gönül'ün başını 7 TL'lik ilaç yakmış!

Türkiye dün F.Bahçeli Gökhan Gönül’e uygulanan tedaviyi konuştu. Dopingle mücadele uzmanı Dr. Kaya Livanelioğlu, “Gökhan’ın durumu kurallara uygun görünüyor. TFF, Fenerbahçe gerekli izinleri aldığı için pozitif çıkan bu testi negatife çevirerek problemi ortadan kaldırabilirdi” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2016 08:35
Haber Güncellenme Tarihi: 31.03.2016 08:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gökhan Gönül'ün başını 7 TL'lik ilaç yakmış!
Türkiye dün Fenerbahçe’nin yıldız oyuncusu Gökhan Gönül’ün doping haberiyle sarsıldı. Sarı lacivertli oyuncunun 2-0 kazandıkları Beşiktaş maçından sonra verdiği doping numunesi pozitif çıkmıştı. Gönül’ün tedavisi için kullanılan 7 TL’lik Sinekort A isimli ilaç futbol dünyasını karıştırdı.

Sosyal medyada Gökhan Gönül tartışmaları birinci sıraya oturdu. Ve gözler Türkiye Futbol Federasyonu ile Fenerbahçe Spor Kulübü’ne çevrildi. 

Gökhan Gönül gerçekten doping mi yapmıştı?

METE DÜREN DOĞRULADI

Fenerbahçe’nin açıklamasına göre, Gökhan Gönül’ün kaburgasında kırık ve bu kırığa bağlı sırt ve göğüs ağrıları vardı. Bu ağrıların giderilmesi ve Gönül’ün Beşiktaş derbisinde oynayabilmesi için doktorlar tarafından sinire blokaj yapıldı. Ve bu blokaj, Yapılan uygulama kortikosterodlerin sistematik olmayan kullanım şekli olarak tedavi amaçlı tatbik edildi. Ve bu durum da maçtan önce federasyon yetkililerine resmi bir raporla bildirildi.

Fenerbahçe’nin bu açıklamasını TFF sözcüsü Prof. Dr. Mete Düren de doğruladı.

Bütün bu yaşananları ve akla takılan soruları Türkiye’de dopingle mücadeleye ömrünü adamış bir isimle Dr. Kaya Livanelioğlu ile konuştuk.

BiLDiĞiMiZ KORTiZON

SORU: Gökhan’a yapılan uygulamada “kortikosterodlerin sistematik olmayan kullanım şekli ve tedavi amacından” söz ediliyor bu ne demek?

YANIT: Bildiğimiz kortizondan söz ediliyor. Bu ilaçlar doping listesinde. Ağızdan, damardan, makattan ya da kas içine enjekte edilerek alınırsa sistematik kullanıma girer ve kullanan sporcuya ceza verilir. 

Ancak bu maddeyi kullanmanın istisnai durumları da var. Fenerbahçe’nin açıklamasında sistematik olmayan tedavi şeklinden söz ediliyor. Damla, tene sürülme, burun spreyi ve eklem içine enjeksiyon tedavi amaçlı kullanıma giriyor. 

Yani yapılan uygulama WADA’nın (Dünya Anti Doping Ajansı) yasaklı listesine istinaden kurallara uygun. Eğer önceden bildirmişseniz ve tedavi amacıyla bu işlemi yapıyorsanız buna izin veriliyor. Açıklamalara göre Gökhan Gönül olayı da bu doğrultuda gerçekleşmiş.

HiÇ SORUN OLMAYABiLiRDi

SORU: Madem öyle, neden bir anda doping söylentisi çıktı ortaya. 

YANIT: Doping prosedürü şöyle işler: Alınan numunenin kime ait olduğunu bilmez ilgili laboratuvar... Falanca numaralı örneğe bakar ve eğer sonuç pozitif çıkarsa ilgili kuruma yani TFF’ye durumu bildirir. TFF gelen sonucun kime ait olduğuna bakar ve ona göre işleme koyar. Burada da yaşanan da bu... 

TFF, Fenerbahçe gerekli izinleri aldığı için pozitif çıkan bu testi negatife çevirerek problemi ortadan kaldırabilirdi.

FUTBOL FEDERASYONU’NDAN AÇIKLAMA:

Futbol Federasyonu Basın Sözcüsü Prof. Dr. Mete Düren, Gökhan Gönül olayı ile ilgili yaptığı açıklamada, yasaklı madde çıkmasına yol açan ilaç kullanımının Fenerbahçe tarafından zamanında kendilerine bildirildiğini belirtti. Düren şöyle dedi: 

“Öncelikle Fenerbahçe bize yazılı olarak durumu bildirdi. Burada iki liste var. Dopingli ilaç listesi ve futbolcu ilaç kullanım listesi. Bu ilaç, yasaklı madde olarak listede yer alıyor ama lokal olarak kullanılabiliyor. Kaburga kırığının etrafına ağrı kesici olarak yapılmış. Kullanılabilir bir madde bu. Sonuçta bunun normal olup olmadığına hukuk kurulu karar verecek.”

SAKATLIĞINDAN YAKINMIŞTI

Gökhan Gönül, Beşiktaş derbisinden önce, 25 Şubat’ta Lokomotiv Moskova’yla oynanan UEFA Avrupa Ligi maçı sonrası kırık kaburgayla oynadığını şu sözlerle açıklamıştı: 

“Kasımpaşa maçında aldığım darbeyle sol kaburgam kırıldı. O günden beri bu şekilde oynuyorum. Bu maçta da aynı yere darbe alınca çıkmak istedim. Şu an ağrılarım var. ‘Fedakar futbolcu’ yakıştırmasını sevmediğim için bu sakatlığımın basınla paylaşılmasını istemedim. Beşiktaş derbisi için duruma bakacağız.”

ARDA’DAN GÖKHAN’A DESTEK

Instagram’da bir G.Saray taraftarı, Arda’ya, “Abi, Gökhan Gönül, Beşiktaş maçı öncesi doping kullanmış, ne diyeceksin” diye yazınca, milli oyuncu itiraz etti. Arda, taraftara, “Olmaz öyle. Bildirmişlerdir. Acısı vardı, kaburgaları kırıktı. İzin almıştır. Bu ülkenin örnek sporcularını hemen kötü göstermeyelim kardeşim” karşılığını verdi.

TALİMATLAR NE DİYOR?

MADDE 16: iLAÇ TEDAVİSİNİN BİLDİRİLMESİ

16.1 Takım doktorları her maçtan en geç 90 dakika önce müsabaka kadrosunda bulunan tüm futbolcuların  son  72  saat  içinde kullandıkları vitamin dahil tüm ilaçları içeren İlaç Bildirim Formunu okunaklı bir şekilde yazıp imzalayarak TFF temsilcisine verirler. Temsilcinin bulunmadığı müsabakalarda bu belgeler yardımcı hakeme teslim edilir.

16.2 Bildirim listesinde bulunan ilaçların doz ve kullanım yolu belirtilmelidir.

16.3 Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası kapsamındaki maddelerin kullanılması halinde futbolcunun hastalığının tanısı, kullanım amacı, kullanım yolu (deriye, ekleme, göze, kulağa, burna, v.b), kaç kez kullanıldığı, müsabakadan ne kadar süre önce uygulandığı listeye yazılmalıdır.

HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ KARARI VERECEK

- Yasaklı madde ile ilgili ilk inceleme TFF Hukuk Müşavirliğinde yapılacak.

- Olayda Tedavi Amaçlı Kullanım İstisnası (TAKİ) olduğuna karar verilirse dosya ‘Temiz’ kararıyla kapanacak.

- TAKİ bulunmadığının tespiti halinde durum futbolcu ve kulübe bildirilecek.

- Bu durumda futbolcunun B numunesinin de açılması ve kendisinden savunma istenebilecek.

- Belge ve beyanlara göre gerekli görülmesi halinde olay disiplin kuruluna sevkedilebilecek.

‘LOKAL BİR UYGULAMADIR, TFF’YE BEYAN EDİLMİŞTİR’

Sarı lacivertli kulüp, Gökhan Gönül’ün tedavi sürecini anlattığı açıklamasında, doping amaçlı bir kullanım olmadığını, ağrı kesici tıbbi uygulama yapıldığını, bunun performans artırıcı etkisi bulunmadığını belirtti.
Gökhan Gönül’ün ilk numunesinin pozitif çıktığının duyulmasından sonra açıklamada bulunan Fenerbahçe yaşanan süreci aktardı.

Açıklamada şöyle denildi:

“Futbolcumuz Gökhan Gönül’ün 23.02.2016 tarihinde yapılan toraks BT ve MRI tetkikleri sonucunda kaburgasında (T.10) kırık tespit edilmiştir. Göğüs ve sırt ağrılarının devamı üzerine algoloji uzmanı tarafından sinire blokaj yapılmıştır. Yapılan uygulama, kortikosteroidlerin sistematik olmayan kullanım şekli olarak tedavi amaçlıdır. Doping testi öncesinde, yapılan lokal uygulama bu prosedürler için kullanılan matbu forma yazılarak Federasyon’a beyan edilmiştir.”

ORTAYA ÇIKACAKTIR

“Konu bundan ibaret olup, tedavi sürecine ilişkin tomogrofi, mrı görüntüleri ve doktor raporları tarafımızca TFF’ye sunulmuştur. Doping amaçlı yasaklı bir madde kullanımı söz konusu değildir. Futbolcumuza yapılan ağrı kesici tıbbi uygulama tamamen tedavi amaçlı olup, performans artırıcı her hangi bir etkisi de bulunmamaktadır. Süreç sonucunda doping amaçlı yasaklı madde kullanımının olmadığı açık bir şekilde ortaya çıkacaktır.” (Kaynak:Hürriyet)
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.