Hava Durumu

Hariri döndü, istifası beklemede

4 Kasım'da gittiği Suudi Arabistan'da suikast endişesini ifade ederek istifasını açıklayan Lübnan Başbakanı Saad Hariri, 17 gün sonra ülkesine döndü. Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ile konuşan Hariri istifasını erteledi. Hariri, destekçilerine de "Sizinle kalıyorum" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 23.11.2017 08:18
Haber Güncellenme Tarihi: 23.11.2017 08:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Hariri döndü, istifası beklemede

Suudi Arabistan'da 4 Kasım'da Lübnan Başbakanlığı görevini bıraktığını duyuran Saad Hariri (47), istifasından 17 gün sonra ülkesine dönerken, istifa kararını da askıya aldığını açıkladı. Fransa'dan sonra gittiği Mısır'daki temaslarını tamamladıktan sonra sürpriz bir şekilde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne uğrayan Hariri buradan başkent Beyrut'taki Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'na gitti.

Bağımsızlık Töreni: Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve Meclis Başkanı Nebih Berri ile bir araya gelen Hariri, Beyrut'taki bağımsızlık yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene katıldı. Hariri, Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda düzenlenen törende basına yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Mişel Avn'la görüşmesinde istifasını sunduğunu ancak Avn'ın isteği üzerine bu adımını ertelediğini ifade etti. Saad Hariri, "İstifa konusunu Cumhurbaşkanı Avn ile görüştüm. Avn, istifamı bekletmemi ve konuyla ilgili daha fazla istişarede bulunmamı istedi. Avn'ın bu isteğini kabul ettim" diye konuştu.

Taraftarlarına Seslendi: Fransız AFP'nin haberine göre Sünni siyasetçi konuşmasında taraftarlarına da seslenerek, "Sizinle kalıyorum, Lübnan'ın istikrarı ve ilk savunma hattı olmak için sizinle devam edeceğim" dedi. Lübnanlı Hıristiyan devlet adamı Mişel Avn da Hariri'nin istifasıyla ilgili açıklamasında, "Hariri'nin şu an bulunduğu şartlardan dolayı endişeliyiz. Kendisi Lübnan'a dönmeli ve istifa gerekçelerini açıklamalıdır. Bunu yapmadığı sürece istifası geçerli değildir" demişti. İngiliz Reuters'ın haberine göre Şii Hizbullah örgütünün siyasi müttefiki olan Avn, Hariri'nin istifasını "ülke dışında gizemli şartlarda verdiği" gerekçesiyle kabul etmemiş, durumun anayasaya uygun olmadığını söylemiş ve Hariri'nin Riyad'da rehin tutulduğunu ileri sürmüştü.

BİLGİ NOTU

Suudi Krallığı'na yakın olan Saad Hariri, kurduğu hükümetin güvenoyu almasının üzerinden bir yıl geçmeden 4 Kasım'da, yine Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da istifa ettiğini açıklamıştı. İstifa konuşmasında, "Hizbullah ve İran'ın bölgeyi istikrarsızlaştırdığını" söyleyen Hariri, "kendisine suikast düzenlenebileceği endişesi taşıdığını" dile getirmişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.