Hava Durumu

İbrahim Burkay seçim startını bakın nerede verdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) başkan adayı İbrahim Burkay, seçim startını bir zamanlar esnaflık yaptığı çarşıdan vererek, 'Payitaht Çarşısı' projesini tanıttı.

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2013 14:56
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2013 14:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İbrahim Burkay seçim startını bakın nerede verdi

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) başkan adayı ve 2023 platform sözcüsü İbrahim Burkay, seçim çalışmasına çarşıdan başladı.

Okçular Çarşı'sından başlayarak tek tek esnafı gezen Burkay, bir zamanlar esnaflık yaptığı iş yerinin önünden geçerken duygulu anlar yaşadı. Çarşıyı eski ihtişamına kavuşturacak projelere imza atacaklarını söyleyen Burkay'a esnaf büyük ilgi gösterdi.

16 makro projenin ilki olan 'Payitaht Çarşısı' projesini Kozahan'da düzenlenen toplantıda açıklayan İbrahim Burkay, "Başta yerel yönetimlerimiz olmak üzere Bursa Tarihi çarşılar Birliği yönetimi ve çarşı dernekleri bugüne kadar çok önemli adımlar attı. Ama hep bir nokta eksik kaldı. Eksik olan da Bursa iş dünyasının çatı kuruluşu olan BTSO gibi kurumların içinden çıktığı çarşıya gereken önemi ve desteği vermemesiydi. BTSO değişecek, Bursa değişecek" dedi.

Çarşının göz ardı edilemeyeceğini ifade eden Burkay, "Bizler su çarşıda yetiştik ve iş hayatında farklı kademelere gelme şansını yakaladık. Biz bu çatıdan beslendik. Sahip olduğumuz maddi manevi değerlere ve global piyasalarda yakaladığımız saygınlığa bu çarşı sayesinde ulaştık. İş ahlakımızı, dürüstlüğümüzü bizi bugüne taşıyan sermayemizi buradan edindik. Çarşının geçmişteki üretkenliği bugün yok. İşte bu yüzden bölgemizi geçmişteki doğurganlığına dönüştürecek payitaht çarşı projemizi geliştirdik. Dün bize bu imkanları sunan çarşı, bugün yine bu nimetleri sunacak konuma gelmek zorunda. Çarşının çocukları olarak bölgemizi tekrar geçmişteki halite getirmek için ekip olarak BTSO yönetimine adayız. Bugüne kadar unutulan görülmeyen çarşı bundan sonra BTSO'nun en önemli projesi olacaktır" diye konuştu.

Zamanın Hongkong'u, Şangay'ı olan, dünyanın en önemli ticaret havzalarından biri olan bu tarihi merkezin durumunun ortada olduğunu kaydeden Burkay sözlerini şöyle sürdürdü: Yaklaşık 3 bin 500 işyerinde 25 bine yakın çalışanı ve aileleriyle birlikte 100 bin Bursalının hayatını tanımlayan, bir zamanlar Bursa ve dünyanın gözbebeği olan, Osmanlı'nın ilk büyük alışveriş merkezi özelliğini taşıyan bu çarşılar kendi haline terk edildi. İşte bu çarşının besleyip büyüttüğü evlatları olarak çarşımıza minnet borcumuzu ödeyebilmek için aranızdayız. Bugüne kadar göz ardı edilen tarihi çarşılar ve hanlar bölgemizi 16 makro projemizin ilki olan payitaht çarşı projesi ile tekrar sahipleneceğiz. Tüm kent dinamiklerini oyuna dahil ederek, bu bölgeyi 10 yılda Türkiye'nin 1 numarası yapacağız".

"ÇARŞIDAKİ OTOPARK MESELESİNİ ÇÖZECEĞİZ"

'Payitaht Çarşısı' konseptinde, oluşturulacak yer altı ve yer üstü otoparklardan çarşının sonuna kadar uzanan raylı bir sistem kurulması için gerekli lobi faaliyetlerini yapmayı ve çarşı için özel ulaşım araçlarının işletilmesini sağlamayı hedeflediklerini ifade eden Burkay, "Proje kapmasında, çocuk oyun alanlarının ve eğlence parklarının yapılmasını sağlayacağız. Tarihi Çarşılar Kanun Taslağı'nın yasama ve yürütme nezdinde takibi için lobi faaliyetleri yürütülecek. Alternatifli ve güvenli gıda için yiyecek, içecek hizmetleri sunacak bölgelerin oluşturulmasını sağlayacağız. Güven ticaretin en önemli unsurlarından biridir. O yüzden ürünler üzerindeki etiket uygulamasının yaygınlaştırılması lazım. Pazarlık kalkmalı. Günümüz ticaretinde artık bu yok. Güvenli ticaretin teminini sağlayacağız. Özellikle günümüz alışverişinin olmazsa olmazları arasında yer alan kredi kartı kullanımı yaygınlaşmalı. Çarşılarımızda tüketici danışma ofisleri açılacak. Perakende sektörünün örnek uygulamalarını da rehber edinerek bölgedeki işyerlerinde çalışanların giyiminden, müşteri ilişkisine kadar modern eğitim metotlarıyla gelişiminin sağlanması ve yetişmiş insan gücü arttırılmalıdır" dedi.

Ziyaretçilerin dinlenme ve sosyalleşme ihtiyacını karşılayabilecekleri özel bölümlerin oluşturulacağını sözlerine ekleyen Burkay, 'Payitaht Çarşısı' projesi ile yapılması gerekenleri şöyle sürdürdü:
Sinema, tiyatro, sergi gibi kültür ve sanat faaliyetleri için bölgenin sahip olduğu tarihi donatılarla birlikte buna uygun ilave alanlar açılacak. Çarşımızı en çok kadınlarımız ziyaret ediyor. Onlar da artık günümüzde iş hayatına girmeye başladı. O yüzden çalışma saatleri günümüz ihtiyaçlarına göre yeniden düzenlenip maksimum faydayı sağlayacak organizasyonlar yapmak gerek. Değişim ve dönüşümü sağlayacak finansal destek hususunda BTSO olarak uzun vadeli, düşük faizli kredi sağlanması noktasında projeler ve işbirlikleri üreteceğiz.

Modern hayatın alışveriş kültüründe yer alan tüm çalışmaları, derneklerimiz ile gerçekleştirerek payitaht çarşımızın ihtiyaçlarına ve gelecek vizyonuna göre yeniden yapılmasını sağlayacağız".
Proje tanıtım toplantısının ardından Burkay, çarşı esnafı ziyaretlerini sürdürdü. Çarşıda konuşan Burkay, tarihi hanlar bölgesinin önümüzdeki yüzyıla damga vuracağını belirterek, Bursa’nın değişen dünyaya ayak uydurması gerektiğini hatırlattı.

Kendilerinin çizdiği projede Bursa’nın bir uzay ve havacılık üssü, savunma sanayinin merkezi olacağını söyleyen Burkay, “Bizim 16 projemiz var. Bunlardan biri de Payitaht Çarşı projesi. Biz, tarihi çarşıları ayağa kaldırmak için çalışacağız. Çünkü Bursa’nın bütün değerleri bu çarşıdan çıkma. Bizim yanımızda dolaşan arkadaşlarımız dünyada çok saygın konumu olan insanlar. Biz bütün bu değerleri bu çarşıdan aldık, beslendik. Benim çocukluğum burada geçti. Esnafımızın ve insanımızın bize verdiklerinin elbette karşılığı olamaz. Ama mutlaka çarşılarımızla ilgi bir projemiz olması gerekirdi. Bu çarşılara olan vefa borcumuzu ödeyeceğiz. Bu çarşıyı 15. 16. yüzyıldaki gibi dünyanın merkezi haline getirecek ve çocukluğumuzdaki gibi bereket kazandıran bölge haline getireceğiz” dedi.

Yerel yönetimlerin çarşıdaki çalışmalarını “mükemmel” olarak değerlendiren Burkay, “Çarşıların dış cepheleri belediyemiz tarafından güzelleştirilmiş. Ancak bu işin ticari ayağı ve esnaf ayağı eksik kalmış. Esnaf kesiminde ki değişikliği de Bursa Ticaret ve Sanayi Odası olarak biz gerçekleştireceğiz. Bu çarşılar artık Türkiye’nin vazgeçilmez alışveriş merkezlerinden olacak. Bursa halkı da Emirhan, Kozahan, Fidanhan ve Geyve çarşısında buluşacak. Yiyecek, içecek, kahve kültürü burada sunulacak. Dünya markalarını buraya getireceğiz” diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.