Hava Durumu

‘İdam ayrı gelmeli’

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile MHP lideri Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi. Görüşmede anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları başta olmak üzere, referandum, idam ve terör örgütleriyle mücadele ele alındı.

Haber Giriş Tarihi: 04.11.2016 06:31
Haber Güncellenme Tarihi: 04.11.2016 06:31
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
‘İdam ayrı gelmeli’
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde bir araya geldi.

İki liderin Beştepe’de ilk kez başbaşa görüşmesi niteliğini taşıyan zirveye, Bahçeli’nin elindeki beyaz dosya ile gelmesi dikkati çekti. Yaklaşık 1 saat süren görüşmede Anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları başta olmak üzere, referandum, idam, PKK ve FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele, Musul ve Suriye’deki gelişmeler ile iç ve dış siyasi gelişmeler ele alındı. Görüşmede başkanlık sistemi konusunda gelinen nokta ve yapılan çalışmalara ilişkin değerlendirme yapan Erdoğan’ın kısa süre içinde olgunlaştırılan bir metnin Meclis’e sunulacağını ifade ettiği öğrenildi. Meclis’te üç partinin üzerinde uzlaştığı 7 maddelik teklif ile Anayasa uzlaşma komisyonunun daha önce mutabakata vardığı 60 maddelik değişik metnini de dosyasında bulunduran Bahçeli’nin, Ak Parti’den kendilerine henüz bir metnin ulaşmadığını ifade ettiği bildirildi. Bahçeli’nin gelecek metnin içeriğine göre Meclis’teki tavırlarını belirleyeceklerini kaydettiği belirtildi. 

‘MHP’nin duruşu aynı’

Görüşmede tartışmaya açılan idam konusu da gündeme geldi. Bahçeli’nin bu konuda hükümetin nasıl bir yol izleyeceğinin önemine işaret ederek, uluslararası ve AB ilişkilerinde yaratacağı sarsıntının da dikkate alınması gerektiği uyarısında bulunduğu öğrenildi. Ak Parti iktidarı döneminde Türkiye’nin 6 ve 13 nolu uluslararası protokollere imza attığına dikkat çeken Bahçeli’nin “İdamla ilgili bir düzenlemenin Meclis’ten geçmesi halinde uluslararası ilişkiler, AB ile ilişkilere nasıl yansıyacak, oluşacak sorunlar nasıl çözülecek bu konuda hükümetin bir ön çalışma yapması gerekir. Meclis’e de bu ön çalışmalar doğrultusunda bir metin getirilmesi halinde bizim öteden beri duruşumuz bellidir” dediği kaydedildi. Bahçeli’nin Öcalan’ın idam tartışmalarının yapıldığı dönemi anımsatarak MHP’nin görüşlerinde bir değişiklik olmadığını vurguladığı dile getirildi.

Bahçeli, idam düzenlemesinin getirilmesi halinde başkanlık sistemini içeren anayasa değişikliği metninden ayrı olması gerektiğini ifade ettiği belirtildi. Erdoğan’ın da eğer getirilmesi halinde bu iki konunun ayrı ayrı ele alınmasına sıcak baktığı vurgulandı.

AİHS’in 6 ve 13. ek protokolleri

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) ek olarak hazırlanan ve ölüm cezasının savaş halleri dışında kaldırılmasını öngören 6 numaralı protokolü 15 Ocak 2003’te imzaladı, 1 Aralık 2003 tarihinde de yürürlüğe koydu. 2002 yılında sözleşmeye eklenen 13. protokolde ise AİHS, ölüm cezası savaş durumlarında bile kaldırılmıştı. Türkiye ölüm cezasını, savaş ve yakın savaş tehdidi dahil her koşulda kaldıran 13 numaralı protokolü de 9 Ocak 2004’te imzalayıp 20 Şubat 2006’da onayladı.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.