Hava Durumu

İlk iftar açıldı

Türkiye'de akşam ezanının en erken okunduğu illerden biri olan Hakkari'de ilk iftar açıldı; diğer illerde de iftar sofraları kuruldu.

Haber Giriş Tarihi: 28.06.2014 23:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.06.2014 23:01
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İlk iftar açıldı

Türkiye'de akşam ezanının en erken okunduğu illerden biri olan Hakkari'de ilk iftar açıldı.

Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre en erken iftarın açılacağı Hakkari'de heyecanla iftar saatini bekleyen vatandaşlar, şehre özgü Dağava çorbası, kris gibi yemeklerin süslediği sofralarda bir araya geldi.

Hakkarililer, saatler 19.38'i gösterdiğinde okunan ezanla ilk iftarı açmanın mutluluğunu yaşadı.

İftar sofrasında bir araya geldikleri için sevinçli olduklarını belirten Gülşah Tekin, "Bugün kente özgü çok çeşitli yemekler yaptık. Ezanın okunmasını büyük heyecanla bekledik. Bütün aile fertleri birarada ilk iftarı açmanın mutluluğunu yaşadık. Allah bu ayın bereketini hiç eksiltmesin ve ülkemize hayırlı olsun" dedi.

Tekeli Köyü

Coğrafi konum ve güneşin doğuşu ile batışı hesaplanarak belirlenen vakitlere göre Türkiye’de en erken oruç, Şemdinli ilçesine yaklaşık 20 kilometre mesafede Irak sınırındaki Tekeli köyünde açıldı.

Evlerin önüne kurulan ocak ve tandırlarda pişirilen yemeklerle metrelerce uzunluktaki yer sofralarını donatan köylüler, ezanın okunmasıyla birlikte hep birlikte dua ederek, oruçlarını açtı.

En kısa orucun tutulduğu Muğla'da ilk iftar

Türkiye'de en kısa orucun tutulduğu Muğla'da ilk iftar yapıldı.

Eski Garaj alanına Menteşe Belediyesi tarafından kurulan iftar çadırında uzun kuyruk oluşturan vatandaşlara Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, yemek dağıttı.

Kırklareli'de ilk iftar

Ramazan ayının ilk gününde en uzun orucu tutan Kırklarelililer, 11 ayın sultanı ramazanın ilk iftarını dualarla yaptı.

İlk orucun cumartesi gününe denk gelmesi nedeniyle vatandaşlar, günlerini çoğunlukla evlerinde geçirdi. Havanın aşırı sıcak olmadığı kent merkezi, gündüz diğer günlerden daha sakindi.

Kırklareli Valiliği, ramazan dolayısıyla festival alanında 2 bin kişilik iftar çadırı kurdu. Çadırda vatandaşlara çorba, kuru fasulye, pilav, ayran ve tulumba tatlısı ikram edildi.

Edirne

Edirne Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfınca Selimiye Meydanı'nda bin 200 kişilik iftar çadırı kuruldu. Masrafları Edirne Ticaret Borsası tarafından karşılanan ilk iftar sofrasında vatandaşlara, çorba, tas kebabı ve pilav ikram edildi.

Edirne Vali Yardımcısı Mustafa Serdar Bakır, iftar çadırını ziyaret ederek, vatandaşlarla orucunu açtı.

Ramazan boyunca yaklaşık bin 200 kişiye iftarda yemek verileceğini belirten Bakır, iftar çadırının giderinin gönüllüler tarafından karşılandığını kaydetti.

Oruç Baba Türbesi'nde iftar

İstanbul'da çok sayıda vatandaş, dileklerinin gerçekleşmesi umuduyla ilk iftarlarını Fatih'teki Oruç Baba Türbesi'nde yaptı.

Şehremini'deki Oruç Baba Türbesi'nde iftarlarını yapmak isteyen vatandaşlar akşama doğru buraya gelmeye başlarken, kalabalık, iftar vakti yaklaştıkça arttı.

Türbeye çıkan sokaklarda vatandaşlar kuyruk oluşturdu. Çevredeki yollarda da trafik sıkışıklığı yaşandı. Oruç Baba Türbesi'nin bulunduğu Kürkçü Bostan Sokağı çevresindeki marketlerde sirke, fırınlarda da ekmek satışı iftar saatine kadar sürdü.

Vatandaşlar saat 18.30'dan itibaren türbe etrafında toplanmaya başlarken, iftar saatini bekleyen birçok kadın kalem, anahtar, cüzdan ve çantalarını Oruç Baba'nın mezar taşına sürmek için yoğun çaba sarf etti. Vatandaşların birçoğu beraberlerinde getirdikleri Kur'an-ı Kerim ve dua kitaplarını okuyarak akşam ezanını bekledi.

Çoğunluğunu kadınların ve çocukların oluşturduğu vatandaşlar, akşam ezanının okunmasıyla oruçlarını, inanışa göre Oruç Baba'nın yaptığı gibi sirke ve ekmekle açtı. Vatandaşlar daha sonra evlerinden getirdikleri yiyeceklerle iftar yaptı.

Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet Meydanı ramazan ayının ilk iftarında binlerce kişiyi ağırladı.

Fatih Belediyesi'nin organizasyonuyla meydanın tamamında kurulan iftar sofralarında 10 binden fazla kişi, ramazan ayının ilk orucunu açtı.

Selimiye Kışlası'ndan getirilen ve Alman Çeşmesi ile Sultanahmet tramvay durağı arasına kurulan topun fitili, iftar vaktinde ateşlendi.

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, vatandaşlara hitap ederek, hayırlı ramazanlar diledi.

İftarda vatandaşlara iftariyelik, çorba, köfte ve pudingden oluşan menü ikram edildi.

Çadırkentte iftar

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesindeki çadır kentte kalan Suriyeliler ramazan ayının ilk iftarını çadırlarında açtı. Yaklaşık 28 bin Suriyelinin ağırlandığı Süleyman Şah Konaklama Tesislerinde barınan sığınmacılar, buruk sevinç yaşıyor.

İftar öncesi bazı Suriyeliler, Kur'an-ı Kerim okurken, bazıları da Arap televizyonlarından Kur'an- Kerim dinledi. Çadırlarında iftar hazırlığı yapan Suriyeliler, ezanın okunmasıyla dua ederek, oruçlarını açtı.

Suriyeli Samir Numan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir ramazanı daha vatanlarından uzakta geçirmenin üzüntüsünü yaşadıklarını belirtti.

Gelecek sene ramazanı ülkelerinde geçirmeyi umut ettiğini söyleyen Numan, savaştan kaçarak geldikleri Türkiye'de her türlü ihtiyaçlarının karşılandığı için yetkililere teşekkür etti.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, ramazan ayının ilk iftarını kaldıkları çadırlarda açtı.

Kahramanmaraş Konaklama Tesisleri'nde Suriyeli kadınlar yemek hazırlarken, eşleri de Kur'an-ı Kerim okuyarak iftar saatini bekledi.

Suriyeli Muhammet Yahya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk insanıyla ramazan geçirmenin sevincini yaşadıklarını belirtti.

Hatay

Hatay'ın Altınözü ilçesinde bulunan Boynuyoğun çadır kentinde kalan Suriyeliler, ramazan ayına girmenin mutluluğu ile vatanlarından ve yakınlarından uzak olmanın üzüntüsünü birlikte yaşadı.

2 bin 800 kişinin kaldığı çadır kentteki Suriyeliler, ülkelerindeki savaşın bir an önce sona ermesi için dua etti.

İftarda AA ekibini çadırlarında ağırlayan Suriyeliler, rahat etmeleri için tüm imkanları seferber eden Türkiye'ye teşekkür etti.

Sivas

Sivas'ta tarihi Buruciye Medresesi yanında kurulan iftar çadırına gelen vatandaşlar, çadır önünde uzun kuyruk oluşturdu. Vatandaşlara, iftarda çorba, kavurma, pilav ve tatlı ikram edildi.

Tokat

Tokat Belediyesi Aşevi'nde kurulan iftar sofrasında çok sayıda kişi orucunu açtı.

Aralarında Afganistanlı, Suriyeli ve Iraklı mültecilerin de bulunduğu çok sayıda kişi, Aşevi önünde uzun kuyruk oluşturdu.

Çanakkale

Çanakkale Valiliğinin, Çanakkale Savaşları'nın yaşandığı Eceabat ilçesine bağlı Kilitbahir köyü sınırları içinde yer alan tarihi Namazgah Tabyası'nda düzenlediği programda yüzlerce kişi iftarını açtı.

Mukabele okunmasıyla başlanan iftar programında din ve ilim adamları söyleşi gerçekleştirdi.

Söyleşiyi, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, AK Parti Çanakkale milletvekilleri Mehmet Daniş ve İsmail Kaşdemir, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar dinledi. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.