Hava Durumu

Isınmada adaleti sağlamayan yöneticiler yanacak

Türkiye'deki merkezi sistemle ısınan 2 milyona yakın binanın sadece yüzde 5'inin 5 yıl önce çıkarılan Enerji Verimliliği Kanununa uygun olduğu bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.05.2012 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.05.2012 11:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Isınmada adaleti sağlamayan yöneticiler yanacak
Doğalgaz fiyatlarının artması sebebiyle 5 yıl önce çıkarılan Enerji Verimliliği Kanununa 5 yıllık geçiş süresi 3 Mayıs 2012'de doldu. Artık 2 bin metrekarenin üzerinde tüketim alanı olan binalarda merkezi ısıtma ile ısınma mecburiyeti geldi. Bu kanunla evlerde ısının dağılımı birebir ölçülecek. Yani daha önce metrekare veya su sayaçları ile yapılan ısı tüketimi artık payölçer sayaçlar ile tespit edilecek.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türkiye'de merkezi sistemle ısınan 2 milyona yakın bina olduğunu açıkladı. 5 yılda binaların ancak yüzde 5'nin bu sisteme geçtiğini açıklayan bakanlık, 3 Mayıs'tan sonra yeni sisteme geçmeyen binaların yönetimleri hakkında suç duyurusunda bulunulabileceğini bildirdi.

ENVER Derneği Bursa Şubesi Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, artan enerji talebine dikkati çekerek, yaptıkları ısı yalıtımı tekliflerine vatandaşın olumlu tepki vermesi halinde binalarda enerji sarfiyatının ciddi miktarda azaldığını söyledi. Uysal, "2007 yılından bu yana maalesef ısı tüketiminde yeterli mesafe kat edemedik. 5 yıllık geçiş süresini geçiştirdiğimiz için ne bu alanda yerli ısı ölçer cihazı üreticileri çıktı, ne de binalarımızı merkezi sisteme geçirebildik. Sonuçta çok önemli ısı kayıpları ile yüzleşmeye devam ediyoruz. Halbuki payölçer kullanarak binalarımızda yüzde 40'a varan tasarruf elde edebilirdik" dedi.

Türkiye'de doğalgazın yüzde 71'inin konutlarda tüketildiğini dile getiren Uysal, "Doğalgaz ile ısınan konutlarda ciddi israflar var. Enerji Verimliliği Kanunu ferdi tüketime bağlı "ısı pay ölçüm" sistemini getirerek dünyada 100 yılı aşkın bir süredir kullanılan ve kendini ispatlamış bir tasarruf modelini hayata geçirmeyi öngörüyordu. Serinlemek için kaloriferlerin kısılması yerine, cam açılması, gereksiz yanan peteklerin kısılmaması ve izolasyona önem verilmemesi yüzünden yüzde 60'ların üzerinde kayıplarla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Kanunun geçiş süresinin 3 Mayısta dolmasıyla birlikte merkezi sistemle ısınan binalarda mevcut ısı paylaşım yöntemlerinin arsa payına, petek veya kişi sayısına göre yapılmasının kanunsuz sayılacağını ifade eden Uysal, "Bu durum uygulamaya geçmeyen yöneticileri kanuna muhalefetten suçlu duruma düşürürken, yasanın yürürlüğe girmesini takip eden ilk ısıtma döneminde (Kasım 2012) uygulamaya geçmeyen binalarda, ısı parası ödemek istemeyen daire sakinlerine, ısı parasının kanuna aykırı bölüştürüldüğünü öne sürüp, paylaşım kanuna uygun yapılana kadar ısı parası ödememe hakkı veriyor. Apartman sakinleri 'kanuna aykırı aidat parası toplanıyor' şeklinde suç duyurusunda bulunursa, yöneticiye bin 600 lira ceza kesilebilecek" şeklinde konuştu.

Verimli takip yapılmadığına dikkat çeken Uysal, "Caydırıcılık cezayla olmamalı, yüksek yakıt maliyetleri de dikkati alınmalı. Şimdi tüketicinin önümüzdeki yıl yüzde 40 daha az enerji sarf etmesi imkanı bulunmakta. Bu yazı iyi değerlendirmeliyiz" dedi.

Uysal, payölçer cihazların kullanımı ile 8 miyar metreküpe varan tüketimin 7 milyar metreküp seviyesine çekilebileceğini söyledi.





Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.