Hava Durumu

İspanya'da kriz büyüyor! Sandıklara el koyuyorlar

İspanyol polisinin referandumu Katalonya'da bugün düzenlenecek bağımsızlık referandumu engelleme çabaları devam ederken özerk yönetimde binlerce kişi oylamanın gerçekleşmesi için seferber oldu. İspanya'nın doğusundaki Katalonya bölgesinde toplanan binlerce kişi, bu gece bağımsızlık referandumunu protesto etti. Reuters haber ajansı, İspanya polisinin oy kullanma merkezlerine müdahale etmeye başladığını aktardı. İspanya İçişleri Bakanlığı, oy kullanma bölgelerinde el koyma işlemlerinin başladığını aktardı.

Haber Giriş Tarihi: 01.10.2017 10:24
Haber Güncellenme Tarihi: 01.10.2017 10:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İspanya'da kriz büyüyor! Sandıklara el koyuyorlar

İspanya'nın Katalonya bölgesinde bugün düzenlenen bağımsızlık referandumu öncesi özerk yönetim ile merkezî hükümet arasındaki gerilim tırmanıyor. Katalonya'da ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.

Yerel saatle 09.00'da başlayan oy kullanma işleminde Barcelona'daki bir okuldaki yetkililer, polis müdahalesine karşı vatandaşlardan okulun girişini kapatmalarını istedi.

Öte yandan Hükümet Sözcüsü Jordi Turull, yaptığı basın açıklamasında "Kayıtlı olduğunuz oy kullanma merkezi kapatılmışsa açık gördüğünüz herhangi bir merkezde oy verebilirsiniz" dedi. Turull, evlerde basılmış oy pusulalarının da geçerli kabul edileceğini açıkladı.

Nitekim Turull, jandarmanın 9 milyondan fazla oy pusulasına el koyduğunu duyurdu.

İşgal eylemlerinin bugün düzenlenecek oylamaya kadar devam etmesi bekleniyor. Ancak cumartesi günü okullardaki işgalcilerle konuşan İspanyol polisi, velilere bugün TSİ 05:00'e kadar bulundukları yerleri boşaltma talimatı vermişti. Polis ayrıca şu ana kadar 2 bin 315 oy verme noktasının bin 300'ünün kapatıldığını açıkladı. 163 okul halen veliler tarafından işgal altında.

HALKA ÇAĞRI: EVLERİNİZDEKİ OY PUSULALARINI KULLANIN

Katalonya hükümeti, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bu sabah yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaptı ve evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde, ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.Katalonya hükümeti, Madrid'in tüm itirazlarına rağmen bugün yapılacağını açıkladığı bağımsızlık referandumu için halka çağrı yaptı ve evlerinde kendi yaptıkları oy pusulalarını kullanabileceklerini açıkladı.

İspanya'nın Katalonya özerk yönetiminde, ülkeyi son yıllardaki en büyük anayasal krize sürükleyen bağımsızlık referandumu için binlerce Katalan yağmurlu havaya rağmen sabah erken saatlerde oy kullanacakları yerlerin önünde kuyruk oluşturdu.

"BAŞKAN HAPSE"

İspanya'nın ulusal ve anayasal birliğini savunan dövizler ve İspanyol bayrakları taşıyan kalabalık, "Katalonya, İspanyadır", "Oy kullanmayacağız", "Puigdemont (Katalonya başkanı) hapse" sloganları attı.

Barselona dışında Madrid, Sevilla, Zaragoza, Valencia, Palma ve Vitoria gibi farklı şehirlerde, referandum karşıtı gösteriler organize edildi.
Bask özerk bölgesinin Bilbao kentinde de Katalonya'daki referanduma destek için yürüyüş düzenlendi.

Öte yandan Katalonya özerk yönetim hükümetinin girişimiyle referandumun gerçekleştirilmesi olasılığına karşı Katalonya yerel polisi, ulusal polis ve jandarma müdahale etmek için hazır bekletiliyor. Bağımsızlık yanlıları da sabah saat 05.00'ten itibaren oy kullanma merkezi olarak açıklanan okulların kapısında kuyruklar oluşturulması çağrısı yapıyor.

ULUSAL POLİS SANDIKLARA MÜDAHALE EDİYOR

Katalonya'daki birçok oy kullanma merkezine operasyon düzenleyen İspanyol jandarma ve ulusal polisi, sandık ve oy pusulası gibi malzemelere el koyup okullardan ayrılmaya başladı.

İspanyol polis ve jandarmasının sert direniş halinde bağımsızlık yanlılarına müdahale ettikleri görüldü. Buna rağmen Katalonya genelindeki müdahalelerde çok sayıda kişinin yaralandığı belirtildi.

Mühahale sonrası konuşan Katalonya Özerk Yönetim Hükümeti Sözcüsü Jordi Turull, yaptıkları kural değişikliği çerçevesinde evlerde basılan ve zarf içinde olmayan oy pusulalarının da geçerli sayılacağını ifade etti. Katalanların herhangi bir okulda, kayıtlarına bakılmaksızın oyunu kullanabileceğini söyleyen
Turull, İspanyol güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen oy kullanma merkezlerinin halen yüzde 73'ünün açık olduğunu iddia etti.

Ancak İspanya resmi haber ajansı EFE'nin hükümet kaynaklarına dayandığı haberinde, Anayasa Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilen referandum girişiminin, jandarma ve polisin müdahalesiyle tamamen geçerliliğini yitirdiği, evlerde basılan oy pusulalarının kabul edilmesini öngören yeni sistemin de hiçbir karşılığının olmadığı ifade edildi.

Bu arada Katalonya Özerk Yönetim Başkanı Carles Puigdemont, müdahale nedeniyle oyunu daha önce açıklanan Girona kentinin Sant Julia de Ramis
ilçesindeki bir belediye spor salonu yerine başka bir yerde kullanmak zorunda kaldı.

Puigdemont, güvenlik güçlerinin ayrılmasının ardından belediye spor salonundaki oy verme merkezini de ziyaret etti.

BUGÜN NELER YAŞANIYOR?

İspanya'nın Katalonya bölgesinde bugün düzenlenen bağımsızlık referandumunda gergin anlar... Katalonya'da bağımsızlık referandumu için binlerce kişi oy verme merkezlerine geldi. Katalanlar seçim merkezlerine akın ederken, Barcelona limanında konuşlandırılan polis kentlere sevk edildi. TSİ 10.00 sıralarında başlayan oylamanın TSİ 21.00 sıralarında sona ermesi bekleniyordu. Katalonya yerel hükümeti, referandumdan evet sonucunun çıkması halinde 48 saat içinde bağımsızlığın ilan edileceğini duyurdu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.