Hava Durumu

Kaldırıma kızdı, belediye başkanı oldu!

İtalya’da önceki gün ikinci turu yapılan yerel seçimlerde 2009’da kurulan ve yolsuzluk karşıtı katı tutumuyla tanınan Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) 37 yaşındaki kadın adayı Virginia Raggi açık farkla başkent Roma’nın ilk kadın belediye başkanı oldu. İktidardaki sol Demokratik Parti ağır darbe alırken, İtalya siyasetinin 2013’te en büyük üçüncü partisi haline gelen M5S gücünü pekiştirmiş oldu.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 09:02
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 09:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kaldırıma kızdı, belediye başkanı oldu!
İlki 5 Haziran’da yapılan kısmi yerel seçimlerin ikinci turu, aralarında Roma, Torino, Milano ve Bologna gibi büyükşehirlerin de bulunduğu 126 yerleşim yerinde önceki gün gerçekleştirildi. Ülkedeki yolsuzluk olayları ve kötü ekonomi politikalarına tepki olarak kurulan Beş Yıldız Hareketi’nin (M5S) 37 yaşındaki kadın adayı avukat Virginia Raggi başkentin ilk kadın belediye başkanı oldu.

M5S’nin iki kadın adayı, Roma ve sanayi kenti Torino’da seçilerek, iktidar partisine darbe indirdi. Seçimlerden önce bir süre Roma belediye meclis üyeliği yapmış olan Raggi, ilk turda Başbakan Matteo Renzi’nin liderliğindeki merkez sol çizgideki Demokratik Parti’nin (PD) adayı Roberto Giachetti’yi yaklaşık 10 puan farkla geride bırakmıştı. İkinci turda ise Raggi ile hezimete uğrattığı rakibi arasındaki fark 34 puana yükseldi. Resmi olmayan sonuçlara göre Virginia Raggi yüzde 67 oy oranıyla birinci geldi. Böylece bölgenin ‘Roma’ adını aldığı ‘Romulus ile Remus’ efsanesinden yaklaşık 2 bin 700 yıl sonra başına bir kadın seçilmiş oldu.

Sandıkların açılmasının ardından önceki gece bir basın toplantısı düzenleyen Raggi, kendisine oy vermeyenler de dahil, tüm Romalıların belediye başkanı olacağını dile getirerek, “Bu kent 20 yıldır kötü yönetiliyor. Belediye kurumlarına eşitlik ve şeffaflık getireceğim. Baş etmemiz gereken sorunları zaten biliyorsunuz” diye konuştu.

M5S hareketinin önde gelen isimleri ise, “Artık ülkeyi yönetebileceğimizi kanıtlamış bulunuyoruz” yönünde açıklamalar yaptı. “Başkent Mafyası” adıyla anılan yolsuzluk skandallarının patlamasının yol açtığı olumsuz havanın gölgesinde, usulsüz harcamaları ortaya çıkan iktidardaki PD’li Belediye Başkanı Ignazio Marino geçen ekim ayında istifa etmişti. O tarihten bu yana başkenti, atanan bir komiser yönetiyordu. Torino’da da yine Beş Yıldız Hareketi’nin 32 yaşındaki kadın adayı Chiara Appendino oyların yüzde 55’e yakınını alarak seçimi önde tamamladı.

Geçen şubat ayında Beş Yıldız Hareketi’nin internette yaptığı oylamayla adaylığa seçilen Virginia Raggi, yaklaşık dört ay içinde başkentin yöneticiliğine yükseldi. İtalyan ANSA haber ajansının “normalliğin portresi” olarak tanımladığı Raggi Roma’da doğdu. Roma Tre Üniversitesi’nde hukuk okuyan Raggi, avukatlık yapıyordu. Raggi üniversite yıllarında bebek bakıcılığı ve garsonluk gibi işlerde çalıştı.

Raggi’nin siyasete adım atmasında ise kocası ve 6 yaşındaki oğlu etkili oldu. Kendi anlatımıyla Raggi, oğlu Matteo’nun doğumundan sonra düzensiz park eden araçlar yüzünden bebek arabasını sürmekte zorlandığı yollar ve kaldırımlardan bıkınca kent sorunlarıyla ilgilenmeye başladı. m Partiye girmesi de hareketin üyelerinden kocası Andrea Severini’nin kendisini bir toplantıya götürmesiyle gerçekleşti. 2013’te Roma belediye meclisi üyesi oldu. “Cesaret. Birlikte her şeyi değiştireceğiz” sloganını kullanan Raggi, “Roma felaket bir şehir. Toplu taşıma çökmüş, her yer çöp” sözleriyle başkenti tanımladı.

Beş Yıldız Hareketi, 4 Ekim 2009 yılında İtalya’nın ünlü komedyenlerinden Beppe Grillo (68) ile iletişim gurusu olarak bilinen ve nisan ayında 62 yaşında hayata veda eden Gianroberto Casaleggio tarafından kuruldu. Parti, yolsuzluğa tepki hareketi olarak ilgi çekti ve büyüdü. Casaleggio, ‘doğrudan demokrasi’ için bir dizi online platform yarattı. Beş Yıldız, 24-25 Şubat 2013’te düzenlenen genel seçimlerde yüzde 25.5 oranında oy alarak üçüncü oldu. Yunanistan’da Syriza, İspanya’da Podemos gibi sosyalist partilerle karşılaştırılsa da Beş Yıldız, kendisini sağ veya sol çizgide tanımlamıyor, katı yolsuzluk karşıtı çizgiyi benimsiyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.