Hava Durumu

Kapalı Çarşı bayraklarla donatıldı

Ulucami önündeki sokağın açıldığı Kapalı Çarşı bu sabah Türk bayraklarıyla donatıldı.

Haber Giriş Tarihi: 28.04.2016 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2016 14:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kapalı Çarşı bayraklarla donatıldı
Bursa’da dün intihar saldırısının meydana geldiği Ulucami önündeki sokağın açıldığı Kapalı Çarşı bu sabah Türk bayraklarıyla donatıldı. Ulusal bayramlarda çarşı esnafının sürdürdüğü bu gelenek, saldırı sonrası teröre tepki amacıyla tekrarlandı.

ULU CAMİ VE KAPALI ÇARŞI 

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkentlerinden olan Bursa’da Ulu Cami büyük önem taşıyor. Sultan Birinci Bayezid döneminde 1396-1400 yılları arasında yapılan Ulucami, çok ayaklı cami şemasının en klasik ve anıtsal örneği sayılıyor. 20 kubbeli yapı, Türkiye’deki iç cemaat yeri en geniş cami olarak niteleniyor. 

Mimarının Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğu sanılan caminin kündekari tekniği ile yapılmış minberi Selçuklu oyma sanatından Osmanlı ahşap oymacılığı sanatına geçişin en önemli örneklerinden biri kabul edilen değerli bir sanat eseri olarak değerlendiriliyor. Caminin duvarlarında bulunan 19’uncu yüzyılın ikinci yarısında ve 20’nci yüzyılın başlarında farklı hattatlar tarafından yazılmış 192 adet hat levhası ve duvar yazısı, hat sanatının özgün örnekleri arasında gösteriliyor. Caminin iç mekanında, tepesi açık bir kubbenin altında bulunan şadırvan, Ulu Cami’nin dikkat çekici özelliklerinden biri.

Ulu Cami avlularının açıldığı Bursa Kapalı Çarşı ise Orhan Gazi zamanı hanların araları çatı ile kapatılarak kapalı çarşılar meydana getirilmeye başlandı ve Kapalı Çarşı'nın ilk hali bu şekilde oluştu. Daha sonraki yıllarda Sahaflar, Aktarlar, İvaz Paşa , Gelincik, Sipahiler, Karacabey (Yorgancılar,Sandıkçılar) Eski bakırcılar çarşıları eklenerek kapalı çarşı oluşturuldu. 1958 yılında tamamen yanan kapalı çarşı yeniden inşa edildi. Çarşı ve Hanlar bölgesi geçen yıl UNESCO tarafından Dünya Mirası listesine alındı.

 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.