Hava Durumu

Karkamış boşaltıldı

Gaziantep’e bağlı Karkamış’tan ÖSO birliklerinin, Suriye’nin IŞİD işgali altındaki Cerablus kentine yönelik operasyon başlatacağı iddia edilirken, TSK sınır birliklerine askeri yığınak yapmaya başladı. TSK, IŞİD’in Karkamış ve Kilis’e yönelik havan ve roket saldırılarına misliyle karşılık verirken, vatandaşlardan can güvenliği için Karkamış’ı boşaltmaları istendi.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2016 05:42
Haber Güncellenme Tarihi: 24.08.2016 05:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Karkamış boşaltıldı
Türkiye, bir kısmı Özgür Suriye Ordusu’na bağlı militanların operasyon yapması beklenen Cerablus’un karşısındaki Karkamış’a ve Kilis’e askeri yığınak yaptı. Askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre sınır hattına, komandolar, mekanize birlikler, tank ve diğer zırhlı araçların yanı sıra, obüsler, havan topları, hava savunma sistemleri, radarlar ve destek sistemleri takviye edildi. Kilis’in güneyindeki mücavir alanlara ani müdahale birlikleri yerleştirildi. Gaziantep’e bağlı Karkamış yakınlarına da onlarca tank, obüs ve zırhlı personel taşıyıcı ve askeri mühimmat konuşlandırıldı. Sızmalara karşı tüm sınır birlikleri alarma geçti. Sınır karakollarına da batıdaki birliklerden subay, astsubay ve uzman erbaş takviyesi yapıldı. AFAD, Karkamış’ta sahra hastanesi kurdu. 

\"\"

DESTEK SÖZÜ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da dün Macar mevkidaşı Peter Szijjarto ile düzenlediği ortak basın toplantısında Cerablus harekatıyla ilgili “Hem Afrin’den doğuya doğru kuzeyden giden, hem de Cerablus’tan başlayacak operasyona da her türlü desteği vereceğiz. Aktif bir şekilde DAEŞ’e (IŞİD) karşı mücadelede yer alıyoruz” ifadelerini kullandı.

Önceki gün Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Cerablus’taki IŞİD ve Menbiç’teki YPG hedeflerini topçu ateşine tutmuştu. Dün ise IŞİD’in Cerablus’tan attığı 9 havan mermisi Karkamış’a düştü. Havanlardan birinin Karkamış Belediyesi’nin bahçesine düşmesi üzerine polis can güvenliği için halktan ilçeyi boşaltmalarını istedi. Haber kanalları, Karkamış’ta kamu personelinin iki gün idari izinli sayılacağını duyurdu. Cerablus’ta 4 ayrı IŞİD noktası 40 top ateşiyle vuruldu. 

\"\"

SINIRA 244 KM DUVAR

Hürriyet’in kaynaklarına göre, son üç yılda Suriye sınır hattında 244 km modüler sabit beton duvar yapıldı. 208 km’lik beton duvar çekilmesi de planlamaya alındı. Sınırda ayrıca 49 km tel engeli, 72 km kafes tel engel sistemi, 61 km akardion tel engel sistemi, 401 km hendek, 86 km toprak set inşası yapılırken, Kilis-Gaziantep sınır bölgesinde korunaklı, geniş gözetleme imkanı sağlayan 57 adet beton kulenin inşası da tamamlandı.

\"\"
Karkamış’a sınır ötesinden sabah 2, öğleden sonra 4 havan mermisi geldi. Mermilerden biri kent merkezine düştü. Ardından polis ilçenin boşaltılması için anons yaptı. Kilis’e atılan roketler boş arazide patladı.

HASEKE’DE ATEŞKES

PYD’ye bağlı silahlı gruplar YPG ve Asayiş ile Suriye ordusu arasında Haseke’de yaşanan çatışmalar ateşkesle sona erdi. Ateşkes, PYD’nin çatışmalar sonucu neredeyse Haseke’nin tamamını kontrol altına almasının ve hükümet güçlerini kamu binalarında sıkıştırmasının ardından geldi. İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin direktörü Rami Abdulrahman “Her ne kadar hükümet yanlıları kentte sembolik bir varlık devam ettiriyorsa da, Haseke’deki bu durum rejim için büyük bir yenilgi” dedi. Abdulrahman, YPG’nin ayrıca beş köyü de hükümet yanlısı milislerden aldığını belirtti. Haseke kenti için yaşanan çatışmalar YPG ile Şam yönetimi arasında beş yıllık savaşın en şiddetli çatışmaları olarak dikkat çekmişti. 

1500 ÖSO MİLİTANI GETİRİLDİ

Türkiye’nin Suriye sınırında IŞİD’in kontrolündeki Cerablus’ta, desteklediği muhaliflerin hakim olmasını amaçlayan operasyon için Suriye’den Türkiye’ye yaklaşık bin 500 militanın getirildiği belirtiliyor. İngiliz BBC’nin görüştüğü, Cerablus’taki operasyona katılmak için Türkiye’de bulunan ÖSO militanlarından biri olan Ebu Samir adlı militan, operasyonun 2-3 gün içinde başlayabileceğini söyledi. Halep’in kuzeyinden ve İdlib’ten Türkçe konuşan birileri tarafından gruplar halinde araçlarla Türkiye’ye getirildiklerini belirten Ebu Samir, Karkamış’ta kendisinin “askeri üs” olarak tarif ettiği bir yerde kaldıklarını söyledi.

LOJİSTİK DESTEK ALIYORUZ

Türkiye’de lojistik ve operasyonel destek aldıklarını söyleyen Samir şöyle devam etti:
“Türkiye’den lojistik destek ve çeşitli teorik eğitim alıyoruz. Nasıl baskın yapılır gibi... Türkiye’nin top atışlarından sonra nasıl ilerleyeceğimiz ile ilgili bilgiler aktarıyorlar. Bu operasyon Türkiye’nin liderliğinde gerçekleşiyor.”
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.