Hava Durumu

Korkutan deprem uyarısı! Süreç hızlandı

Gürcistan'da geçen yıl meydana gelen 5.1 büyüklüğündeki depremin Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki fay hattını tetiklediği ve yarılmayı hızlandırdığı saptandı.

Haber Giriş Tarihi: 06.06.2018 11:56
Haber Güncellenme Tarihi: 06.06.2018 11:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Korkutan deprem uyarısı! Süreç hızlandı

Bu gelişme ile 4'üncü derece deprem kuşağındaki bölgenin 3'üncü derece deprem riski bölgesine çekilmesi sonrası oluşan deprem riskine karşı uzmanlar uyarılarda bulunuyor.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde deprem riskine karşı Jeofizik Mühendisleri Odası TrabzonŞube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı değerlendirmede ve uyarılarda bulundu.

Jeofizik Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Prof. Dr. Hakan Karslı, Doğu Karadeniz'de deniz alanında yapılan deniz sismiği çalışmaları ile belirlenmiş kuzeydoğu-güneybatı uzanımı Rize, Trabzon ve Ordu faylarının varlığının bölge için deprem tehlikesi oluşturduğunu söyledi. Prof. Dr. Karslı, "Bizim korku salmak gibi bir derdimiz yok. Sadece tehlikeye karşı önlem alma, önlem aldırma çabamız var" dedi.

Karadeniz'de petrol arama amaçlı yapılan sismik çalışmalar neticesine bazı fayların belirlendiğini belirten Prof. Dr. Karslı şunları kaydetti:
"Geçerli deprem haritasına göre gruplandırdığınızda Trabzon 4'üncü bölge olarak gözüküyor. Fakat faya uzaklık ve yakınlık olarak değerlendirdiğiniz zaman bu durumun değişmesi lazım. Yapılan bina tasarımlarında da bu durumun dikkate alınması gerekir. Karadeniz'in deniz alanındaki fay sistemi bugün bile tam olarak bilinememekle birlikte 1990'lı yıllarda Karadeniz'de petrol arama amaçlı yapılan sismik çalışmalar neticesine bazı faylar belirlendi. Bu fayların ötesinde en yeni, güncel bulgularla birlikte Karadeniz'in hemen sahilinden paralel olarak uzanan bir ters fay niteliğinde bir fay da var."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.