Hava Durumu

MHP'de gözler bir kez daha Yargıtay'da

MHP’de tek tüzük değişikliği için toplanıp toplam 14 değişiklik yapılan Olağanüstü Tüzük Kurultayı sonrası gözler yine Yargıtay’a çevrildi. Kurultay için yargıya başvurmayacağını açıklayan Genel Merkez, Yargıtay’ın muhaliflerin yaptığı değişikleri tescil etmeyeceğini savunuyor.

Haber Giriş Tarihi: 21.06.2016 06:20
Haber Güncellenme Tarihi: 21.06.2016 06:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
MHP'de gözler bir kez daha Yargıtay'da
MHP’de muhaliflerin önceki gün Büyük Anadolu Oteli’nde yapılan ve genel merkezyönetiminin katılmadığı tüzük kurultayı sonrası tartışmalar bu kez Yargıtay üzerinden yürümeye başladı. Muhalefetin, 14 değişiklik yaptığı parti tüzüğünü en kısa zamanda Genel Merkez’e iletmesi beklenirken, parti kurmayları ise 19 Haziran’da tüzükte yapılan değişikliklere onay vermeyecek.

Genel Merkez’in onay vermediği tüzük değişikliğini de muhalefet Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderecek. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel, “Başsavcılık değişiklikleri, tutanakları inceleyecek. Siyasi Partiler Yasası’na, anayasaya bir aykırılık bulmazsa yapılan değişiklikler geçerli olacak” dedi. Ancak parti yönetimi, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın da muhalefetin tüzük üzerindeki değişikliklerine onay vermeyeceği görüşünde. Genel Merkez’e göre bunun birçok nedeni var. Bunlardan ilki parti içi muhalefetin tüzükte genel başkan seçimli kurultayın önünde engel olduğu bilinen 64’üncü madde değişikliği için delegelerden imza toplamış olması.

PARTİDEN İHRAÇ OLABİLİR

Genel Merkez, bu amaçla delegelerden toplanan 543 imza ile Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvuru yapıldığını, mahkemenin sadece bu maddenin değişikliği ile ilgili kurultay kararı verdiğini, Yargıtay 18’inci Hukuk Mahkemesi’nin de bu madde değişikliği için kurultay kararını onadığını belirtiyor. 

Tüm bunların yanında, tüzük değişikliği yapılsa bile genel başkan adaylarıyla ilgili disiplin süreci sona ermiş değil. Tüzükte “muhalefetin kaldırdığı ‘tedbirli ihraç’ istemiyle ilgili maddenin tüm siyasi partilerin tüzüklerinde yer aldığını” belirten MHPyönetimi, “O madde olmasa bile Siyasi Partiler Yasası’nın 59’uncu maddesinin de hem delegeler hem de adaylarla ilgili tedbirli ihraç yolunu açtığını” vurguluyor. Bu nedenle Genel Merkez’in muhalifleri 10 Temmuz genel başkan seçimli kurultay öncesinde yasanın ilgili maddesine göre partiden ihraç edebileceği de konuşuluyor.

656 DELEGE KATILDI

Kurultayda 656 parti üyesinin, kimlik karşılığı imza attığı ve delege kartı aldığı Ankara 13. Noterliği tarafından tescillendi. Muhalifler 752, genel merkez ise 495 delegenin kurultaya katıldığını açıklamıştı.

8. DAİRE: OĞAN MHP ÜYESİ

Yargıtay 18. Hukuk Dairesi, Sinan Oğan’la ilgili MHP’nin ‘temyiz’ başvurusunu reddetti. Karara göre Oğan ‘MHP üyesi’. Oğan, “Yargıya müdahalelerin bu kadar artmaya başladığı bir dönemde dahi, ‘Ben yargıya güveniyorum’ dedim ve yargı da hukukun, doğrunun yanında oldu” diye konuştu. 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.