Hava Durumu

Milli paraya baskı azalıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan, D-8 ülkelerinin potansiyelinin tam anlamıyla hayata geçirilmesi için işbirliklerine ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, ülkelerin birbiri ile ticaretinde ise milli para birimlerinin kullanılması ve dolar, Euro baskısı altında ülkelerin ezilmemesi gerektiğini belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2017 09:30
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2017 09:30
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Milli paraya baskı azalıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü ülkeleri arasındaki ticarette artık milli para birimlerimizi kullanmanın yolu açılabildiği takdirde, D-8 tarihinde bir devrime imza atmış olacaklarını vurgulayarak "Kur baskısı altında ekonomimizi eritmeye gerek yok. Dolar baskısı altında eritmeye gerek yok. Euro baskısı altında eritmeye gerek yok. Biz yerli, milli paralarla bu ticaretimizi yaptığımız takdirde inanıyorum ki buradan ülkelerimiz ciddi manada da kazanacaktır" dedi.

Erdoğan, D-8 Ekonomik İşbirliği Örgütü 9. Zirvesi'nin açılışındaki konuşmasında Türkiye'nin dönem başkanlığı sırasında bir takas odası kurulması için merkez bankalarının bir araya getirilmesi gerektiğini belirterek, "D-8 ülkeleri olarak toplantılara katılım düzeylerini artırmalı, çalışmaları, özel sektör kuruluşlarını da bu çalışmalara dahil etmeliyiz. Cumhurbaşkanları olarak D-8 Liderler Zirvesi'nin önemi iyi kavranmalı. Hepimiz D-8'e sahip çıkmalı, daha etkin, daha verimli, daha güçlü olması için azami gayret göstermeliyiz" dedi. Ticaretten tarım ve sanayiye, turizmden enerji ve ulaştırmaya kadar birçok alanda sektörel bazda iş birliklerinin olduğunu ifade eden Erdoğan, ancak potansiyeli tam anlamıyla harekete geçirme noktasında sıkıntılar yaşandığını, ticaretin kolaylaştırılması bağlamında, vize kolaylığı, gümrük ve tercihli ticaret anlaşmalarının imzalanıp yürürlüğe girmesine büyük önem verdiklerini anlattı.

Erdoğan, bu anlaşmaların tüm üye devletler tarafından onaylanması ve uygulanması halinde şu an 100 milyar dolar civarında seyreden D-8 içi ticaret hacminin 500 milyar doların üzerine çıkacağına inandığını vurgulayarak, "Toplam ekonomik büyüklüğümüzün 3 trilyon 770 milyar dolar, nüfusumuzun 1.1 milyar olduğunu düşündüğümüzde bu seviyelerin bile bizim için yeterli olmadığı ortadadır" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.