Hava Durumu

Mudanya'daki Taş Mektep yeniden okul olacak

BURSA’nın Mudanya İlçesi’ne bağlı Tirilye Belde Belediyesi’nin, kaynak ayrılamadığı için 3 milyon TL’ye satılığa çıkartığı tarihi Taş Mektep, İl Özel İdaresi tarafından ilkokul yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 01.05.2013 12:42
Haber Güncellenme Tarihi: 01.05.2013 12:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Mudanya'daki Taş Mektep yeniden okul olacak

Mudanya’nın 3 bin yıllık tarihe sahip Tirilye Beldesi’nde, 1905 yılında papaz okulu olarak kurulan bina, 1980 yılına kadar ilkokul binası olarak kullanıldı. Tarihi Taş Mektep, belediyenin restorasyon için bütçe bulamaması nedeniyle 3 milyon TL’ye satılığa çıkartıldı. Kıbrıs'ın eski Cumhurbaşkanı Başpiskopos Makarios’un da eğitim gördüğü tarihi bina, Tirilye'de incelemelerde bulunan Bursa İl Genel Meclis Başkanı Nedim Akdemir, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik tarafından yeniden gündeme alındı.

'RESTORASYON İÇİN 5 MİLYON TL'

Nedim Akdemir, Tirilye’nin Türkiye’de yeteri kadar bilinmediğini söyledi. Tarihi eserleri açısından Tirilye’nin Hristiyanlık alemi için önemli bir yer olduğunu belirten Akdemir, "2014’e kadar Taş Mektep’e de katkıda bulunacağız. Bu yerin eski güzelliğine kavuşturulması için elimizden geleni yapacağız. Tirilye Belediyesi ile Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında protokol yapılmasını sağlayarak, İl Özel İdaresi olarak yeniden ilkokul yapılması için restorasyona başlayacağız" dedi.

Restorasyonun 5 milyon TL’ye mal olacağını kaydeden Akdemir, Tirilye’deki kültür varlıklarının korunması için İl genel Meclisi ve Özel İdare kaynaklarını seferber edeceklerini söyledi.

'YENİDEN OKUL OLMALI'

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik de, en önemli çalışmalardan birisinin Taş Mektep olduğunu belirterek, "Bu binanın restore edilerek, ihtiyaca göre yeniden okula dönüştürülmesini istiyoruz" diye konuştu.

Trilye Belde Belediye Başkanı AK Partili Ali Turan, satış için bakanlıktan onay gelmediğini dile getirerek, okula dönüştürülmesinin bölge için daha iyi olacağını söyledi.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.