Hava Durumu

MÜSİAD Bursa, Burkay'ı ağırladı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Bursa Şubesi tarafından "Müstakil Düşünceler Konferansı" düzenlendi. Konferansın konuşmacısı Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, "Ülkemizin sürdürülebilir ve kaliteli bir büyüme hamlesi için nitelikli sanayinin önemi bir kez daha ortaya çıktı" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2019 11:41
Haber Güncellenme Tarihi: 21.09.2019 11:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
MÜSİAD Bursa, Burkay'ı ağırladı

MÜSİAD Bursa Şubesi Dernek Merkezinde 'Müstakil Düşünceler Konferansı' etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda BTSO Başkanı Burkay, 'BTSO Projeleri ve Bursa Ekonomisi' konusunda bir sunum gerçekleştirdi. MÜSİAD Bursa Şubesi Başkanı Nihat Alpay, açlışı konuşmasında, MÜSİAD'ın bu yıl 30. yaşına girdiğini hatırlattı. Alpay, "MÜSİAD, milletin kadim değerlerine olan bağlılığını hiçbir zaman ihmal etmeden aynı zamanda ülke ekonomisine de çeşitli şekillerde katkı koymaya devam eden Türkiye'nin en güçlü Derneği. Biz de Bursa Şubesi olarak, 1994 yılından bu yana Genç MÜSİAD dâhil 300 üyesi ve ufku geniş yöneticileriyle üyelerinin kendilerine ve Türkiye'ye yeni ufuklar açması için çalışıyoruz. Belirli dönemlerde kurulan sektör kurullarımız, kendi sektörlerindeki konuları müzakere ederken, birbirinden farklı konukların katılımıyla farklı konu başlıklarının işlendiği konferans ve bilgilendirme toplantılarımıza da devam ediyoruz" dedi.

"BURSA'DA MÜSİAD RÜZGARI ESTİRMEK İSTİYORUZ"

Ekonomideki mevcut durumla ilgili de görüşlerini açıklayan Alpay, şunları söyledi: "Türkiye ekonomisinin, 2018 Ağustos ayında başlayan döviz dalgalanması neticesinde aldığı bir biçim var. Eski yaşadığımız 30 yıllık krizlere nispetle farklı tarafı şudur ki; burada bir dip nokta bulunur aynı ivmeyle yukarı çıkılırdı. Ancak bu kez öyle olmadı. Mayıs ayından bu yana gerek hükümetimizin aldığı bazı tedbirler, gerekse de daha kötü manipülatif hareketler olmayacağı ihtimalinin insanımızda oluşturduğu hava, olumlu bir ortam oluşmasına sebebiyet verdi. Yavaş yavaş düzeleceğine olan inancımız tamdır. Tabi krizler içerisinde fırsatlar da barındırır. Kendi maliyetlerimizi tekrar gözden geçirmek, AR-GE ve inovasyona biraz daha ağırlık vermek ve elbette farklı pazarlar aramak için daha gayretli olmamız gerekiyor." MÜSİAD'ın gelecek etkinliklerine de değinen Alpay, "15 Ekim tarihinde Şube üyesi arkadaşlarımızla Katar-Malezya ve Singapur iş gezimiz var. Yeni dönemde Bursa'da MÜSİAD rüzgarı estirmek istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

BURSA İÇİN 16 MAKRO PROJE

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da Bursa ve ülke ekonomisinin yanı sıra, BTSO'nun projeleri ile ilgili bir sunum gerçekleştirdi. Bursa'daki dönüşüm hamlesi için 2013 yılında ortak akılla kurgulanan 16 makro proje belirlediklerini ifade eden İbrahim Burkay, şöyle devam etti: "Ülkemizin hayal ettiği değişimi kentlerden başlatmak adına TEKNOSAB, BUTEKOM, MESYEB ve Model Fabrika başta olmak üzere bölgemize değer katan makro düzeyde 40 proje hayata geçirdik. Bakanlığımızın destekleriyle gerçekleştirdiğimiz UR-GE projelerimizin sayısı 30'a ulaştı. Bu projelerde yer alan firmalarımızın sayısı 600'e yükseldi. Küresel Fuar Acentesi ile dünyanın dört bir yanındaki prestijli fuarlara 6 bini aşkın üyemiz katıldı. Ticari Safari ile Bursa'da gerçekleştirdiğimiz alım heyetleriyle 24 bin yabancı alıcıyı kentimizde ağırladık. Tüm bunların sonucunda Bursa, 15 milyar dolarlık rekor ihracata, 6 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaştı. Son 6 yılda 1.300 firmamız ihracatçı kimliği kazandı. Ülke olarak içinde bulunduğumuz zorluklara rağmen Türkiye'deki en önemli saha araştırmaları arasında bulunan Bursa'da İlk 250 Firma Araştırması'nda da ortaya çıkan tabloya göre firmalarımız, katma değerli üretim, istihdam ve ihracatta örnek başarılar yakaladı."

"BURSA BÜYÜRSE TÜRKİYE BÜYÜR"

Türkiye'nin yeni sanayi stratejisi doğrultusunda yüzde 16,5 düzeyinde olan milli gelirdeki imalat sanayi oranını 2023'te yüzde 21'e yükseltmeyi hedeflediğini vurgulayan Başkan Burkay, "Bursa'da ise imalat sanayinin kent ekonomisi içindeki payı yüzde 46 seviyesinde. Sanayi alanlarımızın mevcut yüzölçümü içindeki payı binde 8 düzeyinde. Bu oran OECD ortalaması arasındaki yüzde 2,5 payın çok altında kalıyor. Bursa ve Türkiye'nin ufku, doğayla barışık, yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip, modern altyapı imkanlarını barındıran mekansal planlama vizyonu ile kurgulanmış sanayileşme ve bunun getirdiği katma değerli üretim modeliyle gerçekleşebilir. 'Bursa Büyürse Türkiye Büyür' realitesi de bu çerçevede realiteye dönüştü" diye konuştu. Başkan Burkay, iş dünyasının yatırım ve büyüme performansının devam etmesi noktasında açıklanan '2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi' ve 'İhracat Ana Planı'nın çok önemli bir vizyonu yansıttığını belirterek, ekonomi yönetimi tarafından faiz indirimleriyle birlikte finans ve yatırım teşvik paketlerinin de artırılarak sürdürülmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.