Hava Durumu

"Öncelik temel hak ve özgürlükler"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın yazımı işini Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun yapacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2012 11:34
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2012 11:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
"Öncelik temel hak ve özgürlükler"
Ana başlıkların görüşülme sırasını belirlediklerini kaydeden Çiçek, "İlk önce temel hak ve özgürlükler, üzerinde duracağımız konudur" dedi.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu, yeni anayasanın yazımına ilişkin yöntem ve takvimi belirlemek üzere, TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in başkanlığında toplandı. Meclis ek binasında 3 saat süren toplantının ardından yazılı açıklama yapıldı. Meclis Başkanı Çiçek de, toplantıdan ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulundu. Çiçek, esas olanın, yazım sürecinde ana başlıkların görüşülme sırası olduğunu belirterek, anayasa metninin bu sıraya göre şekillenmeyeceğini ifade etti. Anayasanın sistematiğinin belirtilensıralamaya göre olmayacağını kaydeden Çiçek, "Bu, sadece buradaki görüşmenin sırasını, müzakere sırasını gösteriyor. İlk önce temel hak ve özgürlükler üzerinde duracağımız konudur.

Arkasından yasama, yürütme, idare ve kamu hizmetleri, yargı, mali, ekonomik ve sosyal hükümler, başlangıç, genel hükümler ve temel ilkeler, diğer hükümler ve geçici hükümler. Yazımı uzlaşma komisyonunun kendisi oluşturacak, yazımı kendisi yapacak. Yani 'uzmanlara havale edelim, onlar yazsın, biz buradan bakalım' tarzındadeğil. Gelen görüşlerin ışığında dünya uygulamaları, akademik birikim, tecrübe, bir çok faktör dikkate alınarak Anayasa Uzlaşma Komisyonu metni kendisi yazacaktır" diye konuştu.

30 Nisan'dan sonra gelen görüşler bulunduğunu belirten Çiçek, bu görüşlerin de partilerin değerlendirmesine sunulacağını ifade etti. Bu çerçevede çalışmalara perşembe günü saat 11.00'de başlayacaklarını ifade eden Çiçek, birinci basamak olan temel hak ve özgürlükler konusunda yarın siyasi partilerin bir katalog oluşturacağını ve bu katalogların perşembe günü yapılacak toplantının ana gündem maddesini teşkil edeceğini söyledi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Çiçek, 'Yeni anayasanın başlangıç kısmı olacak mı' sorusuna, "Bir anayasada olması gereken ana başlıklar burada vardır. O çerçevede...Anayasada bu konular nerede yer alacak, hangi bölümde yer alacak, onlar ayrıca değerlendirme konusu yapılacak" karşılığını verdi.

"YAZIM İÇİN MAKUL SÜRE İFADESİNİ KULLANDIK"

Yazım aşaması için ne kadarlık bir sürenin öngörüldüğü sorusu üzerine Çiçek, anayasayı bu yılın sonunda halkın önüne koymayı hedeflediklerini belirtti. İşin en zor ve en çok mesai harcayacakları kısmının yazım kısmı olduğunu belirten Çiçek, "Bunun için 'makul süre' ifadesini kullandık. Biz de istiyoruz ki bu süre ne kadar erken olabilirse, onun için elden gelen çaba gösterilecek" diye konuştu.

"KAÇ MADDE OLACAĞI GÖRÜŞMELER SONUNDA ORTAYA ÇIKACAK
"

Çiçek, bir soru üzerine yeni anayasada ne kadar madde olacağının bu çalışmaların sonunda ortaya çıkacağını ifade etti. Çiçek, "Bu çerçevenin içeriği kaç maddeye sığarsa o kadar olacaktır. Maddeyle kendimizi sınırlamıyoruz. Mühim olan, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak, beklentilerine cevap veren ve çağın gereklerine uygun bir anayasayı yapmaktır. 3 madde eksik, iki madde fazla; o kadar önemli değil. Mühim olan, beklentilerin karşılanması" dedi.

Çiçek, bugünkü toplantıda başkanlık sisteminin konuşulmadığını ifade etti.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.