Hava Durumu

Rehin alınan Türk şoförlerle ilgili sıcak gelişme

Musul'da şoke eden gelişmeler var... IŞİD (Irak Şam İslam Devleti), İskenderun Limanı'ndan Musul'ın Geyara Termik Santrali'ne mazot taşıyan 28 Türk TIR şoförünü rehin aldı. 28 Türk şoföründen 18'inin santralde tutulduğu, 10'unun ise ellerinin bağlanarak iki araç ile başka yere götürüldüğü ileri sürüldü.

Haber Giriş Tarihi: 10.06.2014 17:44
Haber Güncellenme Tarihi: 10.06.2014 17:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Rehin alınan Türk şoförlerle ilgili sıcak gelişme

Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) milisleri, Musul havalimanı ile kentin önemli bir bölümünde kontrolü ele geçirdi. IŞİD'in eline geçen yerler arasında kentin güneyindeki Tayaran Mahallesi, Ninova operasyon binası da var.

HÜKÜMET YETKİLİLERİ KAÇIYOR

Güvenlik kaynakları, kontrolü IŞİD'in eline geçen bölgede yaşayan hükümet görevlilerinin uygulanan sokağa çıkma yasağına rağmen aileleriyle kaçmaya başladığını ifade etti. Çok sayıda kişi Kürdistan Özerk Bölgesi'ne sığındı.


28 TÜRK ŞOFÖRE REHİN ALINDI

Irak'ın ikinci büyük vilayeti Musul'da kent merkezinin önemli bir bölümünde kontrolü sağlayan Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, 20'den fazla Türk tır şoförünün bulunduğu Geyare bölgesindeki termik santrali de ele geçirdi.

Musul'daki yerel kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Mersin Limanı'ndan Musul'un Geyara bölgesindeki bir termik santrale akaryakıt taşıyan tırlar, sabah saatlerinde yüklerini boşaltacakları sırada, IŞİD militanları bölgeye ulaştı. Santrali ele geçiren militanlar, Türk tır şöförlerinin buradan ayrılmasına izin vermedi.

Militanların, şoförlere akaryakıt boşaltma işleminin ardından bölgeden ayrılmalarına izin verileceğini söylediği ifade edilirken, durum belirsizliğini koruyor.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, Musul Başkonsolosluğu üzerinden durumu soruşturmaya devam ediyor.

10 ŞOFÖR ELLERİ BAĞLANARAK GÖTÜRÜLDÜ

Irak'ın Musul kentinde Irak ordusu ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) arasında çatışmalar sürerken, İskenderun'dan Musul'un Geyara İlçesi'ndeki termik santrale mazot götüren 28 Türk şoföründen 18'inin santralde tutulduğu, 10'unun ise ellerinin bağlanarak iki araç ile başka yere götürüldüğü ileri sürüldü. Şoförlerin arkadaşı olan ve onların rehin alındığını duyuran Hüsnü Akbaş, saat 14.30 sıralarında rehin alınan ve güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemediği bir arkadaşlarının kendilerini telefonla aradığını belirtti. Akbaş, arkaşının rehin alınan 10 kişinin ellerinin ve gözlerinin bağlanarak iki araç ile başka yere götürüldüğünü aktardığını ifade etti. Aktaş, geri kalan 18 Türk TIR şoförünün ise halen termik santralde tutulduğunun söyledi.

IŞİD TAMAMINI ELE GEÇİRMEYE ÇALIŞIYOR

IŞİD saldırılarını sürdürüyor. Musul'un IŞİD'in kontrolüne geçen bölgesinde yayın yapan Sema ve Ninova el Gad televizyon kanallarının yayını da durdu.

MUSUL NASIL IŞİD'İN ELİNE GEÇTİ?

Irak Parlamento Başkanı Usame el-Nuceyfi'den ise çok çarpıcı açıklamalar geldi. Musul kentinin çok kısa bir sürede terör örgütü IŞİD'in eline geçtiğine yönelik bir başka soruya ise Nuceyfi, "Ordu güçleri hiç bir neden olmadan görev yerlerini terk etti. Asker de başındaki komutan da yerinde durmadı. Ordu silahları yerlerde, zırhlı araçlar bomboş sokaklarda bırakılmış durumda.

ORDU REKOR SÜREDE TERK ETTİ

Tüm savunma hatları çok kısa zamanda hatta rekor bir sürede ordu tarafından boşaltıldı. Bir kaç dakika önce Salahaddin iline bağlı Şırgat Askeri Havaalanı teröristlere terk edildi. Bu konu hakkında mutlaka soruşturma ve incelemeler yapılacaktır. Musul ve Irak genelini tehdit eden İŞİD'i büyük bir ülke desteklemektedir. Bu konuyu daha sonra mutlaka ele alacağız ancak şuan Musul ve ülkeyi kurtarma zamanıdır" diye cevap verdi.

BARZANİ'DEN YARDIM İSTEDİ

Kentin büyük bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Nuceyfi, kontrolün sağlanması için Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'den destek istediğini söyledi.

BİNLERCE KİŞİ KAÇTI

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile güvenlik güçleri arasında devam eden çatışmalardan dolayı binlerce Musullu, Erbil ve Duhok'a kaçıyor. Dün akşam geç saatlerde Erbil ile Duhok arasındaki Hazer güvenlik noktasına 2 kilometre mesafedeki Peşmerge güçlerine sığınan Musullular, gece boyunca aynı noktada bekletiliyor. Bugün sabah saatlerinde gelenlerin sayısındaki artış sebebiyle güvenlik noktası geçişlere açılırken çatışmaların yol açtığı kaos nedeniyle halsiz düşen, baygınlık geçiren Musullulara bölge halkı su ve yiyecek dağıtıyor.

YÜZLERCE KİŞİYİ ÖLDÜRDÜLER

Musullu Leyla Hasıl, kentlerine çok büyük bir savaş yaşandığını, hükümetin kontrolü kaybettiğini söyledi. İki gündür IŞİD'in çok sayıda yeri ele geçirdiğini ve yüzlerce insanı öldürdüğünü kaydeden Hasıl, "Biz de ölmemek için çareyi kaçmakta bulduk. Dün geceden beri buradayız. Musul'da ölüm var korku var. Çocuklarımıza birşey olamsın diye yuvamızı bırakıp kaçmak zorunda kaldık" şeklinde konuştu.
Hava sıcaklığının 40 derecede seyrettiği yolda yürüdüğü için halsiz düştüğünü belirten 60 yaşındaki Muhammet Yusuf, Musul'da güvenlik güçlerinin kontrolünün bulunmadığını ve herkesin canını kurtarmak için kaçtığını ifade etti. Yusuf, "Kentimizi evlerimizi mahvettiler. Her tarafta bomba ve silah sesleri var. Çocuklarımı aldım, arkamıza bakmadan kaçtık" dedi.

PEŞMERGE BÖLGEYE SEVK EDİLDİ

Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütünün Musul'da kontrolü ele geçirdiği iddiası üzerine Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) peşmerge güçlerini sınır bölgelerine sevk etmeye başladı.

Musul'da yaşayan Kürtlerin iki gündür ısrarlı talebi üzerine hazır bekletilen peşmerge güçlerinin araçlarla Musul-Erbil kent sınırına hareket ettikleri belirtildi.  

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.