Hava Durumu

Sağlıklı Kentler'in gündemi deprem

Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaşanan her deprem sonrası ortaya çıkan karmaşalara son vermek için belediyeler arasında koordinasyon sağlayacaklarını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.05.2012 14:09
Haber Güncellenme Tarihi: 04.05.2012 14:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Sağlıklı Kentler'in gündemi deprem
Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği'nin 16. Olağan Meclis Toplantısı, Trabzon Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezi'nde yapıldı. Sağlıklı Kentler Birliği'ne üye belediyelerin başkan ve yöneticilerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta, Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun ve Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türkiye'nin deprem bölgesi olması nedeniyle toplantının ana gündemini 'Sağlıklı Kentleşme ve Kentsel Dayanıklılık' olarak belirlediklerini söyledi.

Depremin hep unutulduğu bir dönemde ve hiç beklenmedik anlarda kendini gösterdiğini hatırlatan Başkan Altepe, bir yıl önce Japonya'da, sonra Endonezya'da geçen yıl da Van Erciş'te yaşanan depreme karşı kentleri daha dayanıklı ve sağlıklı hale getirmeye çalıştıklarını vurguladı. Özellikle 1999'da yaşanan Marmara Depremi'nin herkes için büyük bir ibret olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, "Orada kentlerimizin halini gördük. Bu depremin ardından devrim niteliğinde çalışmalar yapıldı. Planlar donduruldu, zemin çalışmaları yapıldı, yapı denetimi gibi kurumlar oluşturuldu, deprem ölçüm istasyonları kuruldu. Bundan sonra yapıların sağlıklı gelişmesi ve güvenli inşa edilmesi konusunda faaliyet başladı. Hepimiz dersimizi aldık. Daha sağlam konutlara geçtik. Belediyeler başta olmak üzere tüm kurumlar üzerine düşeni yaptı. Sağlık Bakanlığı hastaneleri, Milli Eğitim okulları ve tüm kurumlar binalarını gözden geçirdi" dedi.

Sağlıklı Kentler Birliği başta olmak üzere tüm yerel yönetim birliklerinin Van depreminde önemli bir sınav verdiğini ve ilk andan itibaren bölgeye her türlü yardımın kısa zamanda ulaştırıldığını dile getiren Başkan Altepe, Türkiye Belediyeler Birliği, Marmara Belediyeler Birliği ve Sağlıklı Kentler Birliği olarak afet sonrası koordinasyonun sağlanması amacıyla gerekli çalışmaları yaptıklarını söyledi. Deprem yaşandığı zaman hangi belediyenin ne tür yardım götüreceğinin önceden belirleneceğini dile getiren Başkan Altepe, "Afet bölgesine hangi belediye elektrik, hangi belediye su, hangi belediye yiyecek götürecek, bu önceden belirli olacak. Kimseden emir beklemeye gerek kalmadan yardımlar bölgeye ulaştırılacak. Böylece deprem sonrası yaşanan yardım kargaşasının önüne geçeceğiz" diye konuştu.

Deprem olduğu kadar sağlıklı bir çevrenin sağlanmasının da önemli gündemlerinden biri olduğunu hatırlatan Başkan Altepe, çevreyi koruma yönünde Bursa'da hayata geçirdikleri çalışmalardan örnekler verdi. Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak zehirli atıklarını doğaya bırakan firmalara yönelik önemli yaptırımlar uyguladıklarını ve bugüne kadar 53 firmanın kapatıldığını kaydeden Başkan Altepe, "Bunun yanında Sağlıklı Kentler Birliği olarak örnek üretim yapan firmalarımızı teşvik etmek için de bir ödüllendirme sistemi başlattık. İlkini Bursa'da gerçekleştirdik ve bunu Türkiye geneline yaymayı hedefliyoruz. Sağlıklı bir şehir ancak sağlıklı bir çevre ile sağlanır. Bunu kesinlikle unutmamalıyız" dedi.

Karadeniz turu kapsamında Trabzon'a gelen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da uçaktan iner inmez ayağının tozuyla Sağlıklı Kentler Birliği Toplantısı'na katıldı. Burada üye belediye başkanlarına seslenen Bakan Günay, 2011 yılı sonu verilerine göre Türkiye'nin turist sayısı bakımında İngiltere'yi geçerek 7'nci sıradan 6'ncı sıraya yükseldiğini söyledi. Turizmin deniz turizmi olarak güneye sıkıştığını dile getiren Bakan Günay, "Bizim yeşili de turizmin içine katmamız gerekli. Sağlık turizmi üzerinden yeni bir alan geliştirmemiz gerekli. Yaşlanan Avrupa için kalitesi yüksek sağlık imkanları bizim için son derece önemli. İnanç turizmi, kongre turizmi ve kış turizmi gibi bütün bu alanları Türkiye'nin turizm sunumu içine katmamız gerekli. Maviyi kirletmeden yeşili yok etmeden turizm odaklı bir kalkınma hedefliyoruz. Bu açıdan Sağlıklı Kentler Birliği'nin çevreye duyarlılığı ile bizim aramızda önemli bir paralellik var. Topyekün yaşam kalitesini yukarıya çekmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Türkiye'nin zengin bir doğaya sahip olduğunun altınızı çizen Bakan Günay, geçmiş yıllarda Türkiye'nin mütevazı, yaşanabilir kentleri olduğunu ancak kolay yapı malzemelerinin gelişmesiyle plansız kentleşmenin ortaya çıktığını vurguladı. Yapılan antik kazılarda ortaya çıkan 2000 yıllık kentlerde kanalizasyon sistemleri, su dağıtım mekanizmaları bulunduğunu hatırlatan Günay, "Ancak 40-50 yıl önce kurulan köylerimizde kasabalarımızda hala alt yapının olmadığını görüyoruz. Tarihsel dokuları bozmuşuz. Kent merkezlerini yıkıp, hiçbir estetiği olmayan kentler kurmaya başlamışız. Türkiye siyaseti şimdilerde estetiğe dayanan kentleşmeyi yeni yeni konuşmaya başladı. Bu sefer rant kavgası başladı. Bu konuda tavizkar olmamamız gerekli. Küçük bir gruba verdiğimiz taviz, gelecek kuşaklara karşı büyük haksızlığa dönüşebilir" dedi.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun ise afete müdahale, afet sırası ve sonrasında ilkyardım desteği açısından dünyadaki en güçlü sağlık birimlerinin Türkiye'de olduğunu vurguladı. Van'da yaşanan depremde 4 binin üzerinde enkaz altındaki hastaya serum takıp müdahale edildiğini ifade eden Tosun, 'Van'da 40. dakikada UMKE ekiplerimiz köylerdeydi. 20. dakikada Ankara'da kriz merkezindeydim. Birinci saatte bakanımız helikopterle bölgedeydi. Gece 12'ye kadar 700 kadar kurtarma ekibimiz bölgedeydi" dedi.

Sağlıklı Kentler Birliği'nin çalışmalarına benzer olarak Sağlık Bakanlığı'nın da sağlık kentleri kurulması yönünde çalışmalara devam ettiğini dile getiren Tosun, hastanelerin hem iç hem de dış mekanlarını insanlara nefes aldıran mekanlar haline getirmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Muhammet Balta ise bakanlık olarak sadece sağlıklı kentler değil, sağlıklı köyler, sağlıklı meralar, sağlıklı yaylalar oluşturmak için de çalıştıklarını söyledi. Türkiye'de 1950 sonrası yaşanan hızlı göçün çarpık kentleşmeye yol açtığını ifade eden Balta, göçle birlikte kentlerde baş gösteren işsizlik, gecekondulaşma, eşitsizlik, kirlilik gibi birçok olumsuz etkeni ortadan kaldırmaya yönelik projeler geliştirdiklerini kaydetti.

Trabzon Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu da yaşanabilir, sağlıklı kentler oluşturulmasına yönelik, bilgi ve tecrübelerin paylaşıldığı toplantıya ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.




Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.