Hava Durumu

Süreç başarılı olursa ne olacak?

Başbakan Erdoğan, Borsa İstanbul'un açılış töreninde konuştu.

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2013 11:23
Haber Güncellenme Tarihi: 05.04.2013 11:23
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Süreç başarılı olursa ne olacak?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Borsa İstanbul'un, bu güç birliğinin, bu yeni dönemin İstanbul'u finans merkezi yapma hedefini çok ciddi şekilde güçlendireceğine inandığını belirterek, "New York gibi Tokyo gibi Londra gibi İstanbul'un da finans merkezi olma vasfını, bu güçlü borsa ile perçinleyeceğini umuyorum" dedi.

Türkiye'nin 2023 hedefleri doğrultusunda İstanbul'un dünyanın en önemli 10 finans merkezinden biri olması yolunda, en önemli kurumlardan biri olacak Borsa İstanbul AŞ'nin faaliyete başlaması dolayısıyla İstinye'deki merkezinde gong töreni düzenlendi.

Erdoğan serginin ardından Babacan, Bağış, Ertaş ve Turhan ile Borsa İstanbul'un ilk gongunu çaldı.

Başbakan Erdoğan gongu çalarken, "Borsa İstanbul'un tüm iktisadi hayatımızın en önemli noktası olarak şu anda gongunu çalıyoruz" dedi.

Törende daha sonra Boğaziçi köprülerinden dalgalandırılan Borsa İstanbul'un bayrakları ile seans salonunda başlayan işlemlerden görüntüler katılımcılara ekrandan kısa süre gösterildi.

Başbakan Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, Borsa İstanbul'un, ülkemiz için, milletimiz için, ekonomimiz için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ederek, şunları kaydetti:

"Bugün, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İstanbul Altın Borsası'nın güç birliği ile oluşan ve vadeli opsiyon borsasının da katılımıyla ayrı bir güç kazanan Borsa İstanbul'u hep birlikte hizmete alıyoruz. Açıkçası, 140 yıl önce, Dersaadet Tahvilat Borsası'nın kurulmasıyla başlayan Türkiye Sermaye Piyasaları tarihinde çok önemli bir dönüm noktasına şahit oluyor ve bunun heyecanını yaşıyoruz. İnşallah, önümüzdeki günlerde, İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın da katılımı artık resmen de gerçekleşecek. Hem sermaye piyasalarımızın gelişimi hem ekonomimizin daha da büyümesi noktasında önemli bir adımı atmış olacağız."

Bugün yaşanan heyecanın, bu tarihi güç birliğinin değişik anlamları olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

Özellikle, bu güç birliğinin, bu yeni dönemin İstanbul'u finans merkezi yapma hedefimizi çok ciddi şekilde güçlendireceğine yürekten inanıyorum. Yola çıkarken böyle bir sözümüz vardı ve demiştik ki İstanbul Türkiye'nin tarihi itibarıyla zaten bir finans merkeziydi, bunu bu dönemde resmen fiziki şartları itibarıyla da oluşturacak ve bunun adımlarını atacağız.

New York gibi Tokyo gibi Londra gibi İstanbul'un da finans merkezi olma vasfını, bu güçlü borsa ile perçinleyeceğini umuyorum. İnşallah, borsamızın bu yeni yapısı, 2023 hedeflerimizle de paralel olacak, bu hedeflere ulaşmamızda bizi daha da hızlandıracak, motive edecektir.

İstikrar ve güven ortamı sayesinde GSMH 10 yılda 786 milyar dolara yükseldi.

Bugün enflasyonu dizginledik MB uyulamları sayesinde enflasyon tek haneli rakamlara inmiş durumda.

Yüzde 63'ten aldığımız faiz oranlarını yüzde 6'lara kadar indirdik. Bu yüzde 6'lık faizi de yüksek buluyorum.

IMF'ye 400 milyon dolar ödeyerek borcumuzu bitiriyoruz. Merkez Bankamızın 125 milyar dolar döviz rezervi var.

Finans merkezi Ankara olamaz, Ankara siyasetin merkezidir. Kamu bankalarının İstanbul'a taşınması gerekiyor.

Muhalefet 'Başkenti İstanbul yapmak istiyorlar' diyor. Bizim öyle bir derdimiz yok.

Finans merkezi çalışmaları için İstanbul Anadolu yakasında çalışmalar devam ediyor. Süratle fiziki imkanlar hazırlandığında İstanbul çok daha farklı sıçramaların içinde olacak.

Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin piyasa değeri 2001 milyar dolardan 309 milyar olara yükseldi. Borsamız 2012 sonu itibariyle dünyanın gelişmekte olan borsalar arasında 8. sırada.

Borsamız doğrudan ortaklık ve somut projelerle birlikte önemli katkı sunacak. Burası 2 yıl içinde dünyaya örnek bir borsa olacak. Bize yakışan neyse onu yapmak zorundayız.

KREDİ NOTLARINA ÖNEM VERMİYORUM

Kredi notlarına önem vermiyorum, çünkü orada gizli hesaplar yapılıyor.

Büyüme sürecini muhafaza etmek konusunda son derece kararlıyız. Dün akil insanlar heyetiyle bir araya geldik. süreci ve neler yapılabileceğini konuştuk. Tam bir kararlılığın umudun ve heyecanı gördük.

Sürecin hızlanmasına umudun daha da çoğaltılmasına yardımcı olacaktır. 780 bin kilometrekarelik vatan topraklarında Türkiye sıçramasına farklılık kazandıracaktır. O andan itiraben Türkiye farklı bir yere gelecektir.

Terörün maliyeti 300 milyar dolar. Yapılamayan yollar, ekilemeyen tarlalar var. Çözüm süreciyle birmikte ekonomiye de can suyu olacak yeni bir dönemi başlatmış olacağız.

SÜREÇ BAŞARILI OLURSA NE OLACAK?

Bana soruyorlar süreç başarılı olursa ondan sonra ne olacak?

Türkiye'de terör bittiğinde sınırsız bir şahlanışı kazandırmış olacağız. Türkiye artık enerjisini bütün kalkınma sürecine harcayacaktır. Huzura güvene kavuşacağız. Hele hele Güneydoğu'da, 'Acaba nerede ne olacak' bu soruyu sormayacak. Anaların gözyaşı dinecek, babalar tüm evladı ile aynı masanın etrafında mutluluğu paylaşmış olacak."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.