Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye'den 487 asker için tarihi adım

1950-53 yıllarında Kore Savaşı'nda hayatını kaybeden ve cenazeleri Kuzey Kore tarafında kalan 321'i şehit, 166'sı kayıp 487 asker için Türkiye'den tarihi adım atıldı.

Haber Giriş Tarihi: 19.11.2018 10:27
Haber Güncellenme Tarihi: 19.11.2018 10:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'den  487 asker için tarihi adım

Türkiye'nin yaptığı girişimler sonucu DNA testi yapma sorumluluğunu üzerine alan Güney Kore, şehit ve kayıp askerlerin yakınlarından DNA örnekleri alınarak kendilerine ulaştırılmasını istedi.

Kore Savaşı'nda Kuzey Kore topraklarında kalan 321'i şehit, 166'sı kayıp 487 asker için Türkiye'nin yaptığı girişimler sonuç verdi. DNA testi yapma sorumluluğunu üzerine alan Güney Kore, Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği'nde görevli askeri ateşe vasıtasıyla Türkiye Muharip Gaziler Derneği'ne yazı göndererek, şehit ve kayıp askerlerin yakınlarından DNA örnekleri alınarak kendilerine ulaştırılmasını istedi. Güney Kore'den gelen yazı üzerine dernek, ailelere DNA testi yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu.

1950-53 yıllarında Kore Savaşı'nda hayatını kaybeden ve cenazeleri Kuzey Kore'de kalan şehit ve kayıp askerlerin tespit edilmesi için tarihi adım atıldı. Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği tarafından yapılan girişimler sonucunda Güney Kore, şehit ve kayıp olan toplam 487 askerin tespit edilmesi için, askerlerin yakınlarından DNA istedi. Bunun üzerine Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Emekli Albay Şükrü Tandoğan, ailelere DNA testi yapmaları ve kendilerine müracaat etmeleri için çağrıda bulundu.

"Sonuçları göndermemiz gerekiyor"

Milliyet'e konuşan Tandoğan, DNA testi yapma sorumluluğunu Güney Kore'nin kendisinin üstlendiğini söyledi. Türkiye'nin Seul Büyükelçiliği'ndeki askeri ateşe vasıtasıyla Güney Kore'den kendilerine yazı geldiğini belirten Tandoğan, "Yazıda Kuzey Kore'deki kayıp askerlerle ilgili DNA testi yapılacağı belirtiliyor. Bu test için bir format var. O formata göre askerlerin yakınlarından DNA talep ediliyor. Müracaatlar Türkiye Muharip Gaziler Derneği vasıtasıyla Kore Büyükelçiliği'ne gönderilecek. Sonuçları muhakkak göndermemiz gerekiyor" dedi.

"68 yıl sonra cenazelerine kavuşabilirler"

Kuzey Kore'de şehit olan askerlerin, savaşdıkları yerlerin belli olduğunu vurgulayan Tandoğan, bulunan kemik parçalarının ailelerden alınan DNA örneğiyle karşılaştırılmasıyla kimlik tespitinin yapılabileceğini söyledi. Kimlik tespitinin yapılmasının ardından bulunan şehitlerin Pusan'daki şehitlerin yanına defnedilebileceğini kaydeden Tandoğan, özetle şöyle konuştu:
"Kore Savaşı'nda şehit olan ve kayıp olan askerlerimiz var. Bunların hepsi Kuzey Kore'de. Güney Kore'de kayıp askerimiz yok. Güney Kore'de şehit olan askerlerimiz Pusan'da şehitlikte yatıyor. DNA testi yapma sorumluğunu Güney Kore üzerine alıyor. Sadece biz yokuz 21 ülke var. Amerika, İngiltere, Kanada, Avusturalya, Yeni Zelanda, Yunanistan, Danimarka, İsveç gibi birçok ülke var. Güney Kore'deki elçiliğimizin de bu konuda girişimleri var. Aldığımız yazıda Güney Kore bu ikendisi yürütecek deniliyor. 68 yıl geçti. Bu askerlermizin yakınları bize başvursunlar. 68 yıl sonra askerlerimizin cenazelerine kavuşabilirler. Bu açıdan çok önemli."

724 asker şehit olmuştu

1950-1953 yılları arasında Kore'de meydana gelen savaşta 724 Türk askeri şehit, 166'sı da kayıp oldu. Şehit askerlerin 403'nün mezarı Güney Kore'deki Pusan Şehitliği'nde bulunurken, diğer 321 şehit ve 166 kayıp askerin naaşlarının Kuzey Kore topraklarında, savaş meydanında kaldığı biliniyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.