Hava Durumu

Türkiye mutsuzlukta ilk sırada yer aldı!

OECD, ilk ikisini 6 Aralık'ta yayınladığı 2015 Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nın (PISA) üçüncü raporu olan 'Öğrenci Refahı Raporu'nu yayınladı. Yaşam memnuniyeti anket çalışmasına göre Türkiye, OECD'nin en mutsuz öğrencilerine sahip.

Haber Giriş Tarihi: 20.04.2017 11:26
Haber Güncellenme Tarihi: 20.04.2017 11:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye mutsuzlukta ilk sırada yer aldı!

PISA olarak kısaltılan Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı üçüncü raporu olan 'Öğrenci Refahı'nı yayınladı.

72 ülkede 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin refah durumlarının incelendiği raporda; Türkiye; verileri incelenen 28 OECD ülkesi içinde 'yaşam memnuniyeti' sıralamasında 10 üzerinden 6.12 puanla son sırada yer aldı. En mutlu öğrencilere sahip ülke 8.27 puanla Meksika oldu.

Öğrencilerin yaşam tatmin düzeyleri baz alınarak yapılan bir başka araştırmada ise; Türkiye'de 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin 28.6'sı hayatından hiç memnun olmadığını vurgulandı. Türkiye bu oranla OECD'nin yüzde 11.8'lik ortalamasını neredeyse üçe katladı. Hayatından çok memnun olduğunu söyleyen öğrenci oranıysa OECD'nin yüzde 34.1'lik ortalamasının gerisinde kalarak, yüzde 26.3 oldu.

Türkiye, OECD ülkeleri arasında matematikte 49, fen bilimlerinde 52 ve okumada 50'nci sırada yer alırken, sınav kaygısı da araştırmanın önemli konularından biri oldu.

Sınava hazırlanmasına rağmen kaygılı ve stresli öğrencilerin oranı yüzde 58,8'i bulurken, yüzde 56 ise 'ders çalışırken stres yaşadığını' belirtti. Bu oranla Türkiye, İtalya'nın ardından öğrencilerin ders çalışırken en fazla kaygı duyduğu ikinci ülke oldu. Bu anlamda en az kaygı ise Hollanda'da.

Kız ve erkek öğrenciler arasındaki adalet de ise Türkiye OECD ortalamasına yakın bir noktada yer aldı. Ancak adalet göstergelerinin 2006 yılından 2015 yılında doğru ciddi bir düşüş gösterdiği görüldü.

Öte yandan, Matematik, Fen ve okuma gibi ders alanlarında kız öğrencilerin erkek öğrencilere oranla daha başarısız olduğu ve daha adaletsiz davranıldığı belirlendi.

Araştırmada öğrencilerin yaşadığı zorbalıklar da ele alındı. 15 yaş düzeyindeki öğrencilerin yanıt verdiği araştırmada, Türkiye'de 'bir ayda birkaç kez herhangi bir zorbalığa maruz kaldığını' söyleyen öğrenci oranı yüzde 18.6 oldu. OECD ülkeleri arasında Türkiye ilk kez diğer ülkelerin 18.7'lik ortalamasının altında kaldı. Letonya yüzde 30.6 ile en çok zorbalığın yaşandığı ülke olurken, Yeni Zelanda, Çek Cumhuriyeti, Avustralya ve İngiltere'de de bu oran yüzde 20'nin üzerinde.

Türkiye'de öğrencilerin yüzde 61.4'ü kendilerini okula ait hissettiklerini belirtirken, Türkiye bu oranla yüzde 73'lük OECD ortalamasını yakalayamadı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.