Hava Durumu

Türkiye'ye yasak istedi!

Avusturya Başbakanı Christian Kern, Türk politikacılara Avrupa çapında miting yapma yasağı getirilmesi çağrısında bulundu. Kern Türkiye ile sürdürülen AB müzakerelerinin bitirilmesini, AB uyum yasaları kapsamında verilmesi öngörülen 4.5 milyar euro yardımın da iptal edilmesini istedi.

Haber Giriş Tarihi: 05.03.2017 14:18
Haber Güncellenme Tarihi: 05.03.2017 14:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'ye yasak istedi!

Welt am Sonntag gazetesine konuşan Kern, bu tür siyasi mitingleri engellemek için AB çapında ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Kern, bu tür bir yasağın Almanya gibi ülkelerin tek tek Türkiyenin baskısına maruz kalmaması açısından önemli olduğuna işaret etti.

Türkiyedeki anayasa değişikliğini de eleştiren Kern, getirilecek başkanlık sisteminin Türkiyede hukuk devletini daha da zayıflatacağını, güçler ayrılığını daraltacağını ve AB değerleriyle çeliştiğini savundu.

Türkiyenin insan hakları ve demokratik değerleri ayaklar altına aldığını da öne süren Avusturya Başbakanı, basın özgürlüğünün Türkiye için yabancı bir terim olduğu eleştirisinde bulundu. Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücelin derhal serbest bırakılmasını da isteyen Kern, Ankaradan az da olsa hukuk devletine uygun davranmasını bekliyoruz dedi.

"MÜZAKERELER SONLANDIRILSIN" DEDİ

Yıllardır demokratik değerler ve hukuk devleti ilkelerinden adım adım uzaklaşan bir ülke ile üyelik müzakerelerinin sürdürülemeyeceğini savunan Kern, Türkiye ile müzakereleri sadece geçici olarak durdurmak değil, bitirmeliyiz ifadelerini kullandı. Kern, 2020 yılına kadar Türkiyeye AB uyum yasaları kapsamında verilmesi öngörülen 4,5 milyar Euro yardımın ya iptal edilmesini ya da reformların yapılması konusunda politik baskı unsuru olarak kullanılmasını da önerdi.

Kern'in bu sözlerine AB Başkanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik'ten çok sert tepki geldi. Çelik, Twitter'dan şu mesajları paylaştı:

1) Avusturya Başbakanı, bazı AB ülkelerinde son günlerdeki demokrasi ve temel özgürlükler karşıtı engellemelerin AB çapında olmasını önermiş.

2) Vatandaşlarımızla biraraya gelmemizi engellemek için AB'yi kullanmayı önermek ifade ve toplanma özgürlüğü ihlalinde yeni bir aşama.

EN TEMEL DEĞERLERİ ÇİĞNİYORLAR

3) Bireysel Türkiye karşıtlıklarını Avrupa çapında yaymak isteyince en temel değerleri çiğnemekten çekinmiyorlar.

4) Türkiye gibi büyük bir ülke bazı ülkelerin iç siyasetinde önemli yer tutabilir. Ama iç siyasi çekişmelerin de bir seviyesi olmalı.

5) Avusturya gibi bazı ülkelerde temel değerlere saygının seviyesi ne kadar düşerse düşsün, biz temel değerleri hatırlatmaya devam edeceğiz.

AYNI DİLİ KULLANMALARI SON DERECE YANLIŞ

6) Avusturya hükümetinin, Avrupa'daki ırkçı hareketlerle aynı dili kullanması son derece yanlıştır. Temel değerlere aykırıdır.

7) Temel değerlere saldırıların, Avusturya'da olduğu gibi hükümetlerden gelmesi çok tehlikelidir. AB, bu hükümetlere karşı tedbir almalıdır

8) AB, ırkçı, islamofobik ve anti-semitik siyasetler üreten bazı üye ülkelerin hükümetlerine karşı tedbir almalıdır.

9) Avrupa'daki bazı hükümetlerin tutumu demokrasiyi tehdit etmektedir. Bu da temel değerlere düşman aşırı sağ akımları güçlendirmektedir.

10) Temel değerleri tüm dünyada koruma çağrısı yapıyoruz . Bu değerler ırkçılara, islamofobik ve anti-semitik siyasetlere terkedilemez.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.