Hava Durumu

Vardiyalı çalışanlarda hastalık oranları artıyor

Vardiya sistemiyle çalışanlarda, uyku bozuklukları başta olmak üzere kalp-damar, ülser ve depresyon gibi hastalıkların görülme oranında artış saptandığını bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 12.10.2012 12:00
Haber Güncellenme Tarihi: 12.10.2012 12:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Vardiyalı çalışanlarda hastalık oranları artıyor

Vardiya çalışmasının 06.00-18.00 saatleri dışındaki çalışma saatlerini kapsadığını belirten Doruk Sağlık Grubu Uyku Laboratuarı Koordinatörü Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Serap Ket Alkan, endüstrileşmiş ülkelerde vardiyalı çalışma oranının yüzde 20 olduğunu ve vardiyalı çalışanlarda yüzde 40 ile 80 arasında uyku bozukluğu saptandığını vurguladı. Alkan, vardiyalı çalışma sonucu uyanıklığı sağlayan biyolojik saatin süreçlerinin etkilendiğini, vardiyalı çalışanlarda gündüz çalışanlara nazaran uyku süresinde 1-4 saatlik azalmanın söz konusu olduğunu ifade etti.

Alkan, uyku bozukluğuna karşı, gündüz uyku kalitesi ve süresini optimal hale getirecek ve gece çalışırken zindeliği artıracak davranış modeli ve bazı ilaçlarla tedavi uygulandığını ifade etti. Alkan, çalışma sırasında aşırı uykululuk halini engellemek için vardiya öncesi 1-2 saatlik uykunun ve kafein kullanımının faydalı olduğunu belirtti. Vardiyalı çalışanlar için gün içerisindeki uyku kalitesinin çok önemli olduğunu, dolayısıyla aile, komşular ve arkadaşların gündüz uykusu konusunda eğitilmesi gerektiğini vurgulayan Alkan, nikotin ve kafeinden uzak durulması, karanlık uyuma odası oluşturulması tavsiyesinde bulundu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.