Hava Durumu

Kemik erimesi tedavi edilebilir

Bursa Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Bursa Çekirge Devlet Hastanesi Fizik Tedavi Uzm. Dr. Şükran Sakarya, Türkiye'de sık görülen ve halk arasında "kemik erimesi" olarak bilinen osteoporozun, kemik dokusundaki yoğunluğun veya kitlenin azalması anlamına geldiğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2016 07:43
Haber Güncellenme Tarihi: 21.10.2016 07:43
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Kemik erimesi tedavi edilebilir
Kemik erimesinde sırt, bel ve boyun ağrıları, boy kısalması, öne eğik ve kambur vücut şekli, el bileği, kalça ve omurga da kırıkların kemik erimesinin başlıca belirtilerinden olduğunu söyleyen Sakarya, halk arasında “kemik erimesi” olarak bilinen “Osteoporoz”un, kemik kitlesindeki azalmaya bağlı olarak ortaya çıktığını ve kırıklara neden olduğunu” bildirdi.

Yaş ilerledikçe kemik yıkımı kemik yapımından daha fazla olmaya başlar ve kemik kitlesi azalır. Bu basit mekanizmayı menapoz, hareketsizlik, yanlış beslenme, bazı ilaçlar ve hastalıkların hızlandırdığını ifade eden Uzm. Dr. Şükran Sakarya, “Osteoporozda kemiğin darbelere karşı direnci azalır. Yani basit düşme çarpmalarla kırıklar meydana gelebilir. Genellikle 40-45’li yaşlardan sonra başlar ve yaşla birlikte görülme sıklığı artar. Osteoporozu bir sorun haline getiren tarafı kırıkla olan bağlantısıdır. Kemik erimesine bağlı kırıkların genellikle omurga, kalça, el bileği ve omuz bölgelerinde olabileceğini” söyledi.

Bazı hastalık ve ilaçların kemik erimesine yol açabileceğini ifade eden Uzm. Dr. Şükran Sakarya, uyarılarda bulundu.

-Alkol ve sigara kullanımına son verilmeli. 

-Süt ve süt ürünlerinin, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, badem, kuru incir yenilmeli.

-D vitaminiyle birlikte kalsiyum alınmalı. 

-Protein kemikler için büyük önem taşıyor, bu nedenle yeterli miktarda almanız çok önemli. 

-Aşırı tuz ve şeker tüketmeyin. 

-Günde 3 bardaktan fazla kahve ile çay içmeyin. 

-İdeal kiloda kalın. 

-Bol bol sebze ve meyve tüketin.

-Düzenli fiziksel aktivite yapın. Fiziksel aktivite gençlikte kemik kütlesini arttırır, yaşlılıkta ise kemik kaybını önler.

Haftada 4 kez 30-60 dakika fiziksel aktivitede bulunmak kemik kırık riskini yüzde 50-70 oranında azaltır. Dans etmek, tenis, hızlı tempoda yürüyüş ve yüzme gibi ağırlık aktarma ve direnç egzersizleri yapılmalıdır.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.