Hava Durumu

Çipli kimlik kartlarında güvenlik endişesi

Tüketici Birliği Federasyonu Başkanı Deniz, dağıtımına bugün başlanan çipli kartların yazılımının kime yaptırıldığının bilinmediğini çok sayıda insanın başının yanabileceğini söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2016 09:48
Haber Güncellenme Tarihi: 14.03.2016 09:48
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Çipli kimlik kartlarında güvenlik endişesi
Kimlikler,  Kırıkkale'de bugün dağıtılmaya başlanıyor. Çipli kimliklerinşisel birçok verinin bulunacağı çipli yazılımının kime yaptırıldığı, güvenliklerinin nasıl sağlandığı ile ilgili kamuoyunun bilgisi yok.

Tüketici dernekleri, gerekli önlemlerin alınmaması halinde bu kartların da TC kimlik numaralarında olduğu gibi birçok insanın zarar göreceğini belirti.

GÜVENLİK TEREDDÜTLERİ VAR

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı  Mehmet Bülent Deniz, UYAP sisteminin sızıntılar nedeniyle 9 gündür kapalı olduğuna dikkat çekti. Devletin adalet sistemindeki bir yazılımda kaçak varken vatandaşa dağıtılacak cipli kartla ilgili güvenliğin herkeste tereddüt oluşturduğunu ifade etti.

Deniz, geçtiğimiz günlerde bir hacker grubunun  Türkiye'deki tüm vatandaşların kimlik bilgilerini internetten yayımladığını belirtti. Çipli kartlarda güvenlik açığının olması halinde çok sayıda insanın başının yanacağının altını çizen Deniz, kimliklerin yazılımın kime yaptırıldığı, çipli kartların güvenliğinin nasıl sağlandığı gibi birçok konudan kamuoyunun habersiz olduğunu kaydetti.

T.C. KİMLİK MAĞDURİYETLERİ SÜRÜYOR

Deniz, T.C. kimlik numarası ele geçiriler ve adına kredi çekilen insanların mağduriyetlerinin sürdüğünü dile getiren Deniz, dolandırıcıların ellerini kollarını sallayarak gezerken sıkıntıyı vatandaşın çektiğini söyledi. Deniz, "Kimlik bilgilerinin mahrem olması gerekiyor ama her yerde T.C. kimlik isteniyor. Mahremiyet sağlanamıyor. Bu bilgilerin güvenliği konusundaki denetim yetersiz" dedi.

UYGULAMA SADECE TÜRKİYE'DE VAR

Tüketici Güvenliği Derneği Genel Başkanı Murat Köse, kimlik numarası uygulamasının dünyada sadece  Türkiye'de bulunduğunu söyledi. Kişinin özel bilgilerinin ulu orta verildiğini bu nedenle mahrem bilgilerin herkesin eline geçebildiğini belirtti. Noterlerden kamu kurumlarına kadar her yerde vatandaşın T.C. kimlik numarasının girildiğinde her türlü bilgisine ulaşılabildiğini ifade etti.

Köse, "Kişi adıyla soyadıyla  Türkiye'de hiçbir işlem yaptıramıyor. Fakat dünyada sadece adınız ve soyadınızla  telefon numarası alabiliyorsunuz. Kişiye özel olduğu için bilgileri ulu orta her yerde gezmiyor" dedi.

Köse,  Türkiye'de hala devletin vatandaşına sahtekar gözüyle baktığı, güvenmediği için her türlü bilgiyi vatandaştan alma ihtiyacı hissettiğini söyledi. Kamu dairelerinde sistemde görülebildikleri halde vatandaştan yine de envai çeşit bilgi istendiğinin altını çizdi. Kişilere ait bilgilerin internette de satıldığını söyleyen Köse, "Kişilerin TC kimlik numarası başta olmak üzere özel bilgileri ulu orta geziyor. Bunları bir ücret karşılığı satın alabiliyorsunuz. Bankadan ayrılan birisi topladığı dosyaları satabiliyor. Bu anlamda mağdur olan çok sayıda kişi var" dedi. Köse, T.C. kimlik numarası ile işlem yapılmasına son verilmesini ve kimlik almak yerine doğrulamanın yeterli görülmesi gerektiğini kaydetti.
 
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.