Hava Durumu

Başkan Aktaş'tan yeni yıl müjdesi

'Sönmez Medya Buluşmaları'na konuk olan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, yeni yılın ilk müjdesini verdi. Öğrencilerin ulaşım zammından etkilenmeyeceğini açıklayan Aktaş, 36 bin ailenin de suyu indirimli tarifeden kullanacağını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 06.12.2019 08:36
Haber Güncellenme Tarihi: 06.12.2019 08:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Başkan Aktaş'tan yeni yıl müjdesi

Her hafta AS TV'de yayınlanan 'Sönmez Medya Buluşmaları'na katılan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ali-nur Aktaş, Bursa'yı 2023'e taşıyacak vizyon projelerini anlattı. Sönmez Medya editörlerinin sorularını yanıtlayan Aktaş, yeni yıldan itibaren ulaşıma yüzde 10 civarında zam yapacaklarını, öğrencilerin bu zamdan etkilenmeyeceğini söyledi. 30 büyükşehir arasında su birim fiyatı anlamında Bursa'nın 22. sırada olduğunu kaydeden Aktaş, suya da yüzde 15-20 civarında zam geleceğini ancak vatandaşı çok etkilemeyeceğini ifade etti. Aktaş, Bursa'da Aile Sosyal Politikalar Bakanlığı'ndan ve Valilik'ten ihtiyaçları dahilinde maaş alan yaklaşık 36 bin ailenin de indirimli su tarifesinden yararlanacağını söyledi. 8 ay önce yapılan 31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul, Ankara ve İzmir'in CHP'li belediyelere geçmesiyle Bursa'nın AK Parti'nin en büyük büyükşehir belediyesi durumuna geldiğini vurgulayan Aktaş, "Ankara yatırımlarımıza tam destek veriyor" dedi. Bursa'nın önemli bir sanayi şehri olduğunu ve hızla büyüdüğünü vurgulayan Aktaş, Ankara'nın başta ulaşım olmak üzere birçok projeye maddi destek verdiğini kaydetti.

'ÖNCELİĞİMİZ TURİZM'

Bursa'nın turizm kenti olması için yapılan çalışmaları ve kentin kalbi olarak nitelendirilen Hanlar Bölgesi Projesini anlatan Aktaş, Bursa'da turizmde marka olacağını söyledi. Bursa'nın turizmin 12 aya yayılabileceğini, bu kapsamda kentin tu-rizm değerlerinin iyi tespit edilmesi gerektiğine işaret eden Aktaş, Hanlar Bölgesi'nin müthiş bir değer olduğuna dikkat çekti. Hanlar Bölgesi'nin etrafındaki yapıların kaldırılması ve çevresinin düzenlenmesi gerektiğini anlatan Aktaş, kamulaştırmanın 150 milyon lira tutacağını belirterek, bölgenin dönüşümü için Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'dan açık çek aldıklarını ifade etti. İlk Bey Sarayı'nın Bursa'da yapıldığını ancak günümüzde bu tarihi yapının yerinde orduevi bulunduğunu kaydeden Aktaş, konuyu Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a aktardıklarını, bunun yanı sıra 4 konu daha olduğunu ve birkaç hafta içinde Bakanlıktan gelecek yetkililerle bu lokasyonların incelenip karar verileceğini kaydetti. Bu kapsamda Aktopraklık arkeoparkını da çok önemsediğini belirten Aktaş, "Bu ve benzeri 56 nirengi noktası turizm açısından katma değeri olacak" dedi.

ULAŞIMDA 6 ADIM

Kentte en problemli kavşakların Gürsu, Kent Meydanı civarı, Acemler ve Gül Kavşağı olduğunu işaret eden Aktaş, Gürsu Kavşağı'nda yaptıkları uygulama ile buradaki trafik sorununu çözdüklerini belirtti. Ulaşım için 6 maddelik yol haritası belirlediklerini söyleyen Aktaş, bu maddeleri şöyle sıraladı:

Sinyalizasyon optimizasyonu geçen yıl başladı, Temmuz 2020'de bitecek. 300 bin kişi taşırken 460 bin kişi taşımaya başlayacağız. 3.5 dakikalık sefer aralığı birkaç ray ve vagon ilavesiyle 2 dakikaya düşecek. 110-120 milyon liralık bir iş.

Raylı sistem Emek'ten Şehir Hastanesi'ne uzatılacak. Bizim mali durumumuz yok. Sayın Cumhurbaşkanımıza anlattık. Ulaştırma Bakanlığı'na talimat verdi. 2 gün sonra Ulaştırma Bakan Yardımcısı Adil bey aradı, arkadaşlar gittiler projeleri teslim ettiler, süreç başladı.

T2 konusunda vatandaş kızgın. Şu an para da olsa T2 konusunda bir şey yapamam. Çünkü tasfiyesini daha yeni yapıyoruz. Müteahhit 2 senedir çivi çakmıyor. Ekonomik nedenlerle tasfiye istemiş, prosedür işliyor. Sözleşmeyi feshedip yeni bir müteahhit getirmemiz lazım. İhalesini önümüzdeki yıl yapacağız. Muhtemelen T1, T3 hattına entegrasyonunu yapacağız. Birleşme noktası da Kent Meydanı olacak.

Adliye Kavşağı'nı inceliyoruz. Yeni adliye binası, Bilim ve Teknoloji Merkezi, Fuar Merkezi, inşaatı devam eden Emniyet Müdürlüğü binası ve tamamlanma aşamasındaki Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi'nin bulunduğu lokasyonda trafik yoğunluğu, yapılacak Adliye Kavşağı ile ortadan kaldırılacak.

Demirtaş OSB'nin yükünün çevre yoluna bağlantısıyla alakalı bir miktar kamulaştırma ve yapım. Kamulaştırma bana ait, yapım karayollarına ait.

Bursa'da ulaşımın kalbi Acemler Kavşağı. Acemleri 2020'nin ilk çeyreğinde ihale edeceğiz. Ulaşımla ilgili bu 6 adım önümüzdeki süreçte bizi rahatlatacak. Öncelikle bu 5 yılda kavşak ve yollar tamamlanacak. Çalı'ya kadar devam eden, şehrin güney hattını gezen 28 kilometrelik, tamamı yeraltında olan metronun hayata geçirilmesi bana göre bu dönemin önemli çalışmalarından bir tanesi olacak. İkinci etapta Bursa'ya ikinci çevre yolu mutlaka yapılması lazım. Mevcut yakın doğu çevre yoluyla ana çevre yolumuzun arasındaki paralel yolda olacak.

ADLİYE KAVŞAĞI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Yeni adliye binasının da taşınmasıyla birlikte yakın doğu çevre yolunun İstanbul Caddesi'ne bağlantı noktasındaki trafik yükü her geçen gün artarken, Büyükşehir Belediyesi bu sorunu iki luplu kavşak ile çözüme kavuşturacak. Hem Adliye Kavşağı'nın yapılacağı alanda hem de Fen İşleri sahası içindeki yeni ek hizmet binasının inşaatında incelemelerde bulunan Aktaş, "Bu bölge lokasyon olarak adliye sarayının da faaliyete geçmesiyle önem kazandı. Biz bir otopark düzenlemesi hayata geçirdik ama emniyet binaları yükseliyor. Hemen arkada bizim de paydaş olduğumuz Gökmen Uzay ve Havacılık Merkezi var. Yine Bilim ve Teknoloji Merkezimiz var. Fuar alanı da düşünüldüğünde Yalova yoluna yeni kestirme yol yapılması, beraberinde adliye kavşağının yerinde tasarlanmasıyla alakalı bir süreci başlattık. Kavşağın bir lupu belediyemize ait 14 dönüm alan üzerinde olacak. Diğer lup içinse kamulaştırma yapılacak. Proje ve planlama çalışmalarına başladık. Yeni yılla birlikte çalışmalara başlamak istiyoruz. Ciddi tıkanıklığa neden olan bu bölgeyi tamamen rahatlatmış olacağız" diye konuştu.

GÜNEY KORE HAMLESİ

Turizm konusunda ülke bazlı tanıtım çalışmaları yapacaklarını dile getiren Aktaş, "Mesela 52 milyon Güney Korelinin 31 milyonu yılda en az bir hafta yurt dışında tatil yapıyor. Güney Kore ile 70 yıl öncesine dayanan çok önemli bağlarımız var. Asker göndermişiz. 50 yaş üzerinin Türkiye'ye karşı müthiş bir vefası var. Bir ajansla anlaştık ve 1 Aralık'tan itibaren reklam tanıtımlarına başladık Güney Kore'de. Turizmde yüzümüzü Uzakdoğu'ya da dönmemiz gerekiyor. Bursa olarak geçen sene bin 200, Türkiye olarak 60 bin Güney Koreliyi ağırlamışız, Çek Cumhuriyeti ise 470 bin Güney Koreliyi ağırlamış. Güney Korelilerin en öncelikli konusu tarih ve kültür turizmi. Bunun tam karşılığı Bursa'da var. Ama bilmiyorlar" diye konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.