Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı seçildi

İBB’nin ev sahipliğinde İstanbul’da gerçekleştirilen Marmara Belediyeler Birliği Genel Kurulu’nda yeni dönemin yönetimi seçildi. AK Partili Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın’ın yerine tek aday olarak gösterilen CHP’li Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey yeni Marmara Belediyeler Birliği Başkanı oldu.

Haber Giriş Tarihi: 08.05.2024 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 08.05.2024 14:25
Kaynak: Haber Merkezi
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Bozbey, Marmara Belediyeler Birliği Başkanı seçildi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Marmara Belediye Birliği’nin genel kurulunda oybirliğiyle Birlik Başkanlığına seçildi.

Marmara Belediye Birliği Meclis Toplantısı’nın 2024 yılı olağan birinci toplantısı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde yapıldı. Toplantıya, Marmara Bölgesi’ndeki büyükşehir belediye başkanları, İl belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları ve meclis üyeleri katıldı. Divan Başkanlığına Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün’ün seçildiği toplantıda, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey oy birliğiyle Marmara Belediye Birliği Başkanı olarak seçildi. Meclis’te ayrıca Birinci Başkanvekilliğine Büyükçekmece Belediye Başkanı Hasan Akgün, İkinci Başkanvekilliğine Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir oybirliğiyle seçildi.

Meclis Toplantısının açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, zor bir 5 sene geçirdiklerini, birlik ve beraberlik içerisinde güzel işlere imza attıklarını söyledi. Marmara Belediyeler Birliği’nin güçlü bir kurumsal kapasite oluşturduğunu belirten Büyükakın, bu güne kadar yapılan çalışmalara katkı sunan herkese teşekkür ederek yeni dönemde görev alacak Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e ve ekibine başarılar diledi.

Toplantıya ev sahipliği yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, büyük emeklerle oluşturulan Marmara Belediyeler Birliği’ni önemsediğini ifade etti. Marmara Bölgesi’nin Türkiye’nin 9’da birinden bile küçük olduğunu ancak Türkiye’de yaşayan her 3 vatandaştan birinin Marmara Bölgesi’nde yaşadığını dile getiren İmamoğlu, “Bunun sorumluğu olduğu kadar sorunları da var. Sorunların çözümü de bireysel marifetle ya da bir ilçenin, şehrin marifetiyle mümkün değildir. Bu manada Marmara Belediyeler Birliği’nin oluşturduğu çatıyı önemsiyorum. Buradaki çalışmalar çok kıymetli. Bu zamana kadar emek harcayan herkese teşekkür ediyorum. Yeni dönem için ortak bir şekilde aday gösterilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’e de başarılar diliyorum” dedi.

“ÇOK ÖNEMLİ GÖREVLER ÜSTLENECEĞİZ”

Yeni dönemde görev alacak tüm başkanlara başarılar dileyen Marmara Belediye Birliği Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bundan sonra hep beraber birliği daha ileriye taşımak ve şehirlere katkı sunmak için çalışacaklarını söyledi. Marmara Belediyeler Birliği’nin Marmara Bölgesindeki belediyelerin ortak çalışmalarda bulunması ve dayanışması için ortak bir zemin olduğunu belirten Başkan Bozbey, “Birliğimiz, Marmara Bölgesinin güvenliğine, kentsel dayanaklılığına, afet riskine karşı sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesi için yeni yaklaşımlar sunmalı ve projeler geliştirmelidir. Ayrıca kentsel dönüşüm politikalarında ‘insan odaklı’ ve ‘bütüncül plan’ anlayışını bölgesel çalışmalarında ve işbirliklerinde ortaya koymalıdır. Böylece birbirini destekleyen ve besleyen kent yönetimlerinin yaratılmasına, bölgenin güçlenmesine vesile olacaktır. Marmara denizi hepimizin ortak değeridir. Marmara’da 2021 yılında yaşanan müsilaj sorunu aslında bilim insanlarınca 2007 yılından itibaren biliniyordu. Bu konuda yapılması gerekenler Marmara Denizini Koruma Eylem Planı ile ortaya konmuştur. Önümüzdeki dönem hem ekonomik kriz hem de birikmiş sorunlarımızın karmaşıklığı içinde geçecek. Çok zor bir dönemde belediyeler olarak çok önemli görevler üstleneceğiz. Bu nedenle Türkiye Belediyeler Birliği de oldukça önemli bir misyon üstlenmek zorundadır. Biz, bu birliğin başında da sayın Ekrem İmamoğlu'nu görmek istiyoruz.” dedi.

“SİNERJİ TÜM YEREL YÖNETİMLERE DE GÜÇ KATACAKTIR”

Tıpkı Marmara Belediyeler Birliği gibi Türkiye Belediyeler Birliği’nin de adalet odaklı bir üslupla yönetilmesi gerektiğini dile getiren Bozbey, “Türkiye Belediyeler Birliği hem iktidar hem de muhalefetin birlikte temsil edilebildiği, kaynakların adil dağıtıldığı, iş birliği yapılan bir yapı haline gelmelidir. Aynı zamanda deprem ve iklim krizi gibi afet kaynağı sorunlarla ortak mücadele edebilen bir çözüm odağına dönüşmelidir. Deprem, konut, kentsel dönüşüm, iklim krizi gibi konular bugün büyük ölçüde başta İstanbul ve Marmara üzerinden tüm ülkeyi tehdit etmektedir. İstanbul riskin merkezi olduğu gibi son 5 yılda ürettiği çözüm kapasitesi, kurumsal altyapısı ve tecrübesiyle Türkiye Belediyeler Birliği’ne de liderlik etme kapasitesine sahip olduğunu kanıtlamıştır. İki birlik arasında oluşacak sinerji tüm yerel yönetimlere de güç katacaktır” diye konuştu.

İMAMOĞLU: BOZBEY'E BAŞARILAR DİLİYORUM

Sosyal medya hesabından Bozbey'in konuşmasını paylaşan İmamoğlu, "Marmara Belediyeler Birliği Başkanı seçilen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Bozbey’e yeni dönemde başarılar diliyorum." ifadelerini kullandı.

"SEÇMEN YENİ BİR DENGE OLUŞTURMUŞTUR"

Açılış konuşmasında yeni siyasi döneme ilişkin önemli mesajlar veren İmamoğlu şunları söyledi:

“ Yeni bir siyasi dönemin  içinde olduğumuzu her birimizin bilmesi şarttır. Bu dönemin bence iki temel özelliği vardır. Birincisi; özellikle seçmenler son seçimlerde merkez ve yerel yönetimler arasında yeni bir denge oluşturmuştur.

Bu dengenin vatandaşın hayrına bir iş birliğine dönüşmesini yürekten umuyorum ve diliyorum. İkincisi, seçmen siyaseti normalleştirmeyi, siyaseti kutuplaştırma değil bir araya gelme unsuru olarak tanımlamayı hepimize göstermiştir.

Net olarak hissettirmiştir. Ve hatta zorlamıştır. Bu konuda samimiyetin, iş birliği alanlarının genişletilmesinin bize çok büyük fırsatlar sunacağını biliyor ve inanıyorum. Tabii vatandaşlarımızın da bu sürede bizi sınayacağını, bizi takip edeceğini düşünüyorum.

Bu konuda özellikle siyasal iklimin yarattığı olumlu hava Marmara Belediyeler Birliği’nin yeni döneminde temel dayanaklardan birisi olmak zorunda. Birliğimizin karar mekanizmalarımızın özellikle hem kaynak dağıtımında adaletle yönetilmesi, hem de iş birliği masalarını en güçlü şekilde kurulması da değerlidir.

Böyle yaparsak ülkemizin bölgesel bazda yaşadığı eşitsizliklerin çözümüne de yoğun katkı sunacaktır. Ülkemizde var olan bütün iyi gelişmelerin, yakın coğrafyayı ve ülkeyi de çok pozitif etkilediğini hepimiz biliyoruz.

2019 sonrasında hep beraber süreci yönetirken zor koşullara rağmen pandemi, çevre, müsilaj gibi bütün krizlere rağmen belediyeler mazeret değil, çözüm üretme yeri olduğunu hep beraber yaşadık.

O bakımdan Marmara Bölgesi Belediyeleri olarak inşallah Türkiye'nin lokomotifi olacak güçlü bir çalışma sürecini hep beraber yaratır ve ortaya koyarız.”

"YEREL YÖNETİMLER GÜÇLENDİRİLMELİ"

İmamoğlu, Marmara Bölgesi’nin Türkiye'nin 9’da 1’inden bile küçük olmasına karşın Türkiye'de üç vatandaştan birinin yaşadığı bir yer olduğunu belirterek şunları söyledi: 

“Bu kadar ters orantılı bir yerleşim dünyada bir bölgenin, bir yörenin üzerine bu kadar yük edilmiş bir yoğunluk çok fazla rastlanır bir durum değil. Bunun sorumluluğu olduğu kadar tabii aynı zamanda sorunları da var.

Çözümlerin de hiçbirisi bireysel marifetle ya da bir sadece bir ilçenin, beldenin veya da bir büyükşehrin marifetiyle çözülmesi mümkün değildir. Yerellik önemlidir. Tabii ki hükümetin merkezi idarenin katkıları da önemlidir.

Ama artık dünyada birçok yerde ispat edilmiştir ki yerelleşmenin yereldeki yönetimlerin güçlendirilmesinin vatandaşın daha nitelikli, daha kaliteli hizmet almasına sağladığı imkanlar daha yüksek seviyededir.

Bugün dahi yerelleşmenin yereldeki yönetimlerin güçlendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu aslında siyasi görüşü fark etmeksizin herkesin ortak görüşü olduğunu düşünüyorum” 

"YEREL YÖNETİMLERDE NABIZ VARSA DEMOKRASİ CANLIDIR"

Belediyelerin vatandaşların devletle kurduğu ilişkinin başlangıç noktası olduğunu dile getiren İmamoğlu, “Yerel yönetimlerde nabız varsa demokrasi canlıdır. Bu nedenle vatandaşın her şeyden önce devletine ve devletin adaletine duyduğu güvenin en temel taşlarından biri olan belediyelerin iyi yönetilmesi gerçekten çok ama çok önemlidir. Bir ülkenin demokrasi kalitesi düştükçe demokrasisi zayıfladıkça belediyelerin yetki alanları daralıyor. Finansal olarak merkezi yönetime bağımlılığı artıyor. Bizler belediye başkanları olarak biliyoruz ki vatandaşın ilk sığınağı olan belediyelerin güçlendirilmesi çok önemlidir. Belediyelerin güçlendirilmesi demek vatandaşların da güçlendirilmesi demektir” diye konuştu.

İmamoğlu, iktidarda hangi parti olursa olsun vatandaşların en iyi hizmetleri en kolay ve en düşük maliyetle alabilmesinin yolunun açılabilmesi için yerel yönetimlerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

EKONOMİK KRİZE DİKKAT ÇEKTİ

Belediyelerinin yetki alanının genişletilmesinin tek başına yeterli olmayacağına işaret eden İmamoğlu “Belediyelerin aynı zamanda liyakatli kadrolarla verimli çalışma yöntemleri ve hizmet kalitesi de sürekli arttırılmalıdır. Belediyeler kısıtlı kaynak ve hizmetlerini maksimize etmeye çalışırken bir de yaşanan ne yazık ki ekonomik krizin yarattığı etkiler ile uğraşmaya her belediyemiz devam etmektedir. Maliyet ve emtia fiyatlarının pek çoğu artarken, dolar kurunun etkisi de yüksek oranda hissedilmektedir. Teknoloji yatırımı, ekonomik kısıtlar  nedeniyle de çok zorlaşmıştır. Ne yazık ki personel ücretlerinin de bu enflasyonun yüksek olduğu ortamdaki haklı artışı belediye bütçelerinin gücünü aşmaya başlamıştır. Pek çok belediyemiz kaynaklarının önemli bir kısmı ile sadece personel giderlerini karşılayabilmektedirler” dedi.

“DEPREM MİLLİ GÜVENLİK VE BEKA SORUNUDUR”

“Belediyelerin siyasi parti ayrımı yapmaksızın, siyasi baskılardan uzak vatandaşın iyiliğinden başka muradı olmayan bir anlayış ile yönetilmesi şarttır” diyen İmamoğlu şöyle devam etti:

“Marmara Bölgesi Türkiye için çok önemlidir. Ancak ne yazık ki Marmara Bölgesi'nde yer alan belediyeler olarak bizler de çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız.

Bunların başında beka sorunu diye tariflediğimiz deprem ve diğer doğal afetlere karşı dayanıklılık konusu gelmekte olduğunu hepimiz biliyoruz. Deprem ve doğal afetlerle mücadele bir milli güvenlik ve beka sorunudur.

Özellikle İstanbul ve yakın çevresi için bu meseleyi partiler üstü siyaset üstü bir sürece taşıyarak ayrımlar yapmadan bunu yönetmek hepimiz için elzemdir.

Marmara Bölgesi'nde yaşayan halkın güvenliği için kentsel dayanıklılığın arttırılması, deprem risklerinin yönetimi ve afet riskinin azaltılması açısından uzun vadeli, sürdürülebilir çözümlerin geliştirilmesi hepimizin tüm kamu yöneticilerinin boynunun borcu olduğunu hep birlikte bilmek zorundayız.”

Toplantıda, ayrıca Çanakkale’nin Çan, Kepez ve Bayramiç, Edirne’nin Keşan ve Küplü, İstanbul’un Bakırköy, Kırklareli’nin Alpullu, Tekirdağ’in Muratlı, Yalova’nın Koru ve Subaşı belediyeleri oybirliğiyle birliğe kabul edildi. Belediye başkanlarına belgeleri Başkan Mustafa Bozbey ve Tahir Büyükakın tarafından takdim edildi.

Toplantının sonunda Birlik Başkanı Mustafa Bozbey ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu tarafından önceki dönem başkanı Tahir Büyükakın’a hizmetlerinden dolayı plaket ve çiçek takdim edildi.
Program, başkanların toplu fotoğraf çektirmesiyle sona erdi.

Kaynak: Haber Merkezi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.