Hava Durumu

Bursa'da Osmanlı padişahının cariyelerinin kaldığı konak satışa çıkarıldı!

Bursa'nın Osmangazi ilçesinde bulunan tarihi bir konak sahibi tarafından satışa çıkarıldı. Konakta tahttan indirilen bir Osmanlı padişahının cariyelerinin yaşadığı ve Halit Refik Refiğ'in Yorgun Savaşçı filminin de bazı sahnelerinin çekildiği belirtildi. İşte o konak...

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2024 14:10
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2024 14:21
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'da Osmanlı padişahının cariyelerinin kaldığı konak satışa çıkarıldı!

Dikkat çeken ilan bir emlak sitesi üzerinden yayımlandı.

'Bursa'da satılık tarihi konak' başlığıyla yayımlanan ilanda konak için 24 milyon TL istendiği belirtildi.

İlanı veren emlakçı Nalbantoğlu Mahallesi'ndeki konağın bazı tarihi olaylara şahitlik etttiğini de not düştü.

Söz konusu ilanda, konağın son halinin bakımsız olduğu ve dış cephesinin graffitilerle kaplı olduğu görüldü.

PADİŞAHIN CARİYELERİ KONAKTA YAŞAMIŞ

Söz konusu ilanda yer verilen bir dergi sayfasında Leyla İlova'nın, konakta 33. Osmanlı padişahı ve 112. İslam halifesi V. Murad'ın cariyelerinin yaşadığını açıkladığı röportajı bulunuyor. Padişah Abdülaziz'in bir saray darbesi sonucu tahttan indirilişinden sonra, onun yerine tahta geçen V. Murad, 93 gün boyunca tahtta kaldıktan sonra, akli dengesinin bozulduğu gerekçe gösterilerek 31 Ağustos 1876'da padişahlık makamından indirilmişti.

LEYLA İLOVA: PADİŞAHIN YÜZÜNÜ HİÇ GÖRMEZLERMİŞ

Öte yandan Bursa Büyükşehir Belediyesi Bursa Araştırmaları Merkezi'nin yürüttüğü sözlü tarih görüşmesi kapsamında konağa ilişkin bilgiler veren Bursa'daki Çengiçlerin son temsilcisi merhum Leyla İlova, konakta Sultan 5. Reşat'ın cariyerlerinin kaldığını ifade etmişti. Sultan 5. Reşat 1909 ile 1918 yılları arasında hüküm sürmüştür.

İlova söz konusu görüşmede şu ifadeleri kullanmıştı:

Şimdi oturmakta olduğum evi, babaannem 1914 yılında, evin üçüncü sahibi olarak satın almış. Zamanında bu evi Arnavut kereste tüccarı Üzeyir Ağa yaptırmış. Bu ev, tipik Bursa mimarisinde bir ev değildir. Evi satın alan babaannemin ismi Hayriye İlova’dır. Önceden evimiz üçlü bir blok şeklindeymiş. İki ev arasında haremlik kısmı varmış. Şimdi oturmakta olduğum yer ise selamlıkmış. Bitişikte ise çift merdivenli bir kısım daha varmış.

Sultan 5. Reşat, tahttan indirildiği zaman haremiyle buraya gelmiş ve bu iki evde yaşamışlar. Evler arasında gizli bir geçit mevcutmuş. Kadınlar, oradan geçerlermiş. Odalarda kadınlar, Padişahın yüzünü hiç görmezlermiş.

İlova'nın 2 farklı açıklamasının haricinde resmi olarak hangi padişahın cariyerilerinin konakta yaşadığına dair resmi bir açıklama bulunmuyor.

YORGUN SAVAŞÇI FİLMİ

Ayrıca yönetmen Halit Refik Refiğ'in 1979'da TRT için çektiği Kemal Tahir'in aynı adlı romanından senaryolaştırılan “Yorgun Savaşçı” adlı dizi filminin de bazı sahnelerini konakta çekildiği ifade edildi. Filmin özgün kayıtları ve tüm kopyaları Kenan Evren yönetimindeki askerî cunta tarafından yakılarak imha ettirildi. Filmin yakılma gerekçeleri arasında Atatürk ve Kurtuluş Savaşı karşıtı bir yapım olması, Çerkes Ethem'in kahraman olarak gösterilmesi, askerlere kötü lakap takılması gösterildi. Negatifleri yakılmadan önce videoya aktarılmış bir kopyası yıllar sonra arşivden çıkarılarak TRT tarafından yayına sokuldu.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.