Hava Durumu

Bursa'daki tarihi Kayıhan Hamamı satıldı! İşte yeni sahibi...

Miras davası nedeniyle açık artırmaya çıkarılan Bursa'daki 6 asırlık Kayıhan Hamamı 17 milyon 54 bin 258 TL 47 kuruşa satıldı.

Haber Giriş Tarihi: 16.03.2024 13:46
Haber Güncellenme Tarihi: 16.03.2024 14:26
Kaynak: İsmail Karaduman
Bursa'daki tarihi Kayıhan Hamamı satıldı! İşte yeni sahibi...

Dönemin Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe tarafından kiralama hakkı karşılığında restore edilen Kayıhan Hamamı el değiştirdi.

Miras davası nedeniyle açık artırmaya konulan tarihi hamama toplamda 6 teklif yapıldı.

16 milyon 773 bin 690 TL'den başlayıp 32 milyon 547 bin 380 TL muhammen bedel biçilen hamamın açık artırması 17 milyon 54 bin 258 TL 47 kuruşla kapandı.

En yüksek teklifi Cihangir Tekstil Turizm İnşaat Oto Kiralama Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi verdi.

En yüksek teklifi sunan aile şirketi, söz konusu bedeli ödedikten sonra resmen tarihi hamamın sahibi olacak.

TESCİLLİ ANITSAL YAPI

1.373,04 m2 yüzölçümüne sahip taşınmaz 1/1000 Ölçekli Reyhan Kayıhan Hanlar Bölgesi Koruma Amaçlı İmar Planı kapsamında kentsel sit alanı dahilinde Tescilli Anıtsal Yapı (Kayıhan Hamamı) parseli, kısmen de yolda ve kentsel tasarım ölçeğinde düzenleme gerektiren önemli meydan kavşak ve diğer açık alanlarda kalıyor. 

DÖNERCİ OLARAK HİZMET VERMİŞTİ

Restore edilen tarihi hamam Büyükşehir Belediyesi tarafından Kayhan Döner Sofrası adıyla kullanılmıştı.

KAYIHAN HAMAMI'NIN TARİHİ

Kayıhan Hamamı 15. yüzyıl başında Vezir Koca Mehmed Paşa tarafından yaptırıldı. Kesme taş ve tuğla ile inşa edilen ve Dülgerler, Ağaççılar, Mehmed Ağa Hamamı olarak da bilinen bina, çifte hamam tipolojisine sahiptir.
18. ve 19. yüzyıllarda çeşitli yangınlar geçirerek tamirat gören hamam, yaklaşık yüz yıl özgün işleviyle değil, depo ve imalathane olarak kullanıldı. 2010 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından kiralama yoluyla mülk sahiplerinden on yıllığına devir alınan Kayıhan Hamamı restorasyon çalışmalarının ardından sosyo-kültürel amaçlı kullanıldı. 600 yıllık bir geçmişe sahip Kayıhan Hamamı; kuruluşundan 20. yüzyılın başına kadar Osmanlılara hamam hizmeti verdi. Cumhuriyet öncesi dönemden günümüze kadar ise depo ve imalathane olarak kullanıldı.

Geçirdiği birçok yangın sonucu ağır hasarlar gören ve yıllara yenik düşen yapı, içinde bulunduğu Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde yürütülen yenileme çalışmaları kapsamında restoran ve organizasyon mekanına dönüştürülerek Bursa için kültür, lezzet ve tarihin iç içe geçtiği bir merkez konumuna ulaşmıştır. Osmanlı’nın Bursa’daki ilk yerleşim bölgelerinden biri olan ve ismi Kayı Boyu’ndan gelen Kayhan Mahallesi içinde yer alan yapının ismi bu sebeple Kayıhan Hamamı’dır. Restoran olarak Burfaş işletmeciliğine verildiğinde yapının ismindeki ’’Kayıhan’’ ibaresi orjinal olarak bırakıldı.

Kaynak: İsmail Karaduman

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.