Hava Durumu

Bursa'ya polen alerjisi uyarısı! Tarih verildi: Halsizlik, huzursuzluk ve keyifsizlik...

Bursa'nın da aralarında bulunduğu Marmara bölgesindeki illere, yüksek polen salınımı uyarısı verildi.

Haber Giriş Tarihi: 07.05.2024 15:25
Haber Güncellenme Tarihi: 07.05.2024 15:25
Kaynak: Sosyal Medya
Bursa'ya polen alerjisi uyarısı! Tarih verildi: Halsizlik, huzursuzluk ve keyifsizlik...

Bursa için polen salınımı uyarısı yapıldı.

Hava Forum tarafından yapılan paylaşımda, "Alerjisi olanlar dikkat! Çarşamba ve perşembe günü Ege ve Marmara'da yüksek polen salınımı bekleniyor. Birkaç gün alerjisi olanların keyifi kaçabilir. Muhtemel etkiler... Gözde, burunda, boğazda kaşıntı, batma ve acıma. Halsizlik, huzursuzluk ve keyifsizlik." ifadelerine yer verildi.

BAHAR ALERJİSİ NASIL OLUŞUR?

Atopi dediğimiz alerjik yatkınlığı olan insanlarda havadaki polenler soluma yoluyla öncelikle buruna yerleşir ve mevsimsel yakınmaların oluşmasına neden olur. Vücut bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah (histamin) üreterek alerjik belirtilerin ve hastalıkların oluşmasına sebep olur. Kişinin şikâyetleri havada bulunan polen miktarına bağlı olarak artma veya azalma gösterebilir.

POLENLER NELERE NEDEN OLABİLİR?

Havadaki polenler solunum yoluyla burunda, bronşlarda veya gözlerde birikir. Burunda alerjik rinit (Bahar alerjisi/saman nezlesi), bronşlarda alerjik astım, gözlerde ise konjuktivite neden olur. Bu tür alerjiden yakınanların hangi cins polene karşı alerjik olduklarının belirlenmesi yararlıdır. Alerjisi olan kişi duyarlı olduğu bitkinin polen yaydığı mevsimde o bitkinin yoğun olduğu bölgeden uzak kalmalıdır. Bu konuda gelişmiş ülkeler hazırladıkları polen haritası ile polen alerji vakalarının azalmasına büyük katkıda bulunmuşlardır.

BU İLLERDE YAŞIYORSANIZ DİKKAT EDİN! POLEN ALERJİSİ TEHLİKELİ OLABİLİR…

Ülkemizde Burdur, Samsun, İstanbul, Ankara, Bursa ve Kütahya bölgelerinde ağaç ve çayır polenlerine yaygın olarak rastlanmaktadır.

POLEN ALERJİSİ OLDUĞUMUZU NASIL ANLAYABİLİRİZ?

Baharla birlikte sürekli hapşırma, burun akıntısı ve tıkanıklığı, geniz akıntısı, kuru öksürük, boğaz, burun ve kulakta şiddetli kaşıntı ya da gözlerde kaşıntı ve sulanma gibi belirtilerle saman nezlesi başlar. Önlem alınmazsa ileri vakalarda yorgunluk, iştahsızlık, sinirlilik, baş ağrısı, sinüzit, orta kulak iltihabı, bronşit veya astım gibi hastalıklara dönüşebilir.

NASIL TANI KONULUR?

Şikayetleri olanlar ve polen alerjisinden şüphelenilenlerde klinik, muayene ve alerji deri testleri ile tama yakın tanı konulur. Gerekirse; nasal smear, Total İg E ve özellikle kan testleri gibi ileri tetkikler ile teyit edilir. Özellikle bahar alerjisinden şüphelenen hastaların Şubat-Eylül arası bu testleri yaptırmalarında yarar vardır. Çünkü bu aylarda vücuttaki alerjik cevap düzeyi artacağından tanı kolaylaşır.

Kaynak: Sosyal Medya

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.