Hava Durumu

İDO'ya tiyatrolu tepki

İDO’nun fiyat politikasına HAS Parti’den tiyatrolu tepki geldi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2012 15:38
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2012 15:38
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
İDO'ya tiyatrolu tepki

HAS Parti Bursa teşkilatı üyeleri, Mudanya-Güzelyalı feribot iskelesi önünde tiyatrolu eylem yaparak İDO’yu protesto etti. Zamlı bilet satışını anlatan oyunla İDO’yu protesto eden partililer, “İDO! Bak git!” diye slogan attı. Temsili İDO görevlisi, kemerini çıkararak bir müşteriyle tartışırken, süpürgeyle kovalandı. Aynı anda protesto gösterisi İstanbul-Yenikapı feribot iskelesinde de yapılarak keyfi fiyat politikasının sonlandırılması istendi.

HAS Parti Bursa İl Başkanı Ali Mollasalih, yaptığı açıklamada, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından 2011 yılının başında özel sektöre imtiyazlı bir şekilde satışı yapılan İDO'da gün geçmiyor ki vatandaş bir sıkıntıyla karşı karşıya kalmasın. Şehit yakınları ve gazilerden ücret alınmamalı ve engelli vatandaşlarımıza öncelikli geçiş ve indirimli tarife uygulanmalıdır. İDO'nun özelleşmesinden önce ücret alınmayan gazilerden ve şehit yakınlarından şimdi ücret alınmaktadır. Üstelik, taşıma ücretlerine neredeyse yüzde 100 zam yapılmıştır. Türkiye'yi bir imtiyazlılar ülkesine dönüştüren, vatandaşı insan değil sadece müşteri olarak gören zihniyet; fahiş zamlara, imtiyazlı geçişlere, adaletsizliklere kulaklarını tıkamaktadır. Feribot sırası beklerken, fark ücret ödeyen yolcu imtiyazlı bir şekilde sıraya girmeden öne geçiyor. Bu uygulamayla tüm yolcuların birden hakları gasp ediliyor” dedi.

Özelleştirmeyle hizmet kalitesinin artması ve fiyatların ucuzlaması beklenirken tam tersinin olduğunu savunan Mollasalih, “Bilhassa Bursa, Yalova, Balıkesir gibi vilayetlerimizin İstanbul’a en kısa bağlantısı olan İDO hatlarında devlet bir tavan fiyat uygulaması getirmelidir. Tatilcilerin, öğrencilerin ve iş sahiplerinin çok sık kullandığı bu hatlar, ne yazık ki keyifli bir yolculuktan hayatı zorlaştıran seyahatlere dönüşmüştür.
Özelleştirilme yapılmadan önce Bandırma-Yenikapı seferlerinde sürücü dahil otomobil geçiş ücreti 125 TL iken "kademeli tarife ile" bu fiyat 200 TL'ye çıktı. Yeni çıkan satış sistemi ile bu fiyat 228 TL oldu. Otomobil ve sürücü dahil 3 kişilik bir ailenin feribot yolculuğu 412 TL'ye kadar ulaşabiliyor. 2010 yılı tarifesine göre 3 kişilik bir ailenin feribot yolculuğu 175 TL idi. Ayrıca gişe, telefon ya da internet üzerinden alınan biletlerde 1 ile 2 TL arasında hizmet bedeli ilave ediliyor. Çiftçiler bile ÖTV’siz mazot kullanamazken İDO kullanıyor. Bu avantajını vatandaşa yansıtmadığı gibi tedarikçilerine de kolaylık sağlamıyor. Hizmet bedeli altında ekstra ücretler talep ediliyor. Bu da Rekabet Kanunu’na aykırıdır. İDO’nun bu ayrıcalıklarına rağmen vatandaşı bu kadar mağdur etmesi kabul edilemez. İDO, imtiyazlarını ve tekel olmasının avantajını kötüye kullanıyor” diye konuştu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.