Hava Durumu

Ölümüne kaçış!

IŞİD’in kontrolündeki Felluce’deki siviller, Şii milislerin desteklediği Irak ordusunun yaklaşması üzerine Fırat Nehri üzerinden sandallarla ya da yüzerek kaçmaya başladı. IŞİD ise çatışmalardan uzaklaşmaya çalışan sivilleri canlı kalkan olarak tutmaya çalışıyor. Irak Maliye Bakanı’na göre ise Felluce’yi almak kolay olmayacak.

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2016 06:52
Haber Güncellenme Tarihi: 04.06.2016 06:52
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ölümüne kaçış!
Irak ordusu, 2014’ten beri terör örgütü IŞİD’in kontrolünde bulunan Felluce’yi geri almak için ABD’nin hava desteğiyle ve Şii milislerin katılımıyla operasyon düzenlerken, kentteki sivil halk, çatışmalardan uzaklaşmak için Fırat Nehri’nde tehlikeli bir yolculuğu göze alıyor. Derme çatma sandallara çoluk çocuk doluşan aileler kendilerinicanlı kalkan olarak kullanmak isteyen IŞİD militanlarından kaçmaya çalışıyor. Kimi ise Fırat’ı yüzerek geçmeyi deniyor. 

Ancak tek sorun IŞİD değil. Başkent Bağdat’ın 50 km batısındaki Felluce’nin çevresinde Irak ordusunun eline geçen bölgelerde Şii milislerin Sünni yerel halka yönelik şiddet uyguladığı yönünde haberler var. Irak Parlamentosu Başkanı Selim el-Cuburi, bu konudaki endişelerini paylaşırken, “Federal polisin bazı üyelerinin ve bazı gönüllülerin, sivillere yönelik ihlallerde bulunduğu yönünde bilgiler var. Bu tip hareketler, kahraman güvenlik güçlerimizin yaptığı fedakârlıklara zarar veriyor” dedi. Sünni politikacı Cuburi, ülkenin Şii Başbakanı Haydar el-İbadi’ye de konuyla ilgilenmesi, meseleyi katı ve hızlı bir şekilde ele alması çağrısında bulundu. Başbakan İbadi de daha önceki açıklamalarında Felluce’de sivillere yönelik şiddet eylemlerinde bulunulmaması yönünde uyarı yapmıştı. Irak’ta daha önce IŞİD’in elinden kurtarılan bölgelerde, Şii milisler, IŞİD’le işbirliği yapmakla suçladıkları Sünnilere karşı misilleme saldırılarında bulunmuştu.



‘FELLUCE ÇETİN CEVİZ’

Öte yandan, Felluce operasyonunun Irak güçleri için beklenildiğinden daha zor geçeceği ifade ediliyor. Irak Maliye Bakanı Hoşyar Zebari, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada “Felluce, kırmak için çetin bir ceviz. IŞİD, kent nüfusunu rehin olarak tutuyor, kaçmalarına izin vermiyor” dedi. Zebari, “Felluce’nin ne zaman IŞİD’den temizleneceği konusunda kimse kesin bir zaman veremez. Bunun başlıca sebebi, el yapımı patlayıcılar ve militanların farkedilmeden hareket etmek için kazdığı tüneller” ifadelerini kullandı. Irak birliklerinin önemli bir ilerleme sağladığını belirten Zebari, “Ancak Felluce’nin merkezine girmenin zaman alacağını düşünüyorum. Önceden zafer ilan etmemeliyiz” dedi.

GIDA FİYATLARI UÇTU

Felluce’de 20 bini çocuk yaklaşık 50 bin sivil olduğu tahmin ediliyor. IŞİD, gençleri kendilerine katılmaya zorluyor, sivil halkı canlı kalkan yapıyor. Kent sakinlerinden Ebu Hamid el-Dulaimi yaşananları şöyle anlattı: “İçme suyumuz yok. Doğrudan nehirden içiyoruz. Hiç temiz değil. Pazarda un yok. Bir kilo buğday alıp onları eski aletlerle ezerek ekmek yapıyoruz. Mutfak gazı olmadığı için plastik yakıyoruz. Yüzyıllar öncesindeymiş gibi yaşıyoruz” dedi. Felluce’de gıda sıkıntısı fiyatları da uçurdu. Kentte pirincin kilosu 40 dolardan (yaklaşık 116 TL) satılıyor. IŞİD, yiyecekleri kendisavaşçıları için tutarken, halkın dışarıyla bağlantısını kesmek için uydu antenleri vetelefon hatlarını da imha ediyor.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.