Hava Durumu

Türkiye'den Biden'a tarihi çağrı!

ABD basını, Başkan Joe Biden'ın 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'daki açıklamasında 'soykırım' ifadesini kullanacağını iddia etti. Biden'ın, son anda fikrini değiştirme ihtimali de var.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2021 08:26
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2021 08:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Türkiye'den Biden'a tarihi çağrı!

ABD Başkanı Joe Biden'ın, 1915 olaylarının anma günü olan 24 Nisan'da konuyla ilgili yapacağı açıklamada "soykırım" ifadesini kullanacağı iddia edildi. ABD basını ve Reuters haber ajansına konuşan Amerikalı yetkililer, Başkan Joe Biden'ın 1915 olaylarını resmen "soykırım" olarak tanımaya hazırlandığını söyledi. "Wall Street Journal", "New York Times" ve "Washington Post" gazeteleri ile Reuters'a isim vermeden konuşan yetkililer, Biden'ın son dakika fikrini değiştirme ihtimali bulunduğunu da kaydetti. Yetkililer, bunun henüz kesinlik kazanmadığını, nihai bir karar verilmediğini ve bu yönde bir bilgilendirme de yapılmadığını; Biden'ın daha önceki başkanlar gibi sembolik bir açıklamayı da seçebileceğini belirtti.

LOBİ BASKISI VAR

"Wall Street Journal", Beyaz Saray sözcüsü Jen Psaki'nin de açıklamanın yapılacağı Cumartesi gününden önce detay vermeyi reddettiğini aktardı. Gazete, Biden'ın "soykırım" demesi halinde bunun Türkiye ile ABD arasındaki gerilimi daha da artıracak "ender görülen" bir adım olacağını belirtti. İddialar üzerine Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Biden'ın Ermeni Soykımı'nı ne zaman tanıyacağına dair söyleyebileceğimiz yeni bir şey henüz yok" denildi. ABD'deki Ermeni lobisinin de 24 Nisan anma törenleri öncesinde Biden üzerindeki baskısını Kongre üzerinden artırdığı belirtiliyor. Son olarak Kongre'de her iki siyasi gruptan da 100'den fazla üye Biden'e gönderdikleri yazılı mektupta, "Ermeni Soykırımı"nın Başkan tarafından ilk defa resmen tanınmasını istedi. Biden'dan önceki ABD başkanları, 24 Nisan'da, 1915 olayları için soykırım yerine, "felaket veya "tarihin karanlık dönemi" gibi ifadeler kullanıyordu. Biden, geçen yıl 3 Kasım'da yapılan başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyada, 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma vaadinde bulunmuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.