Hava Durumu

Ekmeğe zam kapıda

Zam musluğu açıldı, fatura yine vatandaşa çıkıyor.

Haber Giriş Tarihi: 04.12.2013 10:42
Haber Güncellenme Tarihi: 04.12.2013 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ekmeğe zam kapıda

Fırıncılar, un, maya, enerji maliyetindeki artışı gerekçe göstererek 250 gram ekmeğin fiyatını 1 liradan 1.20 liraya yükseltmeye hazırlanıyor.

Simit fiyatının 1 liradan 1.40 liraya yükselmesinin ardından şimdi de ekmeğe zam gündemde. Fırıncılar, temel gıda maddelerinin başında gelen 250 gram ekmek fiyatını yüzde 20 artırarak 1 liradan 1.20 liraya yükseltmeye hazırlanıyor. Fırıncılar enerji, un ve maya maliyetlerindeki artışı gerekçe gösterdi.

Yıllık artış yüzde 41

Yapılması planlanan yeni artışla birlikte ekmek fiyatları bu yıl içinde ikinci kez zam görmüş olacak. Ekmek fiyatları şubat ayında 85 kuruştan 1 liraya çıkmıştı. Böylece ikinci zamla birlikte ekmek fiyatları 1 yıl içinde yüzde 41.17 oranında artmış olacak.

Ekmek İşverenleri Sendikası Başkan Vekili Çetin Keçeli, ekmek üretiminde kullanılan bir çuval unun bir yıl önce 43 TL olduğunu hatırlattı. Keçeli, “Gelinen süreçte bu gün itibarı ile bir çuval unun fiyatı 53 Tl’ye çıktı. Bunun yanında bir yıl önce 22 TL olan mayanın paketi 36 TL’ye yükseldi. Enerji fiyatlarında da artış var. Dolayısı ile ekmek üretiminde maliyetler arttı. Bundan dolayı zam kaçınılmaz hale geldi. Başka türlü çıkış yolu bulmak mümkün gözükmüyor. Maliyetleri karşılamak için ekmek fiyatlarının arttırılması gerekiyor” dedi. Çetin Keçeli, 1.50 lira çavdar, yulaf gibi ekmeğin fiyatının değişmeyeceğini bildirdi.

LPG zamlandı mutfakta yangın çıktı

Otogaza (LPG) dünden geçerli olmak üzere litrede 29 ile 31 kuruş arasında zam yapıldı. Yüzde 11 oranındaki zam, LPG fiyatlarına şimdiye kadar yapılan en yüksek zam oldu. Fiyat artışının ardından otogazın litre fiyatı Ankara’da 3.13 ile 3.19 lira, İstanbul’da 3,12-3.14 lira, İzmir’de ise 3.10 ile 3.13 lira arasında satılmaya başlandı.

LPG’ye yapılan zam, tüp fiyatlarının da yükselmesine yol açtı. Daha öne 13.25 liradan satılan piknik tüpünün fiyatı 14.5 liraya, 69 lira olan ev tüpünün fiyatı da 75.5 liraya yükseldi.

Tüpgaz kaçağı hortlayacak

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, dünyada petrol fiyatları düşerken LPG’ye yapılan rekor zammın esnafı şaşırttığını söyledi. Palandöken, “Biz benzinde, motorinde indirim yapılmasını beklerken ticari araçların yoğunlukla kullandığı LPG’ye 30 kuruş zam gelmesi şaşırttı” dedi.

Bilhassa doğalgaz olmayan evlerde kullanılan tüp fiyatındaki artışın vatandaşı canından bezdireceğini vurgulayan Palandöken, “Geçim sıkıntısı içinde olan vatandaşlarımız da kaçak tüp kullanmaya yönelerek resmen evinde bombayla yaşıyor” diye konuştu.
 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.