Hava Durumu

Gemport'taki 103 milyon liralık satış davalık oluyor

Son günlerde Gemport’taki satışla gündeme gelen Gemlik’in CHP İlçe Başkanı Uğur Sertaslan ile MHP İlçe Başkanı Osman Durdu, Bursa Hakimiyet’e söz konusu satışı mahkemeye taşıyacaklarını açıkladılar.

Haber Giriş Tarihi: 20.12.2016 06:27
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2016 06:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Gemport'taki 103 milyon liralık satış davalık oluyor
6 Aralık’ta Gemlik Belediyesi, Gemport’ta bulunan yüzde 13,39’luk hissesini ihale ile 103 milyon 322 bin liraya Yılport A.Ş.’ye satmış bu satış işlemi tartışmaları beraberinde getirmişti. Muhalefet partileri ise satış işleminde Gemlik Belediyesi’nin zarar uğratıldığını belirterek, var olan değerlerin, yok pahasına elden çıkarıldığını söylüyorlar. 

Geçmişte yine benzer bir olay yaşanmış, 2012 yılında Gemsaz mevkiinde yapılan plan değişikliğiyle konut alanı olan yaklaşık 200 dönümlük alanın depolama alanına dönüştürülmesi sırasında kapanan yaklaşık 60 dönüm, yolların bitişiğinde bulunan Çimtaş A.Ş. ve Borusan Mannesmann ve Lojistik A.Ş.’ye encümen kararı ile 25 milyon liraya satılmıştı. O dönemde CHP ve MHP’nin açtığı davalar 2014’te karara bağlanırken satış iptal edilmişti. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

Osman Durdu: Satışın usulsüz olduğu kararı verildi ve Gemlik Belediyesi’nin yapacağı müracaatla bu 60 dönüm depolama alanı tekrar kazanılacak ve Gemlik Belediyesi 25 milyon lira artık kâr edecek.

Neden itiraz ettiniz bu satışa?

Osman Durdu: Bu satış 2012 yılında yapıldı. Biz bunu mecliste de usulsüz olduğunu dile getirdik fakat Sayın Başkan dikkate almadı. Benim yaptığım doğru... Ama yanlış olduğunu düşünüyorsanız buyrun yargıya dedi. Biz de arkadaşlarımızla birlikte gayretli çalışarak bu sonucu aldık. Gemlik halkına hayırlı olsun.

Bu satışın usulsüz olmasından ziyade ortaya çıkan 25 milyon lira az mıydı, daha fazla mı olması gerekiyordu, usulsüzlükten kastınız nedir?

Osman Durdu: Bir ihmal vardı kanuna aykırıydı. Belediye mülkleri ancak meclis kararıyla satılabilir. Bu arkadaşlar belediye meclisinde değil de holdingin toplantı salonunda meclis üyelerini kandırarak götürüp orada gayriresmi bir netice aldılar. Danıştay, belediye meclis kararına ve Bursa 2. İdare Mahkemesi’nin usulsüzlük kararına uymadığından satış iptal edildi.

Peki 3 yıl içerisinde bu kadar fazla değerlenecek bir yer miydi?

Uğur Sertaslan: Yer o gün de değerliydi. Ama sen yeri ihale etmek yerine, burası artık parsel diyerek komşusu olan iki şirkete kapalı şekilde pazarlık ederek satarsan böyle bir sonuç çıkar. İhaleye çıksaydı diğer şirketler de katılacaktı ve gerçek değeri görülecekti.

Siz her ne kadar ilçe başkanı olsanız da belediye başkanıyla bir araya geliyorsunuz. Onunla görüşmediniz mi? Başkanım biz bu konuyu yargıya taşıyacağız diyerek uyarı yapmadınız mı?

Osman Durdu: İşin özü şu. İllegal yollardan maalesef CHP’nin seçilmiş olduğu belediyeyi ele geçirmeye çalıştılar. Bir dahaki seçime 2 yıl var ve dolayısıyla onların bütçeye ihtiyaçları var. Böyle siyasi pazarlıklarla bu satışı gerçekleştirdiler ve bu satış siyasi yolsuzluk ahlaksızlık getirmiştir. 

Birtakım ihtiyaçları karşılamak için maddi kaynağa ihtiyaç var bu konu için ne öneriyorsunuz?

Osman Durdu: Kapalı pazaryeri diyoruz. Hürriyet Caddesi’ne bağlanan cadde üzerinde mal sahibi de tanıdıklarımızdır. Yer sahibi ne dedi biliyor musunuz? “Eğer bana teklif etselerdi arkadaş zemin katı pazar yap üst katı da senin olsun deselerdi ben yapardım” dedi. 

Bahsettiğiniz 53 milyon dolarlık tutarı siz nasıl belirlediniz?

Uğur Sertaslan: Bize göre 25 milyon dolar civarında kamu zarara uğratılmıştır. 103 bin nüfuslu Gemlik’te 103 milyonluk bir satış yapılmıştır. Her bir kişinin bin lira hakkı başka birine devredilmiştir. Rakam bu kadar net. 2012 yılında ilgili şirket yani Gemport’un yüzde 54’lük hissesi Yıldırım Holding tarafından 212 milyon dolar karşılığında satın alındı. O tarihte Gemlik Belediyesi’ne ait 13.39’luk hissenin bu 212 milyon dolar üzerinden hareketle karşılığı 54 milyon dolara geliyor.

Peki büyük hisse olmasından dolayı rakam büyük olamaz mı? 

Uğur Sertaslan: Evet ama bu en yüksek bedele satma  arayışına engel bir durum oluşturmaz. Belki biz yanılıyoruz ama benim söylediğim rakama satmak denenmeli miydi. Kaldı ki şunu da söyleyebiliriz; 2012 yılında bu şirketin net kârı 5 milyon lira seviyesindeydi. 2015 yılında 80 milyon lira kâr etmiş bu şirket... 2012’de 5 milyon ederken 212 milyona alınıyorsa 80 milyon kâr eder duruma geldiğinde sizce daha yüksek bir rakama satılması gerekmez mi? 

Ama Gemlik Belediyesi de bu konuyla ilgili ilan duyurusunda bulundu yani katılımcılarla ilgili olarak
 
Uğur Sertaslan: 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ne diyor bunu ilan edersiniz vermişler kamu ilan kurumuna müracaatlarını yapmışlar nerde yayınlandığı bile bilinmiyor. Gemlik’in 3 tane yerel gazetesi var. 3 arkadaşımıza da bir ilan bir duyuru yapılmamış. Çok net söylüyorum bunu biz bu işi yargıya götüreceğiz. Yargıdan geri dönecek en küçük bir tereddütümüz yok ve günü geldiğinde bizim haklı olduğumuz yani burda bu yerin aslında 54-55 milyon dolar edebileceği gün gibi ortaya çıkacak. Birazcık daha ileri götürelim... Hisseler 2016’nın aralık ayında satıldı. 1 ay sonra satsa, 2016 yılında elde edeceği gelirden de payını alcak 

Gemlik Belediye başkanı büyük hissedarın sermaye artırımına gitmesi ve bizden ödeyemeyeceğimiz miktarda para istemesi sebebiyle hisseleri satmaya mecbur olduklarını söylemişti. 

Osman Durdu: Gemlik Belediye Başkanı Sayın Refik Yılmaz Gemlik’in emanetine sahip çıkmakta acze düştüğünü ifade ediyor. Bu şirket değerine mi satılmış yoksa değerinin altında mı satılmış. Sayın Yılmaz diyor ki “Ben niçin Gemlik halkının 103 milyon lirasını o şirkette tutayım.” Bizim konuya bakış açımız kamuoyu menfaatidir. Gemport’un 650 dönüme yakın arazisi var. Bunun yüzde 13.39’u yaklaşık 85 dönümdür. Bin lira değer ile sadece 90 milyon lira. Son 3 yılın kârını buraya kattığımız zaman 35 milyon 543 yapıyor ve toplamında sadece arsa kâr payı 120 milyon yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde Gemlik Belediyesi, gerçekleştirdiği Gemport’taki yüzde 13,39’luk hisse satışından 103 milyon liralık gelir elde etti. Muhalefet partileri olarak bunun Gemlik’in menfaatine olmayan bir satış olduğunu dile getirdiniz.

Uğur Sertaslan: Bu işin aslında en önemli ayağı kamuoyunu doğru bilgilendirmek... Sonunda söyleyeceğimi en başında söyleyip de başlamayı doğru buluyorum. Bir şirket hissesini 6 Aralık 2016 Salı günü saat sabah 9’da tek bir firmanın katılımıyla yaptıkları bir ihaleyle 103 milyon liraya sattılar. 53 milyon dolara satılabilecek bir yeri 29 milyon dolar karşılığı bir bedelle sattılar.

Peki siz Sayın Sertaslan, siz de CHP teşkilatı olarak bu satışla ilgili çok gündeme geldiniz. Siz ne diyorsunuz? Bu paranın kapalı pazar olarak kullanılmasının Gemlik için yararlı olacağını düşünmüyor musunuz?

Uğur Sertaslan: Belediye mülkleri gerektiğinde satılabilir. Gerekirse biz memnuniyetle destek veririz. Sıkıntı çektiğimiz şey Gemlik’te yapılacak satışlar karşılığında belediyenin ne yapacağını söylememesi. Bu satışların memlekete bir faydası olacağını sanmıyorum. Bahsettiğimiz satışta, utanarak söylüyorum 59 bin metre kare araziyi artık parsel olarak sattılar. Söylememiz gerekeni söyledik yargıya götürdük, kamuyu zarara uğratmayın dedik dinlemediler. 

Peki Başkan’ın gelen parayı kentsel dönüşüme harcayacağız açıklamasına ne diyorsunuz?

Osman Durdu: Gemlik’te maalesef on bine yakın yapının riskli durumda bulunduğu bilimsel bir vakıa... Gemlik’te bir yapı stoku yok. Ne kadar güçlendirme yapılır, ne kadarı yıkılması gerekir, bununla alakalı bir rapor dahi yok. Yamaçların imara açılması konusu gündeme geldiğinde kendilerinden güvence istedik, yanaşmadılar. İnsanımızın deprem korkusunu suiistimal ediyorlar. Seçim arifesinde belediye hoparlörlerinden “Gemlik Belediyesi konut yapıyor müracaat yapın” dediler. Umut satıyorlar. insanların korkusu üzerinden siyaset yapıyorlar. Gemlik’te arsa sıkıntısı var. Yerinde kentsel dönüşümü savunuyoruz.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.