Hava Durumu

9 milyon insan doğalgazla ısınıyor

Bursagaz İşletme Bakım Müdürü Nurettin Erikçi, 62 ilde 9 milyon insanın doğalgaz kullandığını söyledi.

Haber Giriş Tarihi: 04.07.2012 13:24
Haber Güncellenme Tarihi: 04.07.2012 13:24
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
9 milyon insan doğalgazla ısınıyor

Bursagaz yetkilileri, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Mühendisliği Fakültesi’nde bu yıl 22’ncisi düzenlenen İTÜ Petrol ve Doğalgaz Semineri ve Sergisi’ne katıldı. Seminer alanında kurulan stantta Bursagaz Planlama ve Araştırma Birimi Mühendisi Umut Gürsan ve Kalite Kontrol Sorumlusu Yunus Demirci, İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencileri ile bilgi ve tecrübelerini paylaştı. Maden Fakültesi’nde kurulan Bursagaz standına özellikle İTÜ Petrol ve Doğalgaz bölümü öğrencilerinin büyük ilgi gösterdi.

Seminerde Bursagaz İşletme Bakım Müdürü Nurettin Erikçi de doğalgaz dağıtım şebekelerinde riskler ve güvenlik tedbirleri konusunda bir sunum yaparak, enerji ve doğalgaz piyasasındaki gelişmeleri ve beklentileri davetlilerle paylaştı. Dünyada doğalgazın birincil enerji tüketiminde yüzde 24’le kömür ve petrolden sonra 3’ncü sırada yer aldığını belirten Erikçi, 2011 yılında Türkiye’deki gaz tüketimi önceki yıla göre yüzde 18 artarak 44 milyar metreküpe ulaştığını belirtti. 62 ilde doğalgaz kullanıldığına vurgu yapan Erikçi, Kilis, Bingöl, Bitlis, Muş, Mardin, Sinop, Hakkâri, Şırnak, Artvin, Tunceli illerine doğalgaz verilmesi için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Türkiye’nin güncel doğalgaz projeleri hakkında bilgiler veren Erikçi, Türkiye’nin 5-6 milyar metreküpe ulaşması gereken doğalgaz depo kapasitesinin Tuz Gölü projesi ile 3.6 milyar metreküpe çıkarılacağını vurgulayarak, “İthal edilen doğalgazın tüketim noktalarına ulaştırılması ve doğalgazın ülke sathında yaygınlaştırılması için 2002 yılından bugüne kadar 5 milyar TL üzerinde yatırım yapılmıştır. Bu kapsamda inşa edilen doğalgaz boru hatlarının uzunluğu çelik 7 bin 400 kilometre, PE 56 bin 200 kilometre olmuştur. 9 milyon 100 bin abone sayısına erişilmiştir” diye konuştu.
Boru hatları risklerinin yönetimi ve risklere yönelik tedbirler konusunda da katılımcıları bilgilendiren Erikçi, Türkiye’nin 3’üncü büyük şebekesine sahip olan Bursagaz’ın güvenli doğalgaz arzını sağlama adına yaptığı çalışmaları katılımcılarla paylaştı.
“Her geçen gün enerjinin hayatımızdaki önemi ve maliyeti artarken, enerjinin ana kaynaklarını taşıyan boru hatlarının güvenliği daha önemli hale gelmektedir” diyen Erikçi, alınacak tedbirleri şu şekilde sıraladı:

“Otomasyon - Scada altyapısı oluşturulmalı, acil müdahale birimleri oluşturulmalı, yedek malzeme stokları hazırlanmalı, kalifiye personel ile çalışılmalı, düzenli tatbikatlar yapılmalı, arıza ve kriz senaryoları iyi planlanmalı, alternatif arz yolları dikkate alınmalı, çevresel etkiler hızlı ve kalıcı şekilde önlenmeli, güvenlik güçleriyle, itfaiye birimleriyle koordinasyon artırılmalı, son olarak da halk bilinçlendirilmeli”.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.