Hava Durumu

Alevler hızla ilerliyor! İşte dakika dakika son durum...

Türkiye birbiri ardına çıkan orman yangınlarıyla mücadeleye devam ediyor. Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçelerindeki orman yangınları sürerken bazı mahallelerde yeni yangınlar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, orman yangınlarından etkilenen bölgelerde havadan incelemelerde bulundu. Yangınlarda Manavgat'ta 5 kişi, Marmaris'te de 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Bu arada Marmaris'teki orman yangını Marmaris-Datça karayoluna yaklaştı. Yangınla yoğun mücadele devam ederken Marmaris-Datça karayolu ulaşıma kapatıldı. İşte orman yangınlarıyla ilgili dakika dakika tüm gelişmeler...

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2021 18:47
Haber Güncellenme Tarihi: 31.07.2021 18:47
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Alevler hızla ilerliyor! İşte dakika dakika son durum...

18.00: Bakan Pakdemirli, "Mersin Aydıncık yangını kontrol altına alındı. Soğutma çalışmaları devam ediyor." dedi.

17.55: Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı'na bağlı 5 araç ile 13 personel, Antalya Manavgat'taki yangınlara müdahaleye destek için yola çıktı.

17.32: Bakan Pakdemirli, "Adana Pos yangını kontrol altına alındı. Böylece Adana'da son 3 günde 20 orman yangını kontrol altına alınmış oldu. Soğutma çalışmaları devam ediyor." dedi.

17.27: Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınından etkilenen bölgelerde incelemelerde bulunarak vatandaşları ziyaret etti. Bakan Kurum, bölgede yaşanan su sıkıntısının ardından talimat verdi ve sorunun en kısa sürede çözüleceğini ifade etti.

17.20: Muş Valiliği, bugünden itibaren ormanlara girişin 31 Ağustos'a kadar yasaklandığını duyurdu. Valilik, belirlenen ormanlık alanlarda piknik yapılmayacağını, mangal ve semaver yakılmayacağını belirtti.

17.02: Tokat Valiliği, 30 Eylül'e kadar kentteki ormanlık alanlara girişin yasaklandığını bildirdi.

16.50: Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının yerleşim alanlarına sıçramaması için mücadele ettiklerini söyledi. Dün akşama kadar kontrol altında olan yangının rüzgarla bazı bölgelerde yayılmaya başlandığını belirten Yücel, şunları kaydetti: "Rüzgarın yön değiştirmesi ve kuvvetiyle Bayır Mahallesi'nde 120 evin yaklaşık 100'ü kül oldu. Bayırkozağacı Mahallesi ormanlık bölgelerinde yangın devam ediyor ama yerleşim alanı dışında. Yine sabah saatlerinde Güzelbağ sınırına kadar yangın geldi. Müdahalelerle yerleşim alanlarındaki yangın kontrol altına alındı. Fakat doğu ve batısında yoğunluk var. Rüzgarın hız kesmesiyle yangın da yavaşladı. Amacımız Güzelbağ'ın batı kesimi olan Alara bölgesine yangının geçmesini engellemek."

16.47: Antalya Büyükşehir Belediyesi'nce 253 araç ve 1146 personel kişilik ile yangın bölgesinde çalışılıyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek de Manavgat yangını nedeniyle Büyükşehir Belediye Meclisi'ni olağanüstü toplantıya çağırdı. Salı günü saat 14.00'te Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda gerçekleştirilecek olağanüstü toplantıda, bölgedeki çalışmalar değerlendirilecek. Yangında zarar görenlere yapılacak yardımlar ve ağaçlandırma çalışmaları da olağanüstü meclis toplantısında görüşülecek.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: KİRA YARDIMI YAPILACAK

16.30: Afet bölgesi Manavgat'ta açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'Yangın alanlarını afet bölgesi ilan ettik. Antalya, Alanya, Gazipaşa ilçelerinde yangından etkilenen tüm mahalleler bu kapsamda Mersin'de de bu kapsamda. Marmaris, Bodrum, Milas, Köyceğiz, yangından etkilenenler bu kapsamda... Yangından etkilenen bölgelerde acil ihtiyaçlar için 50 milyon ödenek gönderildi. Şunu çok açık net söylemek durumundayım. Bu yardımların dışında kira yardımı yapılacak, sera faaliyetleri hasarları karşılanacak. Vergiler ertelenecek, SGK, esnaf kredileri ödemeleri ertelenecek. 1 ay içerisinde evlerin inşaatına başlanacak.' dedi.

16.01: Muğla'nın Bodrum ilçesinde makilik alanda çıkan yangındaki alevler, İçmeler Mahallesi'nde tersaneler ve otellerin bulunduğu bölgeye ulaştı. Polis ekipleri, 5 yıldızlı 3 oteli tahliye etti.

15.34: Orman yangının büyük oranda etkilediği Mersin'in Aydıncık ilçesinde ekipler, çalışmalarını sürdürüyor. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı yetkilileri de hasar tespiti için yangında zarara uğrayan ailelere ulaşarak, ihtiyaçları belirlemeye çalışıyor. Elektrik dağıtım şirketince de hasar gören elektrik direkleri yeniden ayağa kaldırılıp, enerji sağlanmaya çalışılıyor.

15.25: Bakan Pakdemirli, "Yangına müdahale eden iki kahraman kardeşimizi Antalya'da şehit verdik. Acımız çok büyük. Mekanları cennet olsun. Ailelerine ve sevenlerine sabır diliyorum. Başımız sağ olsun." dedi.

15.20: Antalya'nın Manavgat ilçesindeki Hocalar Mahallesi'nde ormanlık alanda yangın çıktı. Yangına havadan ve karadan müdahale devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle geniş alana yayılan yangın, ilçe halkına zor anlar yaşatıyor. Mahalle sakinlerine de evlerini boşaltmaları yönünde uyarıda bulunuldu. Jandarma ekiplerince de mahallenin girişi şeritlerle kapatıldı.

MANAVGAT'TA 410 KİŞİ YANGINLARDAN ETKİLENDİ

15.08: Bir açıklama daha yapan Bakan Koca, Manavgat'ta 410 kişinin yangınlardan etkilendiğini söyledi. Koca, "Manavgat'taki orman yangınında, olay yerindeki can kayıplarımız, iki orman işçimizin vefatıyla maalesef beşe yükseldi. Ormanlar gibi, arka arkaya yürekler de yandı. Yangından şu ana kadar 410 kişi etkilendi. Tedavisini tamamladığımız 400 kişi taburcu oldu. Yatan hasta sayımız 10." açıklamasını yaptı.

14.55: Antakya'ya bağlı Bağrıyanık Mahallesi'nde çıkan orman yangını ekiplerin yoğun çabası sonucu kontrol altına alındı. Yangında tahliye edilen 1 ev kullanılmaz hale gelirken, 1 kişi de dumandan etkilendi. Ekipler, bölgede soğutma çalışmalarını sürdürüyor.

14.46: Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, yangının yerleşim alanlarını da etkisi altına alması nedeniyle evlerini boşaltmak zorunda kalan vatandaşlar için Çolaklı Mahallesi'ndeki erkek öğrenci yurdunu tahsis ettiklerini bildirdi.

14.44: Muğla'nın Marmaris ilçesindeki orman yangınlarını söndürme çalışmalarına devam ediliyor. Bölgeye sevk edilen 9 helikopter ve 3 uçak yangınlara havadan müdahale etti.

14.28: Sağlık Bakanı Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, 'Marmaris ve Bodrum'daki orman yangınlarından 160 kişi etkilendi. 159 hastamızın tedavilerini tamamladık, taburcu oldular. Bir hastamız yanık tedavisi için İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk edildi. Bilindiği gibi, ilk gün Marmaris'te bir can kaybımız olmuştu.' dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN HAVADAN İNCELEMELERDE BULUNDU

14.23: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki orman yangınlarından etkilenen bölgelerde helikopterden incelemelerde bulundu.

13.54: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Antalya'nın Manavgat ve Akseki ilçesindeki yangın bölgesinde inceleme yaptı.

13.40: Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde, yerleşim alanlarına yakın ormanlık alanda yangın çıktı. Bazı evler tahliye edilirken alevlere müdahale sürüyor.

13.32: Aydın'ın Didim ilçesinde makilik alanda çıkan yangınla ilgili olarak 3 zanlı gözaltına alındı.

13.30: Muğla'nın Bodrum ilçesinde makilik ve ormanlık alanda yangın çıktı. Kumbahçe Mahallesi İçmeler yolu güzergahındaki makilik ve ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı. Rüzgarın etkisiyle yangın kısa sürede geniş alana yayıldı. Bölgeye çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Alevlerin yaklaşık 150 metre uzaklıktaki yerleşim alanına sıçramaması için yoğun çalışma yürütülüyor. Öte yandan, Bodrum İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yoğunluk oluşmaması için yolda güvenlik önlemi aldı.

13.28: Marmaris'teki orman yangını Marmaris-Datça karayoluna yaklaştı. Yangınla yoğun mücadele devam ederken Marmaris-Datça karayolu ulaşıma kapatıldı.

13.00: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya Devlet Başkanı Putin, orman yangınları dolayısıyla Türkiye'ye geçmiş olsun dileklerini iletti.

12.48: Bilecik'te, erken müdahale sonucu söndürülen orman yangınıyla ilgili sabotaj şüphesiyle gözaltına alınan Erkan A. (43), emniyetteki işlemleri sonrası adliyeye sevk edildi.

12.05: Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yangın bölgesine gideceği bildirildi. Erdoğan, Manavgat ve Marmaris'te incelemelerde bulunacak.

11.55: Antalya'dan bir acı haber daha geldi. Manavgat'ta yangına müdahale eden 2 işçinin hayatını kaybettiği bildirildi.

11.37: Adana'nın 4 ilçesindeki birçok noktada çıkan orman yangınları, kısmen kontrol altına alınırken, Aladağ'ın Pos mevkisindeki alevlere müdahale sürüyor.

11.29: Kilis Valiliği'nce kentte bulunan ormanlık alanlara girişlerin 30 Eylül'e kadar yasaklandığı açıklandı.

11.25: Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Güzelbağda can ve mal kaybı yaşanmaması için bölgeyi boşaltmaya çalıştıklarını belirterek, "Güzelbağ'da insan yardımıyla yapılabilecek bir mücadele yoktur. Lütfen yardım amacıyla da olsa Güzelbağ'a gelmeyin." dedi.

11.22 Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Özer, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki yangın bölgesinde 150'den fazla kişiyle, vatandaşların gıda ihtiyaçlarını karşıladıklarını bildirdi.

11.01: Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, "Dolbazlar, Gebece ve Ahmetler mahallelerinde yangın devam ediyor, buralar tahliye edildi. Tahliye edilen yeni mahallelerimiz de var." şeklinde bilgi verdi.

10.58: Akseki Kaymakamı Volkan Hülür, "Hava şartları, yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırıyor. Ancak ekipler cansiparane çalışıyor" diye konuştu.

10.35: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yangın bölgeleriyle ilgili son dakika gelişmesini duyurdu. Erdoğan, "Orman yangınlarından etkilenen bölgelerimizi "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan ettik. Milletimizin yaralarını sarmak, zararını karşılamak, imkânlarını öncekinden de iyi hale getirmek için gereken tüm adımları atmaya devam edeceğiz." dedi.

10.23: Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'deki orman yangınları nedeniyle çok sayıda ülkenin Bakan Mevlüt Çavuşoğlu'na taziyede bulunduğunu duyurdu.

10.14: Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde bahçede çıkan yangın ormanlık alana sıçramadan söndürüldü.

09.08: İzmir'in Ödemiş ilçesindeki ormanlık alanlarda herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için polis ekipleri uygulama yaptı. Ormanlık alanlara çıkmak isteyen kişilere GBT sorgusu yapan Ödemiş İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, vatandaşların girişine izin vermedi. İlçede eş zamanlı tüm bölgelerde uygulama gerçekleştirildi.

08.41 - Bakan Pakdemirli, 8-31 Temmuz 2021 tarihleri arasında çıkan 98 orman yangınının 88'ini kontrol altına alındığını, 10 yangını kontrol altına alma çalışmalarının ise büyük bir özveri ile devam ettiğini açıkladı.

08.35: Adana'nın Aladağ ilçesinde iki gün önce çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alınmaya çalışılıyor. Günün ilk ışıklarıyla alevlere söndürme helikopterleri ve uçakla da müdahale edilmeye başlandı.

08.29: Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Muğla'nın Fethiye ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alındığını açıkladı.

07.35: Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde ormanlık alanda çıkan yangın, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

07.18: Azerbaycan Olağanüstü Haller Bakanlığına bağlı ekiplerin ilk grubu, orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Türkiye'ye geldi.

07.02: Muğla'nın Fethiye ilçesinde orman yangını başladı. Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat, "Yangın haberini alır almaz tüm ekipleri sevk ettik. Müdahalemiz sürüyor" dedi.

Antalya'da Manavgat merkeze 30 kilometre uzaklıktaki ormanlık alanda geçen çarşamba günü saat 12.00 sıralarında dört farklı noktada çıkan yangında dün üçüncü gün geride kaldı. 29 Temmuz'da 00.30 sıralarında Akseki ilçesinin Kepezbeleni Mahallesi'nde çıkan yangın da dün devam etti.

Manavgat'ta yangın altı farklı noktada sürdü. Gece boyunca söndürme çalışmaları yürütülen Saraçlı, Sevinç, Yaylaalan, Tilkiler, Yavrudoğan Kırlı mevkii ve Gebece'deki yangınlara, günün ağarmasıyla birlikte havadan müdahale yeniden başladı. Yangının kontrol altına alındığı Evrenseki Kalemler, Yeniköy Şişeler, Evrenler Yavşı, Çubukören Bucakşıhlar, Oymapınar Karaca, Güzelyalı Selimli, Kirtensülek Ulukapı ve Demirciler Karaöz mevkilerinde ise soğutma çalışması yapıldı.

BİR YANGIN DAHA

Poyrazın da azalmasıyla sabah saatlerinde yangının etkisi azaldı ancak bu kez de ilçenin kuzeyindeki Salur Mahallesi'nde yangın başladı. Altı farklı noktada ormanlık alanda başlayan ve hızla büyüyen yangın, mahalle merkezindeki evlere doğru ilerledi. Bir ev alevlerin arasında kaldı. Yangın, helikopterlerin müdahalesiyle kısa sürede söndürüldü. Alevlerden geriye tamamen yanan ormanlık alan kaldı.

Manavgat'taki yangınlar öğlen saatlerinde de İbradı yolu üzerindeki Sevinç Mahallesi'ne ulaştı. Dağların arasında kalan mahallenin etrafındaki ormanlık alana sıçrayan alevler, mahallenin camisini ve birçok evi küle döndürdü.

Gündoğmuş ilçesine bağlı Ortagonuş Mahallesi'nde önceki gün başlayan yangın, yerleşim yerlerinin yakınlarına kadar geldi. Sarp ve kayalık bölgeden yerleşim yerlerine doğru inen alevlere müdahale için bölgeye çok sayıda ekip yönlendirildi. 10 evin yandığı bölgede oturanlar jandarma ekipleri eşliğinde hayvanlarıyla birlikte tahliye edildi.

ÖLÜMDEN DÖNDÜ

Yeniköy Mahallesi'nde ise yaşlı bir Alman vatandaşı ölümden döndü. Dumandan etkilenip bayılan ve ismi öğrenilemeyen yerleşik Alman vatandaşının yardımına bölgeye erzak taşıyan Orman Genel Müdürlüğü'ne bağlı orman işçisi Ali Karaoğlan koştu. Yol kenarında baygın yatan Alman vatandaşını gören Ali Karaoğlan (44), ilk müdahaleyi yapıp zehirlenmeye karşın ayran içirdi. Yerleşik Alman'ın ayakkabılarını almadan villasından ayrıldığı, ellerinde ve kafasında yanık izleri olduğu görüldü.

Tilkiler köyünde oturanlara yardım götüren dört esnafın aracı da yolu kaplayan alevlerin ortasında kaldı. Alevlere rağmen bir süre ilerleyen dört arkadaş, yolun tamamen kapanmasıyla büyük panik yaşadı. Ormanlık alandan sıçrayan kıvılcımlar ve yanan ağaç parçaları araçlarının üzerine düştü. Büyük tehlike atlatan dört esnaf, geri dönüp hızla bölgeden uzaklaşarak ölümden döndü.

ÇAM ORMANI YANDI

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ormanlık alanda da dört farklı noktada yangın çıktı. Yerleşim yerlerini tehdit eden yangın nedeniyle bazı evlerdeki kişiler tahliye edildi. Yangın, üç noktada kontrol altına alındı. Tek noktada devam eden yangına da müdahalenin sürdüğü belirtildi. Yangın nedeniyle şu ana kadar 300 hektar çam ormanı zarar gördü.

Akseki ilçesi Kepezbeleni Mahallesi'nde devam eden yangın, rüzgarın etkisiyle Hocaköy Mahallesi'ndeki yerleşim yerlerine kadar ulaştı. alevler nedeniyle mahalle tahliye edildi.

EKİPLERE SU TAŞIRKEN YAŞAMINI YİTİRDİ

Muğla'nın Marmaris ilçesindeki yangında yaşamını yitiren Şahin Akdemir'in (25) yangın söndürme çalışmasında gönüllü olarak ekiplere destek verdiği öğrenildi.

İçmeler Mahallesi'nde önceki gün bölgeden ayrılmaya çalışırken motosikletinin devrilmesi sonucu kaza yapıp alevlerin arasında kalan Şahin Akdemir yaşamını yitirdi. Akdemir'in sosyal medyadan paylaştığı son fotoğraflar yürek burktu. Turizm sektöründe çalıştığı belirtilen Şahin'in, yangın söndürme çalışmalarına katılan personele su taşıdığını öğrenildi.

Akdemir'in sosyal medya hesabından yangın bölgesinden paylaştığı video paylaşarak "Su taşımaya devam. Yangıncılara su taşıyacağız yine. Allah hayırlarımızı kabul eylesin" yazdığı görüldü. Akdemir'in bir ay önce de Görkem Hasdemir'in şehit olduğu Marmaris orman yangınında gönüllü olarak itfaiyecilere su taşıdığı öğrenildi.

'VATAN İÇİN VARIM'

Akdemir'in babası Ali Akdemir (51), oğlunun hayırsever, yiğit birisi olduğunu söyledi. Oğlunun yaklaşık 10 gün önce çıkan orman yangınını söndürmeye çalışan ekibe de su ve ayran götürdüğünü anlatan Akdemir, şunları kaydetti: "Dün de müdürlerine söyleyip, su ve ayran götürmeye gitti. Fedakardı, vatanı için her şeyi severek yapıyordu. 'Ölüme kadar giderim baba, ormanlar, hayvanlar yanıyor, insanlar rezil oluyor. Ben vatanım için varım' demişti. 'Hakkari'de terörle mücadele ettim, burada yangına gereken müdahaleyi yaparım' demişti. Yüksekova'da askerlik yaparken mayın patlamasından dolayı hafif yaralanmıştı. 2018'de trafik kazası da geçirdi, onlara direndi ama dün şehit oldu." Anne Saniye Akdemir (50) de, "Ne söylesem 'tamam anne' der hemen yapardı. Bana çok düşkündü" dedi.

Muğla Adli Tıp Kurumu'ndaki otopsi işlemlerinin tamamlanmasının ardından Şahin Akdemir'in cenazesi, yakınları tarafından teslim alınarak Köyceğiz ilçesi Sazak Mahallesi'ndeki baba evine getirildi. Burada helallik alınmasının ardından cenaze, tören için Sazak Merkez Camii'ne götürüldü. Akdemir'in cenazesi, daha sonra Gedik Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.