Hava Durumu

Altınla ilgili şok tahmin

Dolar dün tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı, altın ise dalgalı seyrini sürdürmeye devam ediyor. Uzmanlardan ise dolar için Merkez'in bu ayki toplantısına dikkat edilmesi şeklinde ortak görüş gelirken, altın için de şok bir tahminde bulunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 17.01.2014 11:57
Haber Güncellenme Tarihi: 17.01.2014 11:57
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Altınla ilgili şok tahmin

 17 Aralık operasyonu ve FED'in açıklamaları sonrasında ateşi  iyice yükselen dolar son iki haftada 10'a yakın rekor kırdı ve  kritik eşikleri aşarak 2,210 seviyelerine ulaştı.  Rekortmen doların yanı sıra altında ise ufakta olsa artışlar yaşansa da son yılların en sert ve en uzun soluklu  düşüşleri yaşanıyor...

Operasyonlar sonrası politik risklerin ön plana çıkması, kayıpların artmasına neden olurken, TL'nin Dolar karşısında yüzde dokuz, Euro karşısında ise yüzde sekiz civarında bir kayıp yaşamasına neden oldu. 2013'den bu yana toplam deger kaybı ise yüzde 25'leri buldu.

Dolarda gerçekleşen üst üste artışlar ile altındaki belirsiz hareketer üzerine piyasaların gözü kulağı 21 Ocak'ta Merkez Bankası'nın düzenleyeceği Para Politikası Kurulu toplantısına çevrildi. Bu toplantıdan Merkez'in dolara yönelik bir müdahale gerçekleştirmesi bekleniyor.

Uzmanlar ise dolar için ağız birliği yapmışcasına, küresel piyasalarda yaşanan gelişmeler ve içerideki siyasi belirsizliklerin devam etmesi halinde 2,240 seviyelerinin aşılabileceği öngörüsünde bulunurken, altın için ise farklı yorumlarda yapıldı. Kimisi altının ons fiyatının 1,300 dolar seviyelerine çıkabileceği şeklinde görüş belirtirken kimisi ise çok karamsar bir öngörü ile altının 2 yıl boyunca düşüş eğiliminde olacağını ve 800 dolarlara kadar gerileyebileceğini ifade etti.

Anadolu Yatırım Araştırma Müdürü Gökhan Uskuay: Şu anki mevcut duruma göre değerlendirdiğimde, altın fiyatlarında önümüzdeki 2 yıl içinde düşüş bekliyorum. 2016 yılı 800-900 dolar seviyelerini rahatlıkla görebiliriz. Dolar da, çok net bir tahmin yapmak mümkün değil çünkü Türkiye kurla ilgili çok farklı bir yöntem izliyor. Yaptığım hesapta yıl sonunda dolar için 2.50 gibi bir rakam çıkıyor ama dediğim gibi bu net değil. Çünkü sağlıklı tahmin yapmamız için kurun yerine oturması gerekiyor, ancak o zaman doğru tahmin yapmamız daha da netleşir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.