Hava Durumu

Ayasofya'daki imam Mustafa Demirkan hakkında suç duyurusu!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Ayasofya Camii'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da bulunduğu ortamda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e 'lanet okuduğu' gerekçesiyle Yıldırım Beyazıt Camii imamı Mustafa Demirkan hakkında suç duyurusunda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2021 10:34
Haber Güncellenme Tarihi: 31.05.2021 10:34
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Ayasofya'daki imam Mustafa Demirkan hakkında suç duyurusu!

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce'nin ardından bu kez CHP harekete geçti.

CHP Grup Başkanvekili Özel, Yıldırım Beyazıt Camii imamı Demirkan hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'ın aktardığı habere göre, CHP'li Özel, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na sunduğu şikayet dilekçesinde, 28 Mayıs günü Ayasofya Camii'nde gerçekleşen etkinlikte İmam Demirkan'ın, "Öyle bir zaman geldi ki bir asır gibi bir zaman içinde ezan ve namaz yasaklandı ve müze haline çevrildi. Bunlardan daha zalim ve kafir kim olabilir... Yarabbi bir daha bu zihniyetin bu milletin başına gelmesini mukadder buyurma..." ifadesini kullandığını anımsattı.

Özel, şikayet dilekçesinde, Ayasofya'nın müze olma kararının altında Atatürk ve dönemin Bakanlar Kurulu üyelerinin imzasının bulunduğunu belirterek, Demirkan hakkında kamu davası açılmasını istedi:

"Şüphelinin vaazında Ayasofya'nın müzeye dönüştürüldüğü dönemi anımsattıktan hemen sonra 'Bunlardan daha zalim ve kafir kim olabilir...' demek suretiyle ilgili kararı alanlara 'Zalim ve kafir' şeklinde yakıştırma yapmak suretiyle şeref ve haysiyetlerine saldırıda bulunduğu izahtan varestedir. Şüphelinin vaazı yurttaş tarafından da bu şekilde anlaşılmış ve kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır. İzah edilen nedenle, 5816 sayılı kanunun 'Atatürk'ün hatırasına alenen hakaret eden veya söven kimse bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır' hükmü doğrultusunda şüphelinin cezalandırılması için kamu davası açılması gerekmektedir."

İmam Demirkan şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bu ve bu gibi mabedlerin mabed olarak kalması için inşa edilmiştir. Öyle bir zaman geldiki bir asır gibi bir zaman içinde ezan ve namaz yasaklandı ve müze haline çevrildi. Bunlardan daha zalim ve kafir kim olabilir... yarabbi bir daha bu zihniyetin bu milletin başına gelmesini mukadder buyurma..."

ANKARA ve İZMİR BAROSU DA HAREKETE GEÇTİ

Ankara ve İzmir baroları, imam Mustafa Demirkan'ın "Zalim ve kafir" sözleriyle Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e alenen hakaret ettiği gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.

Ankara Barosu'ndan yapılan açıklamada, "28.05.2021 günü Ayasofya Camiinde yaptığı konuşmada Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi hatırasına alenen hakaret eden Mustafa Demirkan hakkında hakkında gerekli soruşturmanın yapılarak kamu davası açılması için Baromuzca Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmuştur" denildi.

İzmir Barosu'nun açıklamasında da "Törene katılan çocuklara 430 Sayılı Öğretim Birliği Yasası (Tevhidi Tedrisat Kanunu) çiğnenmek suretiyle uygulamaya konulan Örgün Eğitimle Birlikte Hafızlık Projesi kapsamında hafızlık icazeti verilmiş, yine 2596 Sayılı Kanuna aykırı olarak, ruhani kıyafetler giydirilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına aykırı olarak gerçekleştirilen bu törende, Üsküdar Yıldırım Beyazıt Camii eski imam hatibi Mustafa Demirkan isimli zat, kimden alındığı belli olmayan bir yetkiyle yaptığı konuşmasında doğrudan Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'e hakaret etmiş ve bu hakaretler kurucu önderimiz Mustafa Kemal Atatürk tarafından kendilerine emanet edilen koltukları işgal eden şahıslar tarafından sessizce dinlenilmiştir" ifadesine yer verildi.

MUHARREM İNCE: HESABINI VERECEK

Memleket Partisi lideri Muharrem İnce, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Demirkıran hakkında dava açacaklarını duyurmuştu. İnce, şunları ifade etmişti:

"Yüzyıllarca bu toprakları yurt edinmiş milletimizin bağımsızlığını, onurunu ve inancını yedi düvele karşı savunan Mustafa Kemal Atatürk'e "zalim ve kafir" diyen hadsiz hesabını verecek. Memleket Partisi olarak bu hadsize dava açacağız!"

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.