Hava Durumu

Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi'nin anlamı nedir? Neden önemlidir?

Müslüman aleminin en kıymetli gecelerinden biri olan Kadir Gecesi'nde kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'in indirildiği biliniyor. Her yıl Ramazan ayının 27. Gecesi idrak edilen mübarek günde bol bol ibadet ediliyor ve dualar okunuyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan 2020 dini günler takviminde 19 Mayıs gecesi olarak idrak edilecek bugünün önemi merak ediliyor...

Haber Giriş Tarihi: 19.05.2020 08:59
Haber Güncellenme Tarihi: 19.05.2020 08:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bin aydan daha hayırlı Kadir Gecesi'nin anlamı nedir? Neden önemlidir?

Müslüman aleminin heyecanla beklediği Kadir gecesi için geri sayım sürüyor. On bir ayın sultanı Ramazan ayının 27.gecesi idrak edilen bu dini gecenin anlam ve önemi merak ediliyor. Her sene olduğu gibi bu senede bol bol ibadet ve dualarda geçecek olan gecede insanların kazanacakları sevaplara güvenip diğer zamanlarda kulluk görevlerini ihmal etmelerini önlemek gibi bazı sebep ve hikmetlerle açıklanmıştır. Bu gecede yapılacak ibadetler, diğer günlerde yapılan ibadetlerden çok daha faziletlidir. Kulların affı ve duaların kabulü için her yıl Ramazan ayının 27. gecesi eda edilen Kadir gecesi anlamı ve önemi nelerdir? Kadir Gecesi nedir, ne oldu?

KADİR GECESİ ANLAMI VE ÖNEMİ NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayınladığı 2020 dini günler takviminde Kadir Gecesi 19 Mayıs Salı gününe denk geliyor. Bin aydan daha hayırlı olan Ramazan ayının 27.gecesinde idrak edilecek olan Kadir Gecesi anlam ve önemiyle yoğun olarak araştırılıyor. Buna göre; Kadir Gecesi nedir, anlamı ve önemi nelerdir?

Kadir Gecesi, üç ayların sonuncusu olan ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlamaktadır. Kur'an-ı Kerim'de Kadir Gecesinin Önemi şu şekilde dile getirilmiştir. Biz Onu (Kur'an-ı Kerim'i) Kadir Gecesinde indirdik. Kadir Gecesi'nin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlıdır.O gecede,Rablerinin izniyle melekler ve Ruh (Cebrail a.s) her iş için iner dururlar. O gece esenlik,gün ağarıncaya kada sürer.'' (Kadir Süresi 1-5 Ayetler) Dinimizce kabul edilen gün ve geceler, dini hayatın canlanmasını ve inananların yeni bir güç kazanmalarını sağlar. Çünkü bu gün ve gecelerde Müslümanlar daha fazla ibadet ederler. Mübarek günlerin gündüzlerini oruç tutarak, gecelerini ise namaz kılarak, Ku'an okuyarak ve dua ederek geçirirler.

Cenab-ı Hak, Kadir Gecesi'nde kullarını akıl almaz ihsan ve ikramlara mazhar ediyor. Cennetteki köşk ve sarayları sanki 30 binde bir fiyatına satmaktadır bu gece. Bir köşkün fiyatı 60 bin rekât namaz kılmaksa eğer, bu geceye mahsus o bedel iki rekâta düşüyor. Bin aydan daha hayırlı olan bu gece, tövbe ve istiğfar edilerek, farz namazların yanı sıra nafile namazlar kılınarak, Kur'an ve salâvatlar okunarak değerlendirilebilir. Rahmeti sonsuz olan Rabb'imiz, belirli gün ve gecelerde tükenmez hazinesinin kapılarını ardına kadar açıyor. Bilhassa Ramazan'da, özellikle de Kadir Gecesi'nde kullarını akıl almaz ihsan ve ikramlara mazhar ediyor.

KADİR GECESİ'NDE NE OLDU?

Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Sûrede Kur'an'ın Kadir gecesinde indirildiği ve sözü edilen gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu belirtilir.

Kadir Gecesi bilindiği gibi Kur'an'ı Kerim'in indirilmeye başlandığı gecedir. Peygamberimiz Hz. Muhammed'e Hira dağında Kur'an'ı Kerim'in ilk ayeti o kutsal gecede inmiştir.

KADİR GECESİ NEDİR?

Kadir Gecesi İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Hz. Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir.

Kadir Gecesi'nden Mekke devrinde nazil olan ve Kur'an'ın doksan yedinci sûresi olan beş ayetlik Kadir Suresi'nde bahsedilir. Bu surede Kur'an'ın indirildiği Kadir Gecesi'nden bahsedildiği için bu sureye Kadir Suresi denmiştir. Kadir, 'azamet' ve 'şeref' demektir. Kur'an'ı Kadir gecesinde indirdiğini ve bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğunu bildirmiştir. Bakara suresinin 185. ayetinde de Kur'an'ın Ramazan ayında indirildiği beyan edildiği için Kadir gecesinin Ramazan ayında bulunduğu net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.