Hava Durumu

Bloomberg: Macron, sözü Merkel'e bırakmalı

Fransa Cumhurbaşkanı'nın Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye yönelttiği boş tehditlerle gülünç duruma düştüğüne dikkat çeken ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, "Sözlü saldırıyı kesip konuşmayı Alman Başbakanı'na bırakması, akıllıca olur" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 11.09.2020 21:28
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2020 21:28
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bloomberg: Macron, sözü Merkel'e bırakmalı

ABD merkezli haber sitesi Bloomberg, Doğu Akdeniz kriziyle ilgili Bobby Ghosh imzalı bir makaleye yer verdi. 'Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Türkiye karşıtı retoriğinin artık sınırlarına ulaştığı' başlığını taşıyan makalede, 'Macron'un sözleriyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı yaralayamadığı gibi Türkiye'ye karşı sopa-taş taktiği uygulamak için gerekli desteğe de sahip olmadığı' ifade edildi.

"Emmanuel Macron için hakikat anı jet hızıyla yaklaşıyor. Fransız Cumhurbaşkanı, Doğu Akdeniz'deki kriz üzerinden Türk mevkidaşına yeniden retorik sözlü saldırıları ateşledi. Ancak sözler, Recep Tayyip Erdoğan'ın kemiklerini kırmayacak ve Macron, Türkiye'yi geri çekilmeye zorlamak için ekonomik sopa ve daha düşük ihtimalle askeri taş kullanmak için uluslararası mutabakat inşa etmekte zorlanacak" diye başlayan makalede, Fransa liderinin sözlü yaylım ateşlerinin sürekli tekrardan anlam kaybına uğradığı belirtildi.

10 Eylül'de Fransa'nın Korsika Adası'nda düzenlenen AB Akdeniz ülkeleri (Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Güney Kıbrıs, Malta), namı diğer MED7 liderler zirvesinde Macron'un AB ülkelerine 'Türk provokasyonlarına karşı kırmızı çizgiler koyma' çağrısı yaptığı aktarılarak, şu değerlendirme yapıldı:

"Ama biz bunu zaten duymuştuk. Hatta birkaç hafta önce, Macron halihazırda o krımızı çizgileri çekmiş olduğunu iddia ederken ve Türkiye'nin sözlere değil, eylemlere saygı göstereceğine dair tafra satarken. Ama kendisinin bugüne değinki eylemleri, gerek tartışmalı sularda askeri tatbikatlara katılmak gerekse zirvelere evsahipliği yapmak olsun, sadece Ankara tarafından daha fazla hor görülmesine yaradı."

'Sert retoriğin acemisi olmayan Türk Dışişleri Bakanı, Fransız Cumhurbaşkanı'nın son salvosuna, kendi ateşiyle yanıt verdi: Macron 'eski sömürgeci refleksleriyle tepeden bakarak ders verme' çabasını bırakmalı. Türkiye'nin geçen hafta Kuzey Kıbrıs'ta düzenlediği askeri tatbikatın adı 'Akdeniz Fırtınası'ydı."

"Bu da Macron'a iki seçenek bırakıyor: Çıtayı yükseltmesi ya da çenesini kapatması. Zaten donanma faaliyetleriyle dolup taşan sulara daha fazla Fransız savaş gemisi gönderebilir. (Ama bak sen, Ruslar da çıkagelmiş.) Ama bunun Erdoğan'ı donanma ve sondaj gemilerini geri çekmeye zorlayacağını hayal etmesi güç."

"Fransa böyle bir adım için NATO müttefiklerinin bir diğer üyeye karşı desteğini bekleyemez. ABD her ne kadar Kıbrıs Cumhuriyeti'ne uzun yıllardır uyguladığı silah ambargosunu yumuşatmış olsa da, Trump tarafından sözü dinlenen Erdoğan'a karşı daha sert önlemler alması pek mümkün görünmüyor."

"Macron Erdoğan'a karşı ağır eleştirilerine devam edebilir, ancak bunların karşılığı da gittikçe etkisini yitiriyor. Yunanlar ve Kıbrıslı Rumlar yakında Fransa'nın 'birlik ve beraberlik' söyleminden sıkılmaya başlayacak. Ankara ise, Paris'le laf dalaşından keyif almaya bile başlayabilir."

"Peki ya Berlin? Almanya halihazırda AB Dönem Başkanı ve Şansölye Angela Merkel Türkiye-Yunanistan ihtilafına müzakere yoluyla bir çözüm getirmeye çalışıyor. AB'nin Türkiye'ye potansiyel yaptırım uyarısı yapmasına karşın, Merkel bunları uygulamaya gönülsüz gözüküyor."

"Kendi barış konuşurken Macron'un ssavaş tehditleri savurması, muhtemelen Merkel'e uymuyor. Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas askeri tatbikatların yardımcı olmadığını açıkça söyledi."

"Korsika'da diğer altı başka Avrupa liderinin varlığına rağmen, Türkiye'yi sindirmek isteğinde Fransa diğer büyük güçler arasında yalnız kaldı. Üstelik Macron'un ilgilenmesi gereken başka krizler de var. Kendisinin pandemiyi kötü yönettiğini hatırlatır şekilde, ülkede koronavirüs vakaları alarm verici boyutta artıyor. Fransa'yı Yeniden Başlatmak adını verip geçen hafta açıkladı ekonomiyi teşvik planı, 100 milyar euroluk bir kumar."

"Yurtdışında uğraşması gereken başka krizler var: Macron'un Lübnanlıları kendi siyasetçilerinden kurtarma vaadinin vadesi birkaç ayda dolacak. Mali'deki siyasi kargaşa, Fransa'nın Sahel bölgesindeki terörşe mücadele amaçlarına meydan okuyor. Erdoğan'la diğer kapışması Libya'da iyi gitmiyor."

"Bu şartlar altında, cumhurbaşkanının Doğu Akdeniz'deki anlaşmazlıklarda retorik ateşini kesmesi ve konuşmayı şansölyeye bırakması, akıllıca olur."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.