Hava Durumu

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç vefatının 18. yıldönümünde anıldı

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç, vefatının 18. yılında Kovaçi Şehitliği'ndeki mezarı başında düzenlenen anma programına, Cumhurbaşkanlığı konsey üyeleri, Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) yetkilileri ile birçok kişi katıldı.

Haber Giriş Tarihi: 20.10.2021 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.10.2021 07:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç vefatının 18. yıldönümünde anıldı

Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) yetkilileri ile birçok kişi katıldı.

Bosna Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç, vefatının 18. yıl dönümünde Kovaçi Şehitliği'ndeki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Düzenlenen anma programına ise Cumhurbaşkanlığı konsey üyeleri, Bosna Hersek Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) yetkilileri ile birçok kişi katıldı. Aliya İzzetbegoviç'in, Demokratik Hareket Partisi'nin (SDA) kuruluşundan, Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı'ndan çekilmesine kadar olan siyasi çalışmalarını inceleyen ve bu konuda doktora yapan Dr. Admir Mulaosmanoviç yaptığı açıklamada, Aliya İzzetbegoviç'in rolünden bahsederek savaşla baş etmenin kolay olmadığını vurguladı. Mulaosmanoviç, "Bosna'da, özellikle de Hırvatistan'da silahlı çatışma varken, zor bir savaşın mümkün olduğu bilgisi, kesinlikle siyasi eylem için alan bırakmadı. İzzetbegoviç, röportajlardan birinde bir savaşı beklediğini, ancak bu kadar acımasızca olabileceğini beklemediğini belirtmişti. Bence pek çok kişi bu vahşete ve kötülüğün bu miktarına kesinlikle hazırlıksızdı" ifadelerini kullandı.

Aliya İzzetbegoviç kimdir?

Bosna Hersek'in Bosanski Samac bölgesinde 1925 yılında doğan Bosna Hersek'in eski Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç, Saraybosna Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu. Siyasi görüşleri nedeniyle 2 kez hüküm giymiş ve hapse atılmıştı. Tarihler 1983 yılını gösterdiğinde İzzetbegoviç, "Saraybosna davasında" 13 Müslüman aydından oluşan bir grubun ilk zanlısı olduğu ileri sürülmüş, daha sonra 14 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Ayrıca, Dayton Anlaşması'nın imzacısı olarak bilinen İzzetbegoviç, savaştan sonra Cumhurbaşkanlığı'ndaki siyasi angajmanını sürdürmüş, fakat 2000 yılında sağlık problemleri nedenleriyle emekli olmuştu. Siyasi angajmanına ek olarak, birçok yabancı dile çevrilmiş birçok önemli eserin yazarı olan İzzetbegoviç, özellikle "Doğu ile Batı Arasında İslam", "Bosna Hersek'te Savaş ve Barış" ve "Özgürlüğe Kaçışım: Hapishaneden Notlar 1983-" eserleriyle ilgi görmüştü. Tarihler 19 Ekim 2003 yılını gösterdiğinde ise Eski Cumhurbaşkanı İzzetbegoviç, Saraybosna'da 78 yaşında hayata gözlerini yummuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.