Hava Durumu

Bu köyde kız istenmez, kaçırılır!

Bursa'nın Mustafakemalpaşa İlçesi'ne bağlı 200 yıllık Taşpınar Köyü'nün kızları ve erkekleri, genellikle kaçarak evleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2013 09:56
Haber Güncellenme Tarihi: 29.03.2013 09:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu köyde kız istenmez, kaçırılır!

Uzun yıllardır devam eden 'kız kaçırma' geleneği, bazen çiftlerin yasalar önünde güç durumda kalmasına neden oluyor. Bunun son örneği 7 yıldır evli 4 çocuklu Yiğit çifti oldu. Mevsimlik tarım işçisi 32 yaşındaki Turgut Yiğit, eşini 7 yıl önce kaçırdığı için 'Zorla kız kaçırma', Cinsel saldırı', 'Alıkoyma' gibi suçlardan yargılandığı davada 8 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Cezanın Yargıtay'ca onanması üzerine Turgut Yiğit 4 gün önce çalıştığı Manisa'nın Turgutlu İlçesi'nde yakalanarak cezaevine konuldu. Taşpınar Köyü'nde yaşayanların büyük bölümünün akraba olduğunu söyleyen Muhtar Azası Cengiz Irmak, "Bizde kız isteme yok, kız kaçırma var. Kaçırdıktan sonra aileler barışır, düğün dernekler kurulur. Bu tutuklama bizi şoke etti. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi.

Bursa'ya 90 kilometre, Mustafakemalpaşa İlçesi'ne ise 17 kilometre uzaklıkta bulunan 3 bin nüfuslu 600 haneli Taşpınar Köyü'nde erkekler, genelde aynı köyde yaşayan kızları kaçırarak evleniyor. Geçimlerini mevsimlik işçi olarak sağlayan köyde yaşayanların büyük bölümü ise kaçarak yapılan evlilik nedeniyle birbirleriyle akraba. "Biz de kız isteme yok, kız kaçırma var" diyen Muhtar Azası Cengiz Irmak şunları söyledi:
"Bu adet köyde gelenek haline geldi. Bizde evlilikler hep böyle olur. Genellikle gelin adaylarının anne ve babaları çok titiz oluyor. En ufak bir detayı büyütüp içersinden çıkılmaz bir sorun haline getiriyorlar. Bununda tek nedeni damat adayının, kızlarına bakamayacağı endişesi. Durum böyle olunca sevgililer kaçmak zorunda kalıyor. İşin güzel tarafı, kaçarak evlenen çiftlerin aileleri daha sonra barışıyor ve çok iyi anlaşıyor. Köyümüzdeki evlilikler genellikle bu şekilde olduğu için Taşpınar Köyü sakinlerinin büyük bölümü akraba."

KAÇIRIP EVLENDİ, 7 YIL SONRA CEZAEVİNE GİRDİ

Taşpınar Köyü'nde 7 yıl önce çok sevdiği şimdi 32 yaşında olan Güllü'yü kaçıran Turgut Yiğit, kızın ve ailesinin şikayeti üzerine tutuklandı. Daha sonra ailelerin rızasıyla nikah ve düğün yaparak evlenen Turgut Yiğit serbest bırakıldı, ancak hakkında açılan kamu davası devam etti. Bu sürede eşiyle 4 çocukları olan Turgut Yiğit, yargılama sonunda 8 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Turgut Yiğit'in bu cezası Yargıtay tarafından da onandı. Manisa'da çalışan Turgut Yiğit yakalanıp cezaevine konuldu.

'AİLEMİN BASKISIYLA ŞİKAYETÇİ OLDUM'

4 çocuğunun babasının cezaevine girmesiyle şok olan Güllü Yiğit, yaşadıklarını şöyle anlattı: "Turgut ile evlenmeme ailem karşı çıktı. Bunun üzerine biz de kaçtık. Annem ve babam bize ulaştı, beni eve geri getirdi. Turgut'tan zorla şikayetçi olmamı istediler. Ben de, aile baskısına dayanamayıp şikayetçi olunca, Turgut ve kaçmamıza yardımcı olan kardeşleri Gürkan ve Yusuf Yiğit tutuklandı. Haklarında Bursa 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 'Zorla kız kaçırma', Cinsel saldırı', 'Alıkoyma' gibi suçlardan dava açıldı. Daha sonra ailemin de rızasıyla Turgut ile cezaevindeyken evlendim. Bu evliliğin ardından önce kardeşleri sonra kocam tahliye oldu. Yargılama sürecinde ben şikayetimden vazgeçtim. Buna rağmen Turgut toplam 8 yıl 8 ay hapis cezası aldı. Yargıtay bu cezayı onayınca kocam, ailemize ekmek parası kazanmak için gittiği Manisa'da polis tarafından yakalanıp 4 gün önce tutuklandı. Şok olduk. Ne yapacağımızı şaşırdık. Çocuklarıma babalarının cezaevinde olduğunu söyleyemiyorum. O demir parmaklıklar arasında ağlıyor, ben ise burada."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.