Hava Durumu

Bu nasıl insanlık!

Antalya'nın Gazipaşa ilçesi Koru Mahallesi sahilinde sabah saatlerinde ölü Caretta Caretta bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 23.10.2012 16:45
Haber Güncellenme Tarihi: 23.10.2012 16:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu nasıl insanlık!

Amatör balıkçılar tarafından bulunan caretta caretta'nın ölüm nedeni karaya çıkartıldığında anlaşıldı. Caretta caretta'nın sırtında bir parmak genişliğinde mermi deliği olduğu belirlenirken, tesadüfen olay yerinde bulunan Veteriner Osman Arslan, caretta caretta'nın bir kaç gün önce ölmüş olabileceğini söyledi.Caretta carnetta'nın zıpkın veya silahla yaralandığını ve bu nedenle öldüğünü belirten Arslan, "3 yaşında olduğunu tahmin ediyorum. Büyük ihtimal ile silahla ateş açılmış. Eğer zıpkın olsaydı zıpkını çıkartmaları mümkün olmazdı. Boyu 1 metre ağırlığı ise yaklaşık 40 kilogram civarında. Caretta Caretta cinsi deniz kaplumbağası olan bu türün bugünlerde yumurtlama zamanı. Muhtemelen bu kaplumbağa da yumurtlamak için sahile geliyordu" diye konuştu.

Yumurtlama zamanı
Şubat ayında 'Nesli Tükenmekte Olan Türleri Koruyalım' adlı proje ile Comenius Projesi'ne başvuran ve başvurusu Avrupa Birliği Bakanlığı Türk Ulusal Ajansı tarafından kabul edilen İstiklal Şehit Süleyman Gür Orta Okulu'nun öğretmenleri de üzüntü verici hadise nedeniyle Koru sahilindeydi. Proje sorumlusu Hülya Özdemir, "Projemiz kapsamında Caretta Caretta kaplumbağaları korumaya çalıştığımız ve bu konuyla ilgili devlet desteği aldığımız bir projemiz var herkesin malumu.

Bulduğumuz deniz kaplumbağası kasti olarak öldürülmüş. Yani bu kaplumbağanın öldürülmesi bir deniz kazası değil. İnsanlar tarafından verilen bir zarar sonucu ölmüş. Öleli birkaç gün olmuş. Gördüğümüz kadarıyla bu kaplumbağa yumurtlama zamanında ve erişkinliğinde olan bir kaplumbağa. Bizim projemizde yapmak istediğimiz bu konuda farkındalık yaratmak ve insanlarımızın eğitilmesini sağlamak. Amaçlarımızdan bir tanesi bu tabi ki. Bu kaplumbağanın ölmesi 150 kaplumbağanın dünyaya gelmeyeceği demektir. Özellikle balıkçılarımızdan bu nesli tükenmekte olan kaplumbağaları avlamak yerine görüldüğünde yaşamalarına yardımcı olmalarını bekliyoruz. Çünkü gelecek nesiller bu hayvanlardan haberdar bile olmayabilir. Kendi dünyamızı kendimiz mahvediyoruz. Herkesi bu konuda daha duyarlı olmaya davet ediyoruz" dedi.

Kurşun yarası
Olaydan haberdar edilen Gazipaşa Belediyesi Zabıta ekipleri, olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. Milli Parklar Av ve Yaban Hayatını Koruma Şefliği'nden bir personel de olay yerine gelerek inceleme yaptı. Yapılan inceleme sonrası caretta caretta'nın kabuğundaki yaranın kurşun yarası olduğu anlaşıldı.
İncelemelerin ardından caretta caretta sahile gömüldü.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.