Hava Durumu

Bu sevimli yavrular için 560 kişi sırada

Bursa'nın Karacabey İlçesi'nde bulunan TİGEM bünyesindeki Köpek Yetiştirme Merkezi'nde 132'si Kangal, 78'i Akbaş olmak üzere toplam 210 köpek bulunuyor. Kangal ve Akbaş cinsi çoban köpeklerinin neslinin korunması için kurulan merkezde yetiştirilen yavrulardan almak için 560 kişinin sırada beklediği belirtildi. Yavru köpeklerden almak isteyenlerin en az bin 500 lirayı gözden çıkarması gerektiği kaydedildi.

Haber Giriş Tarihi: 22.06.2013 13:10
Haber Güncellenme Tarihi: 22.06.2013 13:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bu sevimli yavrular için 560 kişi sırada

TİGEM bünyesinde hizmet veren Köpek Yetiştirme Merkezi'nde 132'si Kangal, 78'i Akbaş olmak üzere toplam 210 köpek bulunuyor. Köpek-Yetiştirme Merkezi Şefi Vakkas Karaoğlan, merkezin amacını; ülkenin değişik bölgelerinde bilinçsiz ve başıboş üreme ve yetiştirme neticesinde ırk özelikleri iyice yozlaşarak, nesli kaybolma tehlikesi yaşayan Türk çoban köpeklerinden olan Kangal ile Akbaş Çoban köpeklerini kurtarmak olduğunu söyledi. Karaoğlan, bu köpeklerin ırk özelliklerini en iyi temsil eden materyalin, selleksiyonla çoğaltılarak, ırkın muhafazası ve ihtiyaç duyan üreticilere intikalini sağladıklarını açıkladı.

PİTBULL VE DOBERMAN ARTIK TERCİH EDİLMİYOR

Merkez'de 33'ü açık, 66'sı kapalı özel bölümlerde Kangal ve Akbaş ırkındaki köpeklerin üretimini gerçekleştirdiklerini anlatan Karaoğlan, bu hayvanların gen muhafazasını korumak için çalıştıklarını kaydetti. Akbaş ırkının özelliğinin Türk çoban köpeği olması ve sürüyü rahatlıkla koruyabilmesi olduğunu vurgulayan Karaoğlan, "Kişiler, köpeklerimizi genellikle evlerini yada iş yerlerini korumak için satın alıyorlar. Çünkü bu köpeklerin iç güdülerinde bekçilik çok güçlü olduğu için, yavruyken nerede yetişirse orayı ömrü boyunca korur. Dünyanın en duygusal ve sadık köpeklerden biridir. Pitbull, Alman Kurdu ve Doberman gibi yabancı ırkları artık insanlar ellerinden çıkartarak Akbaş, Kangal gibi ırklara sahip çıkmaya başladılar" diye konuştu.

560 KİŞİ SIRADA BEKLİYOR

Kangal ırkının özelliklerini de anlatan Vakkas Karaoğlan, "Kangalları günümüze kadar korunmasını sağlayan Sivas bölgesidir. 1985 yılından bu yana da kangallara sahip çıkılması için ülke genelinde bir çalışma başlatıldı. Rutubetli ortamda bu köpeklerin yaşaması çok zor. 1992-1997 yılları arasında bu merkezimizde yaptığımız kangalların adaptasyon çalışması sonucunda kesinlikle ölüm olayları yaşanmadı. Sahibine sadık ve dost köpektir. Bugüne kadar 3 bin kangal satışı yaptık. Akbaş yada Kangal ırkı bir yavruya sahip olmanın bedeli bin 500 TL'dir. Merkezimizde 6-12 ay arası köpekler bin 700 TL'ye, 1 yaş ve yukarısı ise 2 bin TL'den satılıyor. Şu an Akbaş ve Kangal ırkı yavrularımızdan satın almak için 560 kişi sırada bekliyor. Vatandaşlarımızın köpeklerimize sahip olmaları için yapmaları gereken tek şey, TİGEM'e başvurmak. Sıraları gelince istedikleri hayvanları parayı ödeyerek alabilecekler" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.