Hava Durumu

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş: Yeni bir hata yapmayacağım

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Sönmez Medya'ya ziyarette bulundu. Başkan Aktaş köşe yazarları ve editörlerin sorularını yanıtlarken, "Ulaşım, yeşil, turizm ve şehir ekonomisi bizim için öncelikli konu tabi kentsel dönüşüm ve imarla beraber" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 01.09.2020 09:37
Haber Güncellenme Tarihi: 01.09.2020 09:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş: Yeni bir hata yapmayacağım

Haber: Merve ÖZDEMİR

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Sönmez Medya ailesi tarafından misafir edildi. Genel Yayın Yönetmeni Burak Özgün, köşe yazarları ve editörlerle bir araya gelen Başkan Aktaş, Bursa'ya dair sorulan soruları yanıtlarken, "Yeni bir hata yapmayacağım" dedi.

Pandemi sürecini değerlendiren Başkan Aktaş, Şehir, ülke ve dünya olarak zor bir süreçten geçiyoruz. İçinde bulunduğumuz problem sadece bizim problemimiz değil tüm dünyanın problemi. Düğündür cenazedir, ulaşımdır pazar yeridir bu konularda herkesin dikkatli olması gerekiyor. Bursa'da da bu çok önemli bir konu" dedi.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Coronavirüs'e rağmen hayatın bir şekilde devam ettiğini söylerken, "Hayat devam ediyor, söz verdiğimiz konular, takip ettiğimiz işler var. İşin direk Büyükşehir Belediyesi ile olan kısmı var. Bir de Ankara'dan farklı bakanlıklardan bir değil birkaç bakanlıktan takip ettiğimiz işler var. Bunların hepsini takip ediyoruz Bursalı hemşehrilerimizin şüphesi olmasın. Ulaşım yine ana konumuz. Toplu taşımadan kaçıp herkes araçla sokağa çıkıyor. Dolayısıyla bu durum trafiğin daha da ağırlaşma potansiyelinin olduğunun göstergesi. Ulaşım, yeşil, turizm ve şehir ekonomisi bizim için öncelikli konu kentsel dönüşüm ve imarla beraber." dedi.

"Bugüne kadar sağlıklı bir kentsel dönüşümün çok gerçekleşmedi"

Bursa'da herkesin beklediği ana konuların başka olduğunu söyleyen Başkan Aktaş, kentsel dönüşümle ilgili açıklamada bulundu. Aktaş, "Şehrin ulaşımını genel anlamda rahatlatacak ana konular, şehirde nitelikli yeşil alanların arttığı ve herkesin dilinde bir türküdür herkes konuşuyor ama kimse realitesini konuşmuyor, kentsel dönüşüm. Nedir Kentsel dönüşüm? Kentsel dönüşüm boş bir araziyi doldurup o binaları satmak mıdır? Eski binaları yıkıp yerine yeni binalar dikmek midir? Ben sağlıklı bir kentsel dönüşümün Bursa'da bu manada bugüne kadar çok gerçekleşmediğini düşünüyorum. Ben öncesinde yapılmış çalışmalara saygı duyuyorum ama bizim gerçek manada bunu irdelememiz lazım. Ama birileri üç dört katlı binalar on üç on dört katlı binalara çıkarmaktan bahsediyorsa 40 yıllık dairesine sıfır daire almak istiyorsa hatta üzerine para almak istiyorsa bu kentsel dönüşüm falan değil, bu rantsal dönüşüm. Ada bazlı kentsel dönüşümleri anlarım. Bizim belirli alanları boşaltmakla alakalı depo konutlar yapacağımız yerler bulmamız lazım. İhale ile bir yerlere konut satacağımız yani bizim konut yapmamamız gerekiyor, bizim kentsel dönüşümde kullanacağımız konutlar yapmamız gerekiyor. Benim hayalim de bu. Bana göre iki öncelik var aciliyet arz eden. Bir Altıparmak, Bursa'da apartman hayatının ilk olduğu yerdir. İki Merinos altı diye tabir ettiğimiz 6-7 tane bölge. 19 Haziran tarihinde 7 konu açıkladım. Bunların evveliyatı var. Bakın hanlar bölgesini 50 sene geçse biz boşaltamayız. Belediye gücü ile boşaltmamız mümkün değil. Bazıları diyebilir hanlar bölgesinin etrafı boşalınca ne olacak? Boşalınca görecekler inşallah. Benim seçim beyannamem değil, Bursalıların arzu ettiği herkesin dilinde bir tarih var, bir Osmanlı bir yeşil Bursa var ama gerekliliğini yerine getirme noktasında çok fazla bir gayret ve çabamız yok açıkçası. Ulaşımla alakalı yeşil alanla alakalı sosyal hayatla alakalı kentsel dönüşümle alakalı güvenli konutlar, turizmle alakalı yani biz bir sanayi şehriyiz ama üzerine basarak söylüyorum bizim nitelikli sanayiye ihtiyacımız var. Katma değeri yüksek sanayiye ihtiyacımız var."

"Yeni bir hata yapmayacağım"

Yunuseli konusu üzerine sorulan soru üzerine Başkan Alinur Aktaş Yunuseli'nin geleceği hakkında kararın çok uzak olmadığını söylerken konu hakkında bakanlık ile çalıştıklarını ve bakanlığın açıklama yapacağını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un Bursa ziyaretinde "Bursa'da gerçek manada bir kentsel dönüşüm projesi ile ilgili hazırlık yapıyoruz" sözleri ile hatırlattı. Başkan Aktaş sözlerine devam ederken " Ben göreve geldiğimde yeni bir hata yapmayacağım ve mevcut hatalardan da mümkün olduğu kadarını telafi etmeye çalışacağım dedim. Eğer birileri bana Doğanbey tarzi 20'şer katlı binalar dikeceğimi, CHP Bursa İl Başkanı öyle söylüyor ki kendisini çok fazla tanımam. Bunu cümle alem yapacaksın dese ilk önce ben hayır derim. Asla izin vermem. Zaten bu konuda müthiş bir yaklaşım sergileyen Cumhurbaşkanımız var. Yunuseli veya başka bir yerde bizim 20 katlı binalar rant hesabı yaptığımızı düşünenler varsa böyle bir düşünceden vazgeçsinler" dedi.

"Bundan birileri rahatsız olabilirler"

Yıkılan spor salonu için de açıklamada bulunan Başkan Aktaş, "Spor salonu 50 yıllık çürük raporu var. Yıkıyorsun şimdi diyor ki Atatürk ismini kaldıracak. Ne alakası var. Yeni spor salonu yapacağız ve adını da Atatürk koyacağız. Daha ne yapalım nasıl ispatlayacağız. Bizim hayrına ve menfaatine olan konuları sevk ve idare etmek durumundayız. Bundan birileri rahatsız olabilirler. Ama biz yaptığımız hamle ile asla yeni bir yanlışa sebebiyet vermemeliyiz.

Başkan Aktaş, AVM'nin ek binası ile ilgili orayı da yıkacaklarını bununla ilgili en kısa zamanda karar alacaklarını ifade etti. Başkan Aktaş, " Biz tarihi Bursa'yı muhafaza etmeliyiz. Yani hanlar bölgesini ve civarını muhafaza etmeliyiz. Onun için zaten o boşaltımları yapmaya çalışıyoruz. AVM'nin orası da bizim, yıkacağız. Oturup karşı tarafla da konuşacağım. Unesco Dünya Mirası listesindesin etrafını sakalı şerif sarmış gibi sarmışın." dedi.

"Türkiye'nin çınarı Bursa"

Bursa'nın stratejik planı neyi hedefliyor sorusu üzerine de , " 70'li yıllardan itibaren hızla büyümüş hormonlu bir şehri konuşuyoruz. Hiçbir proje tek başına Bursa'yı yeşile ve tarihe dönüştürmek için yetmez. Bunların sayılarını acilen arttırmak lazım. Bursa'yı daha düzenli bir kent haline dönüştürmek lazım. Biz şu moddoyu kullanıyoruz, "Türkiye'nin çınarı Bursa". Bu slogan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a aittir."

T2 Tramway hattı için ise Başkan Aktaş, "Yer teslimi yapıldı. 13-14 ayda da bitireceğiz inşallah" dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.