Hava Durumu

Bursa'da BES'ten 'KYK ve GSS borçları silinsin' talebi!

Bursa Büro Emekçileri Sendikası (BES) basın açıklaması gerçekleştirdi. BES yaptığı açıklamada, sosyal güvencesi olmayanlar için uygulanan Genel Sağlık Sigortası prim borçlarının ve Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim kredisi kullanan milyonlarca kişinin KYK borçlarının silinmesini talep etti.

Haber Giriş Tarihi: 28.01.2021 15:29
Haber Güncellenme Tarihi: 28.01.2021 15:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa'da BES'ten 'KYK ve GSS borçları silinsin' talebi!

HABER | Seray SAYGILIOĞLU

Sayısı beş milyona dayanan gencin KYK borcunun olduğunu ve 300 bini hakkında icra işlemleri başlatıldığını söyleyen BES Bursa Şube Başkanı Nuriye Aydemir, "Eğitimin parasız olduğu ile övünen siyasi iktidarın öğrencilere eğitim giderlerinin bir kısmını karşılamak için verdiği krediyi daha sonra tahsile gitmesi başlı başına bir çelişkidir. Öğrencilerin kredi borçları silinmeli öğrencilere kredi değil burs verilmelidir. Eğitim kurumlarında yurt ve yemekhaneler ücretsiz hale getirilmelidir" dedi.Gençlerin bir kısmının da genel sağlık sigortası ödeme yükümlülüğü ile karşı karşıya kaldıklarını dile getiren Aydemir, "İşsiz ve herhangi bir gelire sahip olmayan kişilerin GSS ödemek zorunda kalması kabul edilemez. Gelir testi kişisel olarak yapılmalı işi ve geliri olmayanlardan GSS alınmasına son verilmelidir" ifadelerini kullandı.

TEDAVİ GİDERLERİ VE KATILIM PAYLARI

Vatandaşın, sağlık giderleri için cebinden katılım payı ve ilave ücret ödediklerini söyleyen Aydemir, "Muayene katılım payı: 2. basamakta 6 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 7 TL, üniversite hastanelerinde 8 TL, özel sağlık hizmet sunucularında 15 TL.Tıbbi malzeme katılım payı: Vücut dışı protez ve ortezlerden %10-%20 oranında katılım payı alınır. Ancak Her bir ortez ve protez için katılım payı tutarı brüt asgari ücretin %75'ini geçemez.Ayakta tedavide sağlanan ilaçlar için katılım payı: Kurumca bedeli karşılanan ilaçlar için kişilerden %10-%20 oranında katılım payı alınır. Ayrıca her bir reçete için üç kutuya kadar temin edilen ilaçlar için 3 TL, üç kutuya ilave temin edilen her bir kutu ilaç için 1 TL olmak üzere katılım payı alınır." şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.