Hava Durumu

Bursa’da kentsel dönüşüm hızlı başladı

Riskli 92 binadan 37’si yıkılırken, çok sayıda bina ise dönüşüm için boşaltıldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2014 08:29
Haber Güncellenme Tarihi: 27.02.2014 08:29
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa’da kentsel dönüşüm hızlı başladı

Başbakan Erdoğan'ın "iktidarıma mal olsa dahi, yapacağım" dediği Afet Yasası kapsamında sürdürülen dönüşüm, mülk sahipleri ile müteahhitleri aynı masada buluşturdu. Bursa’da 92 riskli binadan, anlaşma sağlanan 37 yapı yıkıldı.

Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm İl Müdürlüğü verilerine göre 2013 ve 2014 yılında gerçekleştirilen risk denetimlerinde 92 bina depreme karşı dayanıksız çıktı ve 37 tanesi yıkıldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 2014 yılı kentsel dönüşüm hedefleri kapsamında ülke genelinde, 650 bin konut ve dükkan risk tespiti yapılarak yıkılacak. Bakanlık bu zamana kadar 20 bin 889 binayı riskli olarak tespit ederken bu binalardaki konut sayısı 76 bin 608, dükkan sayısı da 12 bin 261 olarak belirlendi. Bursa Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü 2013 yılında gerçekleştirdiği denetimlerde 73 bina, 2014’te ise Osmangazi, Yıldırım, Gemlik, Mustafakemalpaşa, Yenişehir, Orhangazi ve Kestel’de 19 bina ve burada bulunan 91 konutta risk tespit etti. Binalarda henüz yıkım işlemleri yapılmazken risk analiz sonuçlarına itiraz eden de olmadı.

‘HEDEFLER TUTMAZ’

Bakanlık risk tespiti yaptırarak evi yıkılan vatandaşlara yeni ev almaları ya da ev tutmaları için  2014 yılında 1 milyar TL’lik kredi ayırdı. Bursa’da şu anda 67 malik ve 17 kiracı bu destekten faydalanıyor. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Basri Akyıldız, riskli olduğu tespit edilen yapıların ayrıca inşaat ruhsatlarından da muaf tutulduğunu dile getirdi. Akyıldız, Bakanlığın hedeflerinin gerçekleşmesinin de zor olduğunu ifade ederek, “Bursa’da 10 civarında risk tespiti yapabilecek lisanslı kurum var. Binaların tek tek kontrolü ile bakanlığın o sayıya ulaşması çok zor” dedi.

FSM’DE RİSKLİ SİTE BOŞALTILDI

Deprem testinden geçemeyerek riskli bulunan Fatih Sultan Mehmet Bulvarı’ndaki Eski Dostlar Sitesi boşaltıldı. Yedişer kattan oluşan dört blokta 84 bağımsız birimin bulunduğu sitede malikler şimdi müteahhitlerle anlaşma aşamasında. Malikler süreci Kentsel Dönüşüm ve Altyapı Müdürlüğü ve projeyi de müteahhitlerle ile yürütüyor. Müteahhitlerle anlaşmaya varıldığında bölgenin planına göre en fazla 10 kat yüksekliğinde depreme dayanıklı yeni binalar yapılacak. Vatandaşlar bu yöntemle inşaatta gerekli olan tapu harçlarından muaf tutularak ve kira yardımları gibi avantajlarla kendi kendilerine kentsel dönüşüm yapmış oluyor.(Fatmagül BAYRAM'ın ÖZEL HABERİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.