Hava Durumu

Bursa dahil 81 ilde sokağa çıkma yasağı sona erdi

Bursa dahil 81 ilde LGS öncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak sebebiyle saat 15.00'e kadar uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması sona erdi.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2020 15:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2020 15:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa dahil 81 ilde sokağa çıkma yasağı sona erdi

İki oturumda yapılan Liselere Giriş Sınavı sona erdi. Sınav nedeniyle uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ise saat 15:00'da son buldu.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 1 milyon 600 bin öğrenci için hazırlıkların gerçekleştirildiği sınav, 8. sınıf birinci dönem müfredat ve kazanımları esas alınarak yapıldı. Birinci oturumda öğrencilere, Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil sorularından oluşan 50 soruyu yanıtlamaları için 75 dakika süre verildi. Birinci oturum saat 10.45'te sona erdi. Sınava verilen 45 dakikalık arada, görevliler yeni tip corona virüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında öğrencilerin, okul içinde veya bahçesinde sosyal mesafe kuralına uyacakları şekilde gerekli tedbirleri aldı. Öğrencilerin, okullardan ayrılmasına izin verilmedi.

Kendi okullarında sınava girdiler

Sınav bitiminde tüm öğrencilerin aynı anda bulundukları binadan çıkmasına izin verilmedi. Öğrenciler, binanın durumuna göre zaman aralıklarıyla, sosyal mesafe korunarak sınav salonu ve binadan ayrıldı. Öğrenciler bu yıl sınava öğrenim gördükleri okullarda girdi. Geçen yıl sınav yapılan okul sayısı 3 bin 873 iken Bakanlık, bu sene okul sayısını 18 bin 139'a, salon sayısını 59 bin 568'den 111 bin 918'e çıkardı. Kovid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafeyi sağlayabilmek için okullarda güvenli alanlar oluşturuldu, sınav binaları detaylı olarak temizlendi ve sınıflar dezenfekte edilerek hijyen sağlandı.

Sınav binalarına gelen öğrencilerin, okulun bahçesine girişleri sırasında en az 1 metrelik (3-4 adım) sosyal mesafenin korunması sağlandı ve yığılma oluşmasını engelleyecek önlemler alındı. Maskesi olmayan öğrencilere maske dağıtıldı. Sınav binasına girişte el dezenfektanı kullanan öğrenciler, evrak kontrolü ve üst araması yapıldıktan sonra bekletilmeden salonlara alındı. Sınav salonlarında öğrenci ve görevliler tıbbi maske kullandı. Sınav salonlarında yerlerine oturmaları ve diğer öğrencilerle aralarında sosyal mesafe sağlanmasının ardından isteyen öğrenciler, maskesini çıkardı. Sınavda, soru kitapçıklarını dağıtan görevliler eldiven kullandı.

Veliler bahçeye alınmadı

Öğrencilerin sağlığı için velilerin, okul bahçesine girmesine izin verilmedi. Veliler, okulların önünde çocuklarını bekledi. LGSöncesi ve sonrasında oluşabilecek yoğunluğu ve bulaşma riskini azaltmak, sınavın sorunsuz yapılmasını temin etmek amacıyla 09.00 ile 15.00 saatleri arasında 81 ilde istisnalar hariç vatandaşların sokağa çıkmaları da kısıtlandı.

Daha önce, sınavdan bir saat sonra öğrencilere dağıtılan soru kitapçıkları, bu yıl corona virüs tedbirleri kapsamında olası bir kargaşaya olanak verilmemesi için 22 Haziran Pazartesi'den itibaren dağıtılacak.

Sınav sonuçları, 16 Temmuz'da "https://www.meb.gov.tr" internet adresi üzerinden açıklanacak.

LGS ve YKS günleri uygulanacak sokağa çıkma yasağına ilişkin İçişleri Bakanlığı genelgesi ana hatlarıyla şöyle:

- 20 Haziran'da yapılacak Liselere Geçiş Sınavı (LGS) için 09.00 ile 15.00 saatleri arasında istisnalar hariç 81 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

- 27 Haziran'da yapılacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için de 09.30 ile 15.00 arasında sokağa çıkmak yasak.

- 28 Haziran'da yapılacak YKS'nin ikinci oturumu için de 09.30 ile 18.30 saatleri arasında istisnalar hariç 81 ilde yasak uygulanacak.

- Gerek LGS gerekse YKS sınavlarına girecek adayların sınav binasına ulaşımlarının toplu taşıma ile sağlanması halinde kendilerinin yanı sıra bir yakını; özel araçlarla gelinmesi halinde ise araç sürücüsü ile birlikte bir yakını sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

- LGS ve YKS sınavlarına girecek adayların T.C. Kimlik Kartı başvurularının alınması amacıyla tüm il/ilçe nüfus müdürlükleri, LGS sınavı öncesine denk gelen 18-19 Haziran günleri saat 20.00'a kadar, LGS sınavının yapılacağı 20 Haziran 2020 Cumartesi günü ise 07.00-13.00 saatleri arasında açık olacak.

- YKS sınavı öncesine denk gelen 25-26 Haziran günlerinde de nüfus müdürlükleri saat 20.00'ye kadar, YKS sınavının yapılacağı 27 Haziran 2020 Cumartesi günü ise 07.00-13.00 saatleri arasında hizmet verecek.

- YKS sınavının yapılacağı 28 Haziran'da ise 07.00-16.00 saatleri arasında nüfus müdürlükleri açık tutulacak.

TOPLU TAŞIMADA DAHA ÇOK SEFER

- LGS ve YKS sınavlarının yapılacağı günlerde başta sınava girecek adaylar ve yakınları ile sınav görevlilerinin (otobüs, minibüs, dolmuş, taksi gibi) şehir içi toplu ulaşımlarında herhangi bir aksama olmaması için belediyelerce gerekli tedbirler alınacak ve ihtiyaca göre sefer sayıları artırılacak.

- Şehirlerarası toplu ulaşım araçlarından (uçak, otobüs, tren, vapur, feribot) biletleme yapmış olanlar sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

MARKETLER AÇIK OLACAK

Sokağa çıkma yasağının uygulanacağı gün ve saatlerde, ekmek üretiminin yapıldığı fırın, unlu mamul ruhsatlı işyerleri ile bu işyerlerinin sadece ekmek satan bayileri, market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçi ile tatlı üretiminin yapıldığı-satıldığı iş yerleri açık olacak. Kamu ve özel sağlık kurum ve kuruluşları, eczaneler, veteriner klinikleri ve hayvan hastaneleri de açık.

Engelli kişiler hariç diğer vatandaşlar araç kullanmamak şartı ile evine en yakın market, bakkal ve fırınlara giderek ihtiyaçlarını alabilecek. Gazete, radyo ve televizyon kuruluşları ile gazete basım matbaaları açık olacak. Daha önce uygulanan sokağa çıkma yasağındaki kurallar geçerli olacak.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.