Hava Durumu

Bursa Doğancı Barajı'ndaki son tablo korkuttu! (ÖZEL HABER)

Son yılların en kurak aylarını yaşayan Bursa'daki barajlarda kuraklık çanları çalıyor. Bursa'nın içme suyu deposu Doğancı Barajı'nda da su seviyesi yüzde 29 eğer beklenen yağışlar da olmaz ise ileriki günlerde Bursa'yı zor günler bekliyor.

Haber Giriş Tarihi: 30.12.2020 12:18
Haber Güncellenme Tarihi: 30.12.2020 12:18
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursahakimiyet.com.tr
Bursa Doğancı Barajı'ndaki son tablo korkuttu! (ÖZEL HABER)

HABER | Merve ÖZDEMİR

İklim değişikliği, kuraklık ve bilinçsiz sulama Türkiye'de birçok gölün ve barajın kurumasına neden oluyor, işte onlardan birisi de Nilüfer Çayı üzerinde, şehre içme suyu temin eden Doğancı Barajı.

Barajdaki son tablo korkuturken Bursa Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Prof Dr. Erkan Yaslıoğlu ülke gündeminde olan kuraklık hakkında açıklamada bulunurken, vatandaş olarak tek yapacağımız şeyin bilinçli ve tasarruflu su kullanmak olduğunu söyledi. Yaslıoğlu, "Şuanda baktığımızda Türkiye'de şiddetli kuraklık yaşanıyor. Barajlarımızın doluluk oranı eskisine göre düştü.Türkiye geneline baktığımızda en önemli sorun Edirne'de yaşanmıştı. İstanbul keza öyle, Bursa'da da 19 Aralık rakamlarına baktığımızda da Doğancı Barajımızın doluluk oranı yüzde 32, Nilüfer Barajı'nda ise yüzde 5 idi. Eğer önümüzdeki süreçte yağış düşmezse bizi kuraklık bekliyor." diye ifade etti.

Şiddetli yağışların su depolama açısından çok arzu edilen bir yağış şekli olmadığını ifade eden Yaslıoğlu, "Biz daha çok su toplama yapıların, barajların, göllerin havzasındaki bölgede kar yağışı gibi yağışların ya da daha hafif şiddette uzun süreli yağan yağışların düşmesini arzu ediyoruz. Çünkü bunlar yer altı sularını da beslemiş oluyor. Tahminlere baktığımızda ise kar yağışı pek görünmüyor ama umarım bu durum değişir eğer olmaz ise bizi daha sıkıntılı günler bekliyor. Tarım açısından baktığımızda Bursa için özellikle hububat ekim dönemi Ekim ayının ortalarından başlayıp Aralık ayına kadar süren dönem ekimler yapıldı ama çıkışlarda sorun var. Yağış yetersizliği nedeniyle yeterince tohumlar çimlenemedi. Önümüzdeki süreçte yağış düşmez ise bu verime de olumsuz yansıyacak.

"Su kaynaklarını etkin ve verimli kullanmak önemli.."

Yağışlar için yapay yöntemlerin olduğunu fakat bu yöntemlerin hem pahalı hem de verimli sonuç vermediklerini söyleyen bursa Ziraat mühendisleri Odası Başkanı Prof. Dr. Erkan Yaslıoğlu, "Dolayısıyla yapabileceğimiz şey mevcut doğal su kaynaklarımızı etkin ve verimli kullanmamız lazım. Arıtma tesislerinin çalıştırılması eğer maliyeti artıyor ise devletin belki sanayi tesislerine teşvik vermesi verdiği teşvikleri arttırması gibi birtakım önlemleri hayata geçirmek gerekiyor. Yine söylemek istiyorum israf etmeden bu bilinçle suyu kullanmamız gerekiyor." diye uyarıda bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.